- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ποιος φτιάχνει την καλύτερη σαλάτα;
Το 1ο Φεστιβάλ Σαλάτας στην Καλαμάτα ήταν ένας διαγωνισμός με άλλη αντίληψη
Ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία ο τελικός του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας, στο Elite City Resort που διοργανώθηκε από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με την ευγενή υποστήριξη της εταιρείας Kalamata Papadimitriou. Νικητής ανεδείχθηκε ο Γιώργος Παναγής, από τη σχολή ΙΕΚ Ορίζων της Καλαματάς με ομόφωνη γνώμη και βαθμολόγηση από την κριτική επιτροπή που απάρτιζαν ο πρόεδρός της Aλέξανδρος Παπανδρέου, ο Ιάκωβος Απέργης, ο Chef Γιάννης Λουκάκος, ο Στέλιος Μπαρμπέας κι ο Νίκος Κονδύλης! Η ευχή που δόθηκε στην αρχή του διαγωνισμού «είθε ο καλύτερος να κερδίσει» έγινε πραγματικότητα.
Για να φτάσουμε σ’ αυτήν τη στιγμή του τελικού με 21 φιναλίστ, έπρεπε όμως να προηγηθεί ένας εξαιρετικός σχεδιασμός για να τελεστούν 3 προκριματικοί γύροι, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καλαμάτα, να διαγωνισθούν γύρω στους 100 σπουδαστές Σχολών Μαγειρικής (απαραίτητος όρος) που είχαν προετοιμαστεί επί καιρό για τη διεκδίκηση της πρωτιάς.
Ο εμπνευστής του διαγωνισμού, Κώστας Παπαδημητρίου, που είχε παρουσιάσει την ιδέα του στο περυσινό Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας, τον Νοέμβριο του 2017, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η ιδέα του – φυσικά χάρη στην εξαιρετική οργάνωση – αγκαλιάστηκε από τους νέους μαγείρους και από το κοινό που παρακολούθησε τους τρεις προκριματικούς και τον Τελικό. «Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, πρέπει να βασιστεί στις σαλάτες, γιατί λόγω του κλίματος η χώρα μας διαθέτει τα καλύτερα υλικά, από τα λάδια και τα ζαρζαβατικά, μέχρι τα μυρουδικά, τα τυροκομικά και τα φρούτα, και αν επιμείνουμε μπορεί να πρωταγωνιστήσουμε στον κόσμο όλο» μας είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Οι 21 φιναλίστ του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας προέκυψαν από τους τρεις προκριματικούς αφού αξιολογήθηκαν από την επιτροπή βάσει 6 κριτηρίων:
1. Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης
2. Χρήση Π.Ο.Π υλικών ή προερχόμενων από τον τόπο καταγωγής του διαγωνιζόμενου
3. Παρουσίαση
4. Πρωτοτυπία
5. Γεύση
6. Ορθή χρήση & διαχείριση υλικών
Οι κριτές με πραγματικό ενδιαφέρον και φροντίδα, και κατά την ώρα του διαγωνισμού, αλλά κυρίως μετά, ρωτούσαν να μάθουν το σκεπτικό της δημιουργίας των διαγωνιζόμενων, έτσι ώστε να κατανοήσουν όλοι (συναγωνιζόμενοι, κριτές, κοινό) τις προθέσεις των δημιουργών. Ουσιαστικά ο διαγωνισμός μετατρεπόταν σε ένα ζωντανό μάθημα μαγειρικής. Και νομίζω αυτή ήταν πεμπτουσία του Φεστιβάλ Σαλάτας: μια άλλη αντίληψη διαγωνισμού.
Ο νικητής Γεώργιος Παναγής από τη σχολή Ορίζων της Καλαμάτας πήρε το βραβείο από τους πέντε κριτές. Η δημιουργία του ήταν εξαιρετικά κομψή – δυστυχώς εγώ δεν ήμουν κριτής για να δοκιμάσω και να έχω γευστική άποψη – το ίδιο και το στυλ της παρασκευής του και της εργασίας του, μεθοδικό, ψύχραιμο, με μουσικό ρυθμό θα έλεγε κανείς, εξέπεμπε μια σιγουριά και μια δεξιοτεχνία που θα τη ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Περισσότερα.
*Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τη λαϊκή αγορά Καλαμάτας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
