- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Third Place στο κέντρο είναι πολλά παραπάνω από μία ινσταγκραμική ροζ τουαλέτα
Αλλά μας αρέσει και αυτή!
Πήγα σχολείο στο Πρώτο Πειραματικό της Πλάκας, μεταξύ Ηπίτου και Ανδριανού, και μονίμως το είχα καημό πως δεν υπήρχε ούτε ένα αξιόλογο μέρος για να κάνεις κοπάνα την πρώτη ώρα εκεί γύρω. Όλοι εμείς της τρίτης Λυκείου κουβαλούσαμε τους νυσταγμένους εαυτούς μας μέχρι τα Starbucks απέναντι από την Μητρόπολη (RIP) και ξοδεύαμε τις απουσίες μας μισοκοιμισμένοι στους καναπέδες του πάνω ορόφου. Κάποια στιγμή μαθεύτηκε από τους πάντες ότι ήταν κοπανατζοφωλιά και σταματήσαμε να πηγαίνουμε τελείως, από φόβο αιφνίδιας επίσκεψης του λυκειάρχη. Η πρώτη μου σκέψη καθώς έφτανα στο Third Place ήταν πως αν υπήρχε τότε, ίσως και να έμενα στην ίδια τάξη.
Μινιμάλ αισθητική με κυρίαρχα χρώματα το ροζ, το γκρι και το γαλάζιο σε παστέλ αποχρώσεις, ένας πρωτότυπος σχεδιασμός του χώρου που θυμίζει κατευθείαν coffeeshop του Λονδίνου ή του Βερολίνου, χαριτωμένες γωνίες και μία ευχάριστη ησυχία που δεν ταιριάζει με την φασαρία του κέντρου και για αυτό την εκτιμάς περισσότερο.
Η Κατερίνα με περιμένει καθισμένη σε ένα ροζ μαξιλάρι ενώ ο Μιχάλης βρίσκεται ήδη πίσω από την καλαίσθητη μπάρα του μαγαζιού, έτοιμος να κάνει τα μαγικά του. Και οι δυο τους με χαιρετούν εγκάρδια ενώ οι υπόλοιποι θαμώνες γυρίζουν επίσης και μου χαμογελούν, σαν να έχω έρθει επίσκεψη σε σπίτι και όχι σε καφέ κοντά στο Σύνταγμα.
Παραγγέλνω ένα αρωματικό πράσινο τσάι, καθώς δεν πίνω καφέ αν και λατρεύω την μυρωδιά του και αμέσως εντυπωσιάζομαι από την μελέτη που γίνεται πριν το σερβίρισμα, με χρονομέτρηση και συγκεκριμένους βαθμούς θερμοκρασίας βρασμού, στην πιο όμορφη και ντιζαϊνάτη τσαγιέρα που έχω δει. Μοσχομυρίζει. Καθόμαστε με την Κατερίνα στο «conference table» όπου μου εξηγεί την φιλοσοφία του Third Place από την αρχή.
Σύμφωνα λοιπόν με τον γνωστό κοινωνιολόγο Ray Oldenburg οι άνθρωποι μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ τριών σημείων – του σπιτιού τους (first place), του εργασιακού τους περιβάλλοντος (second place) και ενός χώρου όπου συναντούν τους φίλους τους, νιώθουν άνετα και απολαμβάνουν την στιγμή πίνοντας και τρώγοντας κάτι γευστικό.
Με αυτήν την υπόθεση ως έμπνευση και τεράστιο πάθος για δημιουργία, η Κατερίνα και ο Μιχάλης έχτισαν ένα σπίτι μακριά από το σπίτι, χωρίς τα συνηθισμένα όρια που θα βρεις σε ένα καφέ, με genderless αισθητική και την απενοχοποίηση του ροζ ως «κοριτσίστικου» χρώματος.
Εκτός από το μεγάλο τραπέζι που χωράει μέχρι 8 άτομα και είναι ιδανικό για συσκέψεις και meet ups εταιριών και νέων επιχειρήσεων, στον χώρο υπάρχουν ένα ζευγάρι από ροζ πολυθρόνες για πιο «τετ-α-τετ» συζητήσεις, τραπέζια για να ακουμπήσεις και να φωτογραφίσεις τον καφέ σου και μία τρομερή κατασκευή ροζ/γκρίζων κερκίδων που φέρνει το έξω μέσα και μου θυμίζει για ακόμα μία φορά σχολείο.
Για όσους έχουν αδυναμία στον καφέ, εδώ βρίσκεται ένα καινούριο στέκι. Μπορείς να δοκιμάσεις specialty coffee από τους Έλληνες roasters της Ofellia Coffees και διάφορα άλλα origins καφέ από εξωτικά μέρη όπως η Βραζιλία και η Αιθιοπία, καθισμένος αναπαυτικά στην Αθήνα.
Φυσικά αν έχεις όρεξη για κάτι άλλο, υπάρχουν ολόφρεσκα smoothies και χυμοί, τσάι, τα κλασικά αναψυκτικά Thomas Henry (θέλω λεμονάδα με μάνγκο την επόμενη φορά!) καθώς και σπιτικά μπισκότα και μπάρες δημητριακών, οι οποίες όπως με πληροφόρησε η Κατερίνα κάνουν χαμό τώρα τελευταία.
Και προφανώς η τουαλέτα.
Εξολοκλήρου ροζ, μία ινσταγκραμική όαση που μπορεί να έχει περισσότερο κόσμο από το ίδιο το καφέ. Οι παρέες μπαίνουν στην τουαλέτα οπλισμένες με φορτισμένα κινητά και ήδη συμφωνημένες πόζες και βγαίνουν μετά από μία ώρα (κυριολεκτικά) αφού έχουν κάνει ολόκληρο editorial.
Ούτε η Κατερίνα ούτε ο Μιχάλης θεωρούν το Third Place μία απλή δουλειά αλλά περισσότερο μία προέκταση της δικής της προσωπικότητας, ένα δεύτερο σπίτι (που μάλλον τους βλέπει περισσότερο από το πρώτο) στο οποίο ελπίζουν να φιλοξενήσουν όσους περισσότερους επισκέπτες γίνεται, από κάθε κοινωνικό background και εθνικότητα.
Απόλλωνος 23Β, Αθήνα 105 57
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραντεβού στο Κλημέντι Κορινθίας για το The Dark Side of the Γρουν!
Το Aegean Cuisine ενώνει παραγωγούς, σεφ και εστιατόρια σε ένα δίκτυο που μετατρέπει την τοπική γαστρονομία σε εμπειρία, μνήμη και μέλλον
Υπάρχει τσίρος όπως αυτός που κυκλοφορούσε άνετος ως τη δεκαετία του ’90 ή τον έφαγε η εξέλιξη και τον έκανε σκουμπρί;
Η Σκάλα Καλλονής υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού με γαστρονομικές δράσεις, μουσική, πολιτιστικά δρώμενα και πρωταγωνίστρια τη σαρδέλα
Ταξίδι καλοκαιρινό στο πανέμορφο «Mamma mia» νησί
Κι ένα δίκτυο εστιατορίων που συνδέουν την πρωτογενή παραγωγή του τόπου με την κουζίνα του
Το πιάτο αποτελεί εδώ και δεκαετίες μέρος της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας
Το Poseidon Ocean View στην Καλαμάτα και το Vrahos Cuisine & Wine στην Παλαιοχώρα Αβίας θα σε εκπλήξουν με τη γαστρονομική τους άποψη
Μια επική ταβέρνα πάνω στο κύμα και ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει γλυκά με βάση το φιστίκι Αιγίνης
Οι Άκρες στη Ρόδο και το En Plo Seaside στην Κάρπαθο είναι δύο εστιατόρια που αξίζει να ανακαλύψεις στις φετινές διακοπές σου στα Δωδεκάνησα
Από matcha bars και spritzeries μέχρι κουζίνες με ανοιχτή φωτιά και street food. Αν ξεμείνεις Αθήνα, κάνε τσεκ.
Μια νέα άφιξη και ένα μπεργκεράδικο που κάνει τη διαφορά
Η πιο γλυκιά έκπληξη χωράει σε ένα μικρό κουτάκι
Μετά το Παγκράτι, ο Profitis κάνει την πιο ατμοσφαιρική του απόβαση στις Κυκλάδες
Από το 2017, ακολουθεί μια ξεκάθαρη φιλοσοφία παραγωγής, δημιουργώντας καθημερινά φρέσκο gelato από βιολογικά συστατικά που προέρχονται κυρίως από μικρούς παραγωγούς
Το φύλλο ανοίγεται καθημερινά στο χέρι και η παραγωγή ξεκινά από την αρχή κάθε πρωί
Όλα όσα θα βρείτε στον φούρνο είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το καλύτερο εστιατόριο δεν είναι πάντα το πιο διάσημο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.