- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή είναι ο Ναός των γλυκών στην Αισχύλου
Ο απόλυτος σταθμός για κάθε γλυκατζή εκεί έξω
«Ψυρριώτης ο μπαμπάς μου, γεννήθηκε στην Αγίων Αναργύρων. Ο πατέρας του είχε κρεοπωλείο μέσα στη Βαρβάκειο. Η μητέρα του όμως ήταν Πολίτισσα. Δεινή μαγείρισσα και μεγάλη γλυκατζού». Αυτά μου λέει η Μαρία (Μαίρη για την οικογένεια και τους φίλους) και μου δείχνει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του παππού της που ποζάρει έξω από την Εδέμ με το μαγιό του. Είναι τραβηγμένη κάπου τη δεκαετία του ’40. Ο μπαμπάς της ο Αντώνης υπήρξε γραφίστας. Αυτός έχει ζωγραφίσει και όλες τις καρέκλες μέσα στο μαγαζί. Το 1997 πήρε τη μεγάλη απόφαση: γραφιστική τέλος. Θα άνοιγε γλυκοπωλείο στη γειτονιά που μεγάλωσε, στη γειτονιά του Ψυρρή. Και να ‘μαστε τώρα 22 χρόνια μετά ακόμα να τσακωνόμαστε για το τελευταίο κομμάτι από το «γλυκό της αγάπης. Ναι. Προφανώς και αυτή η ιστορία ανήκει στα «Σερμπέτια στου Ψυρρή», το γλυκοπωλείο που έγραψε τη δική του ιστορία στις λιγούρες αυτής της πόλης.
Η Μαρία, η κόρη του κυρ Αντώνη είναι που μαζί με τον άντρα της, τον Αντρέα οδηγούν τα Σερμπέτια στη νέα τους εποχή. Οι δυο τους εκσυγχρονίζουν το μαγαζί, πλουτίζουν τον κατάλογο, ανακαινίζουν το κτίριο και κάνουν αυτή τη γωνιά προορισμό: αν είσαι στο κέντρο και σου έρθει λαχτάρα για σπιτικό, ζουμερό, κολασμένο, πληθωρικό, φοβερά σοκολατένιο ή έξτρα σιροπιαστό γλυκό, ε, λοιπόν, αν σου τύχει αυτό, μόνο σε ένα μέρος μπορείς να πας.
«Τα Σαββατοκύριακα», λέει η Μαρία «φτάνουμε τα 55 με 60 διαφορετικά γλυκά. Τις καθημερινές θα βρεις λίγο λιγότερα γιατί τα φτιάχνουμε ίσα-ίσα. Θέλω όλα τα γλυκά μου να είναι φρέσκα, τίποτα δεν μένει δεύτερη μέρα. Φυσικά και τα πάντα φτιάχνονται εδώ, ακόμα και τα μπισκότα για το cheesecake. Το εργαστήριό μας λειτουργεί στον πρώτο όροφο».
Αχ και τι βγάζει αυτό το εργαστήριο! Να μιλήσουμε για κέικ; Επτά στον αριθμό, όσα περίπου και τα εγκεφαλικά που παθαίνεις όταν τα βλέπεις στη βιτρίνα. Γιατί δεν είναι κανονικά κέικ. Είναι πολυώροφα, με στρώσεις κρέμας στο ενδιάμεσο και γλάσο να τρέχει από την κορυφή. Να μιλήσουμε για το γλυκό της αγάπης; Όχι, γιατί πιθανότητα ξέρεις ήδη την πιο ζουμερή σοκολατόπιτα της Αθήνας. Μήπως τότε για το μπανανάτο με τα ολόκληρα κομμάτια μπισκότου «Μιράντα», τα κομμάτια φρέσκιας μπανάνας και την απανταχού παρούσα σοκολάτα; Σερβίρεται με τριμμένο μπισκότο, ζεστό σιρόπι πραλίνας και ολόφρεσκα κομμάτια μπανάνας. Μήπως θες να σου πω για την «Αγάπη με τα Σου»; Θα προσπαθήσω, πριν λιποθυμήσω: φρεσκοψημένο προφιτερόλ γεμιστό με κρέμα, σερβιρισμένο με ζεστό σιρόπι πραλίνας φουντουκιού. Αχ, και δεν ξέρεις τίποτα ακόμα για το εκμέκ κανταΐφι, για το κιουνεφέ που σερβίρεται καυτό με παγωτό καϊμάκι ή κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, για το μωσαϊκό που μας τάιζαν οι μανάδες μας, αλλά εδώ υπάρχει και στη λευκή του εκδοχή, για τις ποικιλίες γλυκών που αγαπούν οι παρέες γιατί εδώ τα γλυκά που θα επιλέξεις έρχονται στο ίδιο πιάτο με ένα μικρό βουνό παγωτού στη μέση.
Από €3 αρχίζουν τα γλυκά αν θες να τα πάρεις πακέτο, από €4 αν θες να τα τσακίσεις επιτόπου. Αλλά ποιόν κοροϊδεύω; Αυτά τα γλυκά δεν καταφέρνουν να φτάσουν ποτέ σε κανένα σπίτι. Στον δρόμο τρώγονται, κατευθείαν από το κουτί. Ναι, ακόμα και όταν τα προορίζεις για δώρο. Για αυτό πάρε μερικά έξτρα κομμάτια cheesecake, ποτέ δεν ξέρεις.
Αισχύλου 3, Ψυρρή, 210 3245862, www.serbetia.gr, Fb: @serbetia
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.