Θεματα

Μια Συγγρού από ζάχαρη

3 στη σειρά ζαχαροπλαστεία δεν σ’ αφήνουν ν’ αγιάσεις!

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66730-136321.JPG

«Φουλαριστή τραβάω ντουγρού, στη λεωφόρο του Συγγρού». Δηλαδή... όχι ακριβώς φουλαριστή. Πού να φουλάρει το κακόμοιρο το 106 που πάει ασθμαίνοντας; Δε πειράζει όμως, αν κανείς δε βιάζεται πολύ μπορεί να χαζέψει έξω από το παράθυρο. Το όμορφο κτίριο της Στέγης και την «ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ»,  στο ύψος του Φιξ το «Μικρόκοσμο» και την αφίσα με την ταινία της εβδομάδας, τώρα πια και το "ξεκουκουλωμένο" κτίριο του εργοστασίου Φιξ και νυν Ε. Μ. Σ. Τ. Αυτά... από την δεξιά μεριά του δρόμου.

Αν γυρίσεις το κεφάλι αριστερά….στάζει σερμπέτια. Τρία μεγάλα ζαχαροπλαστεία αραδιασμένα στη σειρά, το ένα μετά το άλλο σε καλούν σαν σειρήνες με τις σοκολατένιες βιτρίνες τους και τα αρώματα βανίλιας που αναδίδουν. Να τα πλησιάσεις, να τα εξερευνήσεις, ε, και αναπόφευκτα να δοκιμάσεις. Δεληολάνης, Κωνσταντινίδης, Fresh. Ο Κωνσταντινίδης στέκεται στη μέση. Ήταν και ο πρώτος που κατέφθασε στη λεωφόρο Συγγρού. Από τη μια, και από την άλλη τον «σφιχταγκαλιάζουν» ο Δεληολάνης και η τελευταία άφιξη, το Fresh. Ο καθένας τους έχει κάτι ξεχωριστό. Το κάθε μαγαζί έχει τη δική του ιστορία. Μέσα σε ένα μόλις οικοδομικό τετράγωνο το παραδοσιακό συναντά το σύγχρονο και δένουν αρμονικά προσφέροντας μία πραγματικά τεράστια γκάμα επιλογών. Μπήκαμε λοιπόν στο εσωτερικό τους και μάθαμε τα μυστικά τους. Εντάξει, μεταξύ μας, τα φάγαμε κιόλας τα μυστικά τους. Και ήταν πεντανόστιμα!

Δεληολάνης, ένα όνομα, μια ιστορία

n

Ο ζαχαροπλάστης Θανάσης Δεληολάνης ήρθε από την Κωνσταντινούπολη κομίζοντας όλα τα μυστικά της τέχνης του και άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Παγκράτι το 1954. Εξήντα χρόνια μετά και ο γιος του Γιώργος συνεχίζει την παράδοση. Το κατάστημα στη Συγγρού μετράει δυόμισι περίπου χρόνια λειτουργίας. Η κυρία Σούλα είναι υπεύθυνη του καταστήματος και δουλεύει στην εταιρεία πάνω από είκοσι χρόνια. Μας μίλησε με θέρμη για τον τρόπο παραγωγής των γλυκών: για το μιλφέϊγ με αυθεντική γαλλική κρέμα, το τιραμισού τους και το εξαίσιο προφιτερόλ του Δεληολάνη που έχει αφήσει εποχή! Το παγωτό τους το φτιάχνουν σε ανοιχτό εργαστήριο για να βλέπεις τι γεύεσαι και χρησιμοποιούν πραγματικά φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Μας συμβούλευσαν να προτιμάμε στο κυπελάκι μας ξεχωριστές γεύσεις για να εναλλάσσονται ώστε να «ξυπνούν» αυτές που εξασθενούν στο στόμα μετά την τρίτη κουταλιά. Προτεινόμενοι συνδυασμοί: γρανίτα φράουλα με σοκολάτα, γρανίτα λεμόνι με βότκα ή τζιν, σοκολάτα με κρέμα cookies, pecan με φυστίκι Αιγίνης. Εκτός από τα γλυκά το μαγαζί διαθέτει και εστιατόριο. Προσφέρει καθημερινά μία ποικιλία μαγειρευτών φαγητών τα οποία διατίθενται και σε πακέτο ή delivery. Κοτόπουλο με πατάτες, σουτζουκάκια με ρύζι, μουσακάς, ρολό κοτόπουλο, μακαρόνια ναπολιτέν είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που μπορείς να δοκιμάσεις. Λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση οπότε αν βαρέθηκες το «βρώμικο» μετά την βραδινή έξοδο ξέρεις που πρέπει να απευθυνθείς. Ο πάνω όροφος του καταστήματος διοργανώνει συχνά εκθέσεις ζωγραφικής σε συνεργασία με τον όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Α, και να ξέρετε: αν έχετε τα γενέθλιά σας και αγοράσετε από ‘κει τη τούρτα σας ή γλυκά σας κερνάνε ένα κιλό παγωτό.


Κωνσταντινίδης, από τη Λάρισα με αγάπη

n

Μπαίνοντας στο μαγαζί με καλωσόρισε το τέταρτο μέρος της ιονικής σουίτας του Χατζηδάκη που έπαιζε στο πιάνο ο Βασίλης. «Παράξενη δουλειά» σκέφτομαι. Να παίζεις πιάνο σε ένα ζαχαροπλαστείο. Όμως, αν το καλοσκεφτείς, έτσι ολοκληρώνεται το σετ των πέντε αισθήσεων: μυρίζεις τα υπέροχα αρώματα που αναδίδει ο χώρος, βλέπεις την προετοιμασία των γλυκών, τα πιάνεις και τα γεύεσαι και όλα αυτά με τη συνοδεία μιας υπέροχης μουσικής. Ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης με τον αδερφό του Στέλιο άνοιξαν το πρώτο τους ζαχαροπλαστείο στη Λάρισα το 1925. Ο μπαμπάς Γρηγόρης από τη Νίγδη της Μ. Ασίας, αρχιμάστορας του είδους, τους μεταλαμπαδεύει όλα τα μυστικά. Ο Λάζαρος μαθαίνει την τέχνη των «χιλίων φύλλων» στο πλευρό διάσημων Γάλλων σεφ κάνοντας το μιλφέιγ ελληνική υπόθεση. Το κατάστημα στη Συγγρού είναι το έβδομο που άνοιξε στην Αθήνα. Ήταν το πρώτο που άνοιξε απέναντι από το παλιό εργοστάσιο του Φιξ το 2009 και ακολουθεί την παράδοση όλων των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη. Συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο με ένα πολύ ωραίο τρόπο. Διατηρεί το παραδοσιακό «στήσιμο» ενός ζαχαροπλαστείου με όμορφες προθήκες για τα γλυκά του και ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο το εργαστήριό του και έτσι, έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τη διαδικασία παραγωγής του ξακουστού μιλφέιγ, το οποίο οι ζαχαροπλάστες δημιουργούν σε χρόνο μικρότερο του λεπτού. Και εκτός από μιλφέιγ, θα βρεις εξαιρετικά σιροπιαστά και κουραμπιέδες που είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ τους. Έμεινα για λίγο να χαζεύω τη ρευστή σοκολάτα που έπεφτε από τα χέρια του ζαχαροπλάστη και χανόταν σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ αλλά ξαφνικά θυμήθηκα ότι έχω να πάω και παρακάτω.


Fresh, γιατί η ζωή είναι γλυκιά

n

Φτάνοντας στο τελευταίο από τα τρία ζαχαροπλαστεία (το πιο πρόσφατο άνοιξε μόλις πριν ένα μήνα) σταματώ εκστατική για να θαυμάσω ένα πελώριο σοκολατένιο άλογο που με κοιτάει καλά-καλά από τη βιτρίνα. Μπαίνοντας διαπιστώνω ότι είναι όντως από σοκολάτα και αναρωτιέμαι πως θα καταφέρουν να αποτρέψουν τα μικρά παιδιά από το να το αγγίξουν αποσπώντας και κάποιο από τα σοκολατένια του μέρη αφού και ΄γω μετά βίας κρατήθηκα. Μάλλον μου απέσπασε την προσοχή ο προτζέκτορας στην άλλη άκρη του μαγαζιού που πρόβαλλε στον τοίχο σκηνές από διάφορες κλασικές ταινίες που έχουν να κάνουν με το φαγητό ή το γλυκό. Θυμήθηκα ότι μόνο ο Σαρλώ και ο Βέγγος γνώριζαν πραγματικά από τουρτοπόλεμο. Τάρτα με φράουλες, μακαρόν, κρεμ πατισερί με φράουλες μέχρι και παγωτό μηχανής είναι μερικά μόνο από τα γλυκά που μπορείτε να γευτείτε. Και εκτός από τα γλυκά τη βιτρίνα του μαγαζιού στολίζουν ράφια με λικέρ, κρασιά, σαμπάνιες και γαλλικές ανθρακούχες λεμονάδες Effervé με φυσικά εκχυλίσματα φρούτων που ενδείκνυνται για δροσερά κοκτέιλ με συνοδεία vodka ή prosecco. Δίπλα από το σοκολατένιο άτι τη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου διακοσμεί μία αφίσα με τη Βίκυ Καγιά να τρώει μακαρόν με λάγνο ύφος. Όπως πληροφορήθηκα το μοντέλο συνεργάστηκε με τα fresh δημιουργώντας ένα περιοδικό που θα συνδυάζει τον κόσμο της μόδας με αυτόν της ζαχαροπλαστικής. Εικόνες μόδας με συνοδεία σοκολατένιων συνταγών, tips, trivia και κομμάτια ιστορίας όπως η προέλευση των αγαπημένων μας μακαρόν, όλα αυτά θα τα βρείτε στο fresh paper issue 1. Τώρα θα μου πεις μόδα και γλυκά δε συνδυάζονται. Ωστόσο, η Katharin Hepburn είχε πει: «What you see my friend is the result of a lifetime of chocolate». Δε μπορεί κάτι θα ήξερε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ