- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας δίνει την ιταλική συνταγή για μύδια με φασόλια
Σαν άνθρωπος του Βορρά που είμαι, με ξετρελαίνουν όλες οι συνταγές με μύδια. Ξέρετε, μεγαλώσαμε με αυτά: τηγανιτά με κουρκούτι ή χωρίς, αχνιστά με λαδολέμονο, ή πιλάφι φυσικά – αυτήν την συνταγή σας τη χρωστάω-, ήταν πιάτα της καθημερινής διατροφής. Έτσι τις προάλλες στο τέλος του καλοκαιριού, που πήγα στο μεγαλειώδες εστιατόριο - ταβέρνα «Μαριγούλα» στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, δοκίμασα τα αχνιστά μύδια με τα φασόλια και ενθουσιάστηκα. Θεσπέσιος συνδυασμός της γήινης γεύσης των οσπρίων με τη θαλασσινή, ιωδιούχα γεύση των μυδιών, που απογειώνονταν από τη μυρωδιά της φρέσκιας χλόης που αναδίδει ο φρεσκοκομμένος μαϊντανός, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το «χλωρό» ελαιόλαδο και η πικάντικη μυρωδιά του τσιγαρισμένου σκόρδου και της καυτερής. Ενθουσιάστηκα μεν, αλλά έμεινα με την όρεξη δε, γιατί η μερίδα δεν ήταν και τεράστια, ήμασταν και 4 άτομα, φαγανοί όλοι, οπότε μετά βίας έπεσε από μία κουταλιά στον καθένα…
Θυμήθηκα επίσης ότι το είχα ξαναφάει προ αμνημονεύτων σε μία οστερία στην Ρώμη. Κλασικός ιταλικός συνδυασμός: ξερά φασόλια ή ρεβίθια με όστρακα. Μύδια, ή μικρές αχιβάδες. Τα σερβίρουν είτε σκέτα, με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί, είτε σαν σος πάνω από σπαγγέτι: Pasta e Ceci con Vongole.
Ανέτρεξα λοιπόν στη βιβλιογραφία – φαίνεται ότι είναι μία συνταγή από την Puglia της Ιταλίας. Αυτοί το κάνουν πιο συχνά με ρεβίθια αντί για φασόλια ενώ στη Ρώμη οι οστερίες το σερβίρουν κάθε Τρίτη. Ασαφής αλλά γοητευτική πληροφορία, όπως άλλωστε όλες οι άχρηστες γνώσεις, που θα πρέπει να την ψάξω, αλλά έτσι κι αλλιώς είπα να την κάνω…
Υλικά
- 1½ κιλό μύδια
- 250γρ. λευκά, μικρά, ξερά, φασόλια
- 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 κ. σ. μουστάρδα Dijon
- Για το σερβίρισμα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Μουσκεύετε από βραδύς τα φασόλια και την επόμενη μέρα τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό στη φωτιά, μόλις πάρουν μία βράση, τα σουρώνετε και τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με κρύο νερό. Τα βράζετε έως ότου μαλακώσουν, χωρίς αλάτι και τα σουρώνετε.
- Καθαρίζετε τα μύδια αφαιρώντας με ένα μαχαιράκι τα «μουστάκια» τους και τα ξεπλένετε καλά σε άφθονο κρύο νερό.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζετε το λάδι την, καυτερή και τα σκόρδα και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν χρώμα χωρίς να μαυρίσουν.
- «Σβήνετε» με το λευκό κρασί.
- Προσθέτετε τη μουστάρδα, τα φασόλια και τα μύδια, ανακατεύετε και σκεπάζετε το τηγάνι.
- Σε περίπου 3 λεπτά, ξαναανακατεύετε – εν τω μεταξύ τα περισσότερα μύδια θα έχουν ανοίξει – σκεπάζετε και βράζετε για άλλα 2 λεπτά.
- Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε.
- Τα σερβίρετε σε βαθιά μπολ με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί και φρέσκο ελαιόλαδο.
Υ.Γ.1 Εμένα μου αρέσουν έτσι, λευκά, αλλά είναι πολύ ωραία επίσης με ντομάτα: σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να σοτάρετε μία μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους σε λίγο ελαιόλαδο, τη βράζετε για 3-4 λεπτά να μελώσει ελαφρά και την προσθέτετε στο στάδιο 5, αφαιρώντας όμως τη μουστάρδα.
Υ.Γ.2 Μπορείτε αντί για μαϊντανό να βάλετε φρέσκο βασιλικό.
Υ.Γ.3 Είναι πολύ νόστιμα επίσης σαν μία, ας πούμε, πηχτή σούπα με ζυμαρικά: σε αυτήν την περίπτωση, βράζουμε 250γρ. κοφτό μακαρονάκι, ή ό,τι άλλη πάστα σας αρέσει, στον μισό χρόνο από αυτόν που λέει το πακέτο και το προσθέτετε στο στάδιο 5 μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, είτε με τομάτα, είτε χωρίς, έτσι ώστε να τελειώσουν το βράσιμό τους, μέσα στο ζουμί των μυδιών.
Υ.Γ.3 Δεν βάζετε αλάτι πουθενά γιατί τα μύδια είναι αλμυρά.
Υ.Γ.4 Εάν δεν σας αρέσουν τα πολλά ζουμιά είναι επίσης πολύ νόστιμα, εάν τα σουρώσετε στο σερβίρισμα με μία τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρετε πιο στεγνά με φρέσκο ελαιόλαδο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.