Θεματα

Μπίρες και Καλαµαράκια

Μη νιώθεις άσχηµα, δεν είσαι ο µόνος που όταν θυµάται διακοπές, θυµάται ταβέρνες.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ Summer Guide 2011
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπίρες και καλαμαράκια
Μπίρες και καλαμαράκια

Μερικές αναµνήσεις από τον ουρανίσκο…

l Η καλύτερη παρουσίαση µενού στον «Πλάτανο» (Ικαρία) - Πλατεία Αγίου ∆ηµητρίου. Θα κάτσεις. Θα περιµένεις. Θα περιµένεις λίγο ακόµα. Και τότε θα έρθει η κυρία Μαρία και ποιητικά θα σου µιλήσει για τα χρώµατα των φαγητών που «έχει φτιάξει σήµερα ο µάγειρας». Και µετά θα περιµένεις. Όταν φτάσουν στο τραπέζι σου οι µαγειρευτές λιχουδιές, θα αξίζουν κάτι παραπάνω από τον κόπο της αναµονής. Και µετά θα ζητήσεις λογαριασµό. Και θα περιµένεις λίγο ακόµα, αλλά µη στραβώνεις, φίλε, εδώ είναι Ικαρία… Π.Μ.

 

l Μαµαδίστικα µαγειρευτά στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισµό Γυναικών Πέτρας (Λέσβος) Top-chef οµάδα γυναικών επιµελείται χειροποίητες, παραδοσιακές συνταγές µε τα καλύτερα ντόπια υλικά, στις καλύτερες τιµές. (22530 41238) ∆.Τ.

 

l «∆ε σερβίρουµε τηγανητές πατάτες, ντοµάτες “τριαντάφυλλο” και Κόκα-Κόλα» στο «Τσαγκαράδικο» (Χώρα Αµοργού) Τα απαγορεύει ρητά ο κατάλογος. Αλλά τι σε νοιάζει µπροστά στα φρεσκότατα ψάρια, στα εξαιρετικά πιάτα ηµέρας (δοκίµασε µοσχαράκι σούπα καταλόκαιρο) και σε ανεπιτήδευτες γκουρµεδιές, όπως την αξεπέραστη καπνιστή χοιρινή µπριζόλα. Π.Μ.

 

l Χωριάτικη µακαρονάδα στο «Κλιµάκι» (Καµαρίτσα, Εύβοια) Από Χαλκίδα προς Βόρεια Εύβοια στο δρόµο µε τις ατελείωτες, ιλιγγιώδεις στροφές υπάρχουν µερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού µε ποιητικά κοψίδια και καταπληκτική χωριάτικη µακαρονάδα – τα µακαρόνια πασπαλίζονται µε ντόπια µυζήθρα. Εδώ, µπόνους µπριζόλες σε µέγεθος ρακέτας και άψογα εκτελεσµένο τυροπιτάρι (ευβοιώτικη παραδοσιακή συνταγή). ∆ύσκολα πάνω από € 15. ∆.Τ.

 

l Εξοχικό-υπερπαραγωγή στο «Πλακόστρωτο» (Σύρος) Στο χωριό Σαν Μιχάλη, οπότε θα δοκιµάσεις το οµώνυµο τυρί. Έπειτα µε εντυπωσιακή θέα και όσο πρέπει φιλικό/γρήγορο σέρβις θα φας καλοµαγειρεµένα πιάτα, όπως εξοχικό κατσικάκι στη λαδόκολα, ντόπιο κουνέλι µε δενδρολίβανο, χοιρινό µε µάραθο και άλλα καλά… Π.Μ.

 

l Τα µάτια (και τα πιάτα) της Μαρίας στην «Κληµαταριά» (Αντίπαρος) Στο µέσο της διαδροµής (πασαρέλας) λιµάνι - κεντρική πλατεία Αντιπάρου. Όχι µόνο επειδή το φαγητό είναι καλό, αλλά και γιατί θα σε σερβίρει η Μαρία, το πιο ωραίο κορίτσι του νησιού. Τ.Σ.

 

l Φρουτάλια στο «Μπαλκόνι του Αιγαίου» (Άνδρος)  Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη (ας την πούµε) οµελέτα µε το εξεζητηµένο, πλην νόστιµο, ντόπιο λουκάνικο σε µία από τις πιο φηµισµένες ταβέρνες του Αιγαίου. Στο χωριό Άνω Απρόβατο… Π.Μ.

 

l Μωρόπουλα στη «Spiaggia» (Κεφαλονιά) Στο χωριό Βάτσα, τα «µωρόπουλα» αντιστοιχούν στο λήµµα κολοκυθάκια… Π.Μ.

 

l Γλυκό από ανθό λεµονιάς (Χίος)…µαζί βέβαια µε τις απαραίτητες µαστίχες στον «Κόρακα» και το «Mastic Culture». Π.Μ.

 

l Λουκούµια στον κύριο Νίκο (Σίφνος) Ο πατέρας του τού έµαθε να τα φτιάχνει στη Σύρο. Λ.Χ.

 

l Τζιζκέικ κι εσπρέσο στην «Καλλιστώ» (Αµοργός) Τιµηµένο ζαχαροπλαστείο στη Χώρα. Με τα καλύτερα γλυκά του νησιού και το προσωπικό να σου τα συστήνει ένα προς ένα, να σε ενηµερώνει πώς φτιάχνονται και λοιπά… Τ.Σ.


ΜΑΚΑΡΟΝΩ, ​ΜΑΚΑΡΟΝΕΙΣ, ΜΑΚΑΡΟΝΙ

Θαφτά, Μάνη Μακαρόνια θαµµένα σε µυζήθρα. Σερβίρονται µε κόκορα.

 

Ματσάτα, Φολέγανδρος Χειροποίητα ζυµαρικά (κάπως σαν χυλοπίτες) που βράζονται και σερβίρονται µε κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι. (Θα πρέπει να...) Παρασκευάζονται στο χέρι την ίδια ηµέρα που θα µαγειρευτούν.

 

Μαγγίρι, Κρήτη ∆εν περιέχει αβγά και συνοδεύεται µε τυρί, κυρίως ανθότυρο. Καταναλωνόταν σε εποχές φτώχειας και ανέχειας.

 

Μακαρούνες Αιγαίου Χειροποίητα σπιτικά ζυµαρικά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές του νότιου Αιγαίου. Η ονοµασία καθιερώθηκε στην Κάρπαθο.

 

Κουφωτά, Ψαρά Τα χειροποίητα µακαρόνια που γίνονται συνοδεία ζωντανής µουσικής.

 

Αφτούδια, Χίος Απλή ζύµη από αλεύρι και νερό στην οποία δίνουν το σχήµα των «αφτιών», από τα οποία προκύπτει και το όνοµά τους.

 

Νιόκος, Ιόνιο Ιόνια σπεσιαλιτέ, είναι ένα είδος όρζο, δηλαδή ζυµαρικό σε σχήµα ρυζιού.

 

Σχιουφιχτά, Κρήτη Κρητικό είδος ζυµαρικού µε µικρό σπειροειδές σχήµα.

 

Φλοµάρια, Λήµνος Οι παραδοσιακές χυλοπίτες του νησιού, που φτιάχνονται από ντόπιο σκληρό σιτάρι. Λ.Χ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ