- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γιατί τα λουκάνικα Μυκόνου είναι τα νοστιμότερα του Αιγαίου;
Η παρασκευή τους ερχόταν στο τέλος μιας ολόκληρης ιεροτελεστίας, που ήταν τα χοιροσφάγια, η αγαπημένη γιορτή των Μυκονιατών
Γιατί τα λουκάνικα της Μυκόνου είναι ένας εκλεκτός μεζές για ούζο; Ο Γιώργος Πίττας εξηγεί.
Τα λουκάνικα της Μυκόνου είναι από τα νοστιμότερα του Αιγαίου και θεωρούνται εκλεκτός μεζές για το ούζο. Για να ετοιμαστούν χρειάζονται, εκτός από το χοιρινό κρέας, θρούμπι, μπαχάρι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι και μπόλικο μυκονιάτικο βοριαδάκι.
Η παρασκευή των λουκάνικων της Μυκόνου, παραδοσιακά, ερχόταν στο τέλος μιας ολόκληρης ιεροτελεστίας, που ήταν τα χοιροσφάγια, η αγαπημένη γιορτή των Μυκονιατών. Κάθε φθινόπωρο προς το τέλος, όταν άρχιζαν οι βοριάδες, έσφαζαν το χοίρο, που κάθε σπιτικό έτρεφε όλο το χρόνο. Από τα φιλέτα και τα ψαρονέφρια έφτιαχναν τις περίφημες λούζες, και από τα ψαχνά και το λίπος έφτιαχναν τα λουκάνικα.
«Σήμερα γλέντι γίνεται, σήμερα χοιροσφάγια,
σήμερα μάς τον πήρανε τον χοίρο από τη μάντρα…
Για δες τραπέζι ολόλαμπρο και πιάτα φιρφιρένια
και τίμια προσώπατα που ’ναι τριγυριασμένα…
Ελάτε, φίλοι κι αδελφοί, απόψε να χαρούμε,
που σφάξαμε το χοίρο μας και ούλοι τραγουδούμε.»
Ο αποχωρισμός του χοίρου, που με τόση φροντίδα τον έτρεφε η οικογένεια όλον το χρόνο, μονάχα έτσι θα μπορούσε να γίνει. Τα λουκάνικα της Μυκόνου έχουν αρκετό λίπος που κάνει το λουκάνικο τρυφερό και αφράτο, χωρίς να το κάνει βαρύ. Τα κομμάτια του κρέατος είναι χοντροκομμένα –παλιά με μαχαίρια που τεμάχιζαν σταυρωτά το κρέας και τώρα με μηχανές κιμά αλλά με τις μεγαλύτερες οπές- και αλατίζονται με μείγμα θαλασσινού χοντρού και ψιλού αλατιού. Μετά το ξέπλυμα, τα στεγνώνουν και τ’ αρωματίζουν με άφθονο θρούμπι, ρίγανη, μπαχάρια και πιπέρι. Κατόπιν περνούν το κρέας σε χοιρινό εντέρου. Αμέσως μετά αναλαμβάνει ο βοριάς της Μυκόνου να τα στεγνώσει, μιας και δεν υπήρχαν στη Μύκονο πολλά ξύλα, για να στεγνώσουν με τον καπνό πάνω από φωτιά!
Σήμερα που η ζήτηση των λουκάνικων Μυκόνου είναι μεγάλη, οι τρεις βασικοί κρεοπώλες κατασκευαστές της λούζας, ο Μαδούπας, ο Μενάγιας κι ο Μαρκαράς, φτιάχνουν και λουκάνικα, με πιο σύγχρονο τρόπο, χωρίς όμως το αποτέλεσμα να φαίνεται ιδιαίτερα, κι έτσι συντηρείται η καλή τους φήμη και η τόσο ιδιαίτερη γεύση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απανταχού παραγόμενα λουκάνικα τύπου Μυκόνου, σε τίποτα δεν μοιάζουν μ’ αυτά που παράγονται στο νησί. Περισσότερα.
*Για το τυροκομείο Μυκόνου διαβάστε εδώ.
**Για τα χωριά της Μυκόνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
