- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του
Δεν το είχα ξαναδεί τόσο μεγάλο γαύρο! Σε μέγεθος, ας πούμε, μεγάλης σαρδέλας μετά συγχωρήσεως. Στη Βαρβάκειο όλα αυτά, στην ψαραγορά, που τα πιο πολλά ψαράδικα είναι ανοιχτά, οι τιμές έχουν λιγάκι πέσει και ο κόσμος λιγοστός. Κυκλοφορεί και ψωνίζει κανείς εύκολα, διατηρώντας τις αποστάσεις του κ.Τσιόδρα.
Δεν ξέρω αν στο Νο2 του SMS, στις προμήθειες δηλαδή, εντάσσεται και η επίσκεψη στη Βαρβάκειο, που αν μη τι άλλο είναι το στομάχι της πόλης. Κανονικά θα έπρεπε και για όσους δεν μένουν σε κοντινή απόσταση. Αν μη τι άλλο η ατμόσφαιρα της αγοράς εξακολουθεί να είναι κάπως χαρούμενη και θα ξεδώσετε για λίγο από τη μαυρίλα των ημερών…
Αγόρασα αμέσως ένα κιλό προς 2 ευρώ και επιστρέφοντας, τον μαγείρεψα με δύο τρόπους:
Τρόπος Νο1
Γαύρος μελίπαστος
Υλικά
- ½ κιλό Μεγάλο γαύρο
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- Ρίγανη
- Χοντρό αλάτι
- Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- Μαύρο φρυγανισμένο ψωμί
- Cream cheese light ή αλμυρό βούτυρο ή σάλτσα μουστάρδας*
- Ψιλοκομμένος άνηθος
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τον γαύρο, αφαιρώντας πρώτα το κεφάλι και τα εντόσθια
- Τον στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
- Πασπαλίζουμε ελαφρά με χοντρό αλάτι μια κάπως βαθιά πιατέλα
- Τοποθετούμε επάνω τα φιλέτα του γαύρου
- Πασπαλίζουμε πάλι ελαφρά με χοντρό αλάτι
- Το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες
- Βγάζουμε τα φιλέτα από την πιατέλα και τα στεγνώνουμε πάλι καλά
- Τα βάζουμε σε ένα δοχείο στου οποίου τον πάτο ψιλοκόβουμε το σκόρδο
- Τα πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη, κόκκους πιπέρι και τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο
- Τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 24 ώρες
- Τα σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, είτε με cream cheese, είτε με αλμυρό βούτυρο, είτε με σάλτσα μουστάρδας*
- Τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σάλτσα μουστάρδας*
- 60γρ. Μουστάρδα Dijon
- κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα σκόνη
- 40γρ. ζάχαρη
- 30ml ξύδι από λευκό κρασί
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Ψιλοκομμένος άνηθος
Εκτέλεση
Αναμιγνύουμε τα υλικά
Τρόπος Νο2
Γαύρος σαγανάκι
Υλικά
- 1/2 κιλό Γαύρος
- Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Ποτηράκι λευκό κρασί
- Κουταλιές της σούπας κάπαρη
- Κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τον γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι και τα εντόσθια
- Σοτάρουμε το σκόρδο με την κάπαρη
- Σβήνουμε με το κρασί
- Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ του κρασιού, προσθέτουμε τον γαύρο, τον μισό μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι
- Το σκεπάζουμε και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρουμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.