- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αρνάκι του Πάσχα με μέντα, στη λαδόκολλα
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μας στέλνει τη συνταγή του για αρνάκι με μέντα στη λαδόκολλα
Mια γευστική και εύκολη συνταγή!
Ένας πονετικός φίλος και γείτονας μου έστειλε τις προάλλες ένα κομμάτι από μικρό ερίφιο -το μπροστινό μέρος- χεράκι όπως το λένε ή épaule, με πολλά pedigree… Ξέρετε, από αυτές τις φάρμες που είναι τόσο της μόδας τελευταία και που σου κοστίζει το κρέας ένα τάλιρο η πιρουνιά.
Βέβαια θα πρέπει να σας πω, ότι ήταν όντως πολύ νόστιμο!
Για τις ανάγκες του άρθρου – για να είμαστε ασορτί με τις άγιες μέρες που διανύουμε – το βάφτισα αρνάκι, για να «κάνει» πιο εορταστικό και γιατί φυσικά δεν διαφέρει και πολύ και γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Γενική δοκιμή λοιπόν για το Πάσχα που έρχεται οσονούπω…
Μια και ήταν σχετικά μικρό το κομμάτι (έβγαλε 3 μερίδες) και γίνεται εύκολα, σκέφτηκα ότι θα είναι ιδανικό για όσους μένουν, όπως εγώ, μόνοι. Το αφιερώνω λοιπόν σε αυτούς!
Υλικά:
- ώμος, ή πλάτη, ή χεράκι, από μικρό αρνάκι, ή κατσικάκι περίπου 1 ½ με 2 κιλά
- Τις σκελίδες από ένα κεφάλι σκόρδο με το τσόφλι τους
- μάτσο δυόσμος ή ανάμεικτα, ό,τι φρέσκα μυριστικά έχετε (μαϊντανό, άνηθο,
- δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ξερό δυόσμο, λίγη ρίγανη, βασιλικό, κλπ)
- Χοντρό αλάτι, χοντροαλεσμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Θα χρειαστείτε:
- Δύο μικρά ταψιά, 2 μεγάλα παραλληλόγραμμα κομμάτια λαδόκολλα και σπάγκο
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το ένα ταψί γεμάτο με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στον αέρα, στους 250°C
- Αφήνουμε το κρέας 1 ώρα περίπου εκτός ψυγείου, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
- Τρίβουμε πολύ καλά το κρέας με χοντρό αλάτι και πιπέρι, κάνοντας τρόπον τινά ένα είδος μασάζ με αυτά
- Σχηματίζουμε με τις λαδόκολλες έναν σταυρό
- Βάζουμε μία κουταλιά λάδι στο κέντρο, από πάνω τα σκόρδα σε μία στρώση και επάνω τους το μισό μάτσο δυόσμου (εγώ, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες, δεν είχα δυόσμο και έβαλα ότι μυριστικό είχε επιβιώσει από τον Χειμώνα στο μικρό μπαλκόνι μου. Γίνεται εξίσου καλό…)
- Τοποθετούμε το κρέας επάνω σε αυτά και το λαδώνουμε ελαφρά
- Βάζουμε τον υπόλοιπο δυόσμο επάνω του και το τυλίγουμε σε ένα σφιχτό πακέτο, δένοντάς το με τον σπάγκο
- Το βάζουμε στο ταψί και στον φούρνο
- Μετά από 15 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160-170 βαθμούς -εξαρτάται από τον φούρνο- και ψήνουμε για 3 ώρες
Βγαίνει περίπου 3 με 4 μερίδες. Το συνόδεψα και για να κόψω λίγο θερμίδες και γιατί είναι πολύ πιο νόστιμο, με ψητά σπαράγγια και φρέσκα φασολάκια βουτύρου, που είναι και της εποχής.
Ψητά σπαράγγια
- Κόβουμε ή καθαρίζουμε το κάτω σκληρό μέρος από τα σπαράγγια
- Τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε στην πλάκα-γκριλιέρα που την έχουμε προθερμάνει στο τέρμα, για 3-4 λεπτά γυρίζοντάς τα, μία φορά.
- Τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Φρέσκα φασολάκια βουτύρου
- Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια 3-4 εκατοστών
- Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 4 λεπτά
- Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μία λεκάνη με κρύο νερό, για να σταματήσει ο βρασμός
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο φρέσκο βούτυρο (μπορούμε να προσθέσουμε και μία σκελίδα σκόρδου εάν θέλουμε) και τα σοτάρουμε ελαφρά
- Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, χοντρό αλάτι και πιπέρι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.