- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πίσω στην Αθήνα, πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, κάνω τάχα πως πεθύμησα τα αθηναϊκά μου στέκια και συλλέγω πληροφορίες για όσα έγιναν τον καιρό που έλειπα από την πόλη. Όμως στην καρδιά μου και κυρίως στη μνήμη μου επικρατούν όλα τα ωραία που έζησα εκεί μακριά, στις θάλασσες του Νότου, στα μικρά χωριά της πατρίδας, στα μαγευτικά ειρηνικά ακρογιάλια, εκεί που όλα μοιάζουν αλλά και είναι αυθεντικά. Από όσα έζησα εγώ αλλά και όσα μου μεταφέρουν οι φίλοι που μιλάμε και αλλάζουμε εντυπώσεις, η ελληνική κουζίνα μεσουράνησε, άλλες φορές μένοντας πιστή στην παράδοση, κι άλλες παίρνοντας το δρόμο του γκουρμέ. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι τις κρύες νύχτες του χειμώνα θα θυμόμαστε εκείνη την ολόδροση ντομάτα που ο ταβερνιάρης σέρβιρε κατευθείαν από τον μπαχτσέ, το νεκταρίνι που πλύναμε στη θάλασσα ή τον σαργό που πιάστηκε ένα τέταρτο πριν την άφιξή μας στην παραθαλάσσια ταβέρνα. Αυτό που τελικά μένει από τα καλοκαίρια του Αιγαίου είναι η γεύση της ξεγνοιασιάς όταν όλα, προϊόντα, άνθρωποι και ζωές είναι λίγο πιο αληθινά.
Κύθνος
Το πρωί ξεκινάγαμε με κάτι κομψό. Σπιτική γκαζόζα στη Gazoza. Μέσα στη Χώρα. Μετά ερχόντουσαν οι πίτες, οι σφουγγατόπιτες και οι ρακές.
Δονούσα 1
Γίγαντες τηγανητοί με σκορδαλιά ντομάτας, σε δεύτερο πλάνο η πιπερόπιτα και η θάλασσα. Στην Κόρη του Μιχάλη, την πιο ωραία ταβέρνα του νησιού (και δεν σας δείξαμε το τρίπατο παστίτσιο…).
Λακωνία
Χαμένοι σε road trip μεταξύ Ταίναρου και Ελαφονήσου, τρώγαμε φρούτα από τα μποστάνια και κάναμε σχέδια επί χάρτου.
Δονούσα 2
Σαλάτα με ντόπια ρόκα και σταφύλια, ξινοτύρι Νάξου, σος λεμόνι-μουστάρδα-μέλι, κόκκινα πιπέρια-έπος! Μια βουτάγαμε στη πιατέλα, μια ρίχναμε ματιές στην πανσέληνο που έβγαινε πίσω από το βουνό. Και πάλι στην ταβέρνα Η Κόρη του Μιχάλη.
Σχοινούσα
Καλαμάρι που σπαρταράει με πουρέ ντόπιας φάβας. Ανάρπαστο, στην ταβέρνα Κυρά Ποθητή.
Τήνος
Στο νησί που έχει εκτοξευτεί γαστρονομικά (ε, και μια στάλα τις τσίμπησε τις τιμές), φάγαμε στο έξοχο Θαλασσάκι σαλάτα με ντομάτα από το μποστάνι τους, τηνιακό λαδοτύρι να ξεχνάς το όνομά σου και λιαστή ντομάτα. Πάνω στο κύμα.
Ψαρά
Στην ταβέρνα Σπιτάλια από νωρίς το μεσημέρι για ουζάκια, σαρδελίτσες και θέα στων Ψαρών την (ολο)Μαύρη Ράχη.
Λειψοί
Ξυπόλητοι γκουρμέ με ταμπουλέ και ταρτάρ τόνου, στην παραλία Κατσαδιά και στην ταβέρνα Dilaila.
Μεσσηνία
Όταν ο ταβερνιάρης είναι και ψαράς, τρώγαμε σάλπες και σαργουδάκια ψαρεμένα μπροστά μας εκείνη την ώρα! Ταβέρνα Μπάμπης, στη μαγευτική παραλία της Σάντοβας.
Λήμνος
Στα Λύχνα, στο καφενείο-εστιατόριο Έννοια Πό ‘χεις, λακέρδα με αγκινάρα τουρσί, φρέσκα κρεμμυδάκια, λαδολέμονο. Προϊόντα αποκλειστικά ντόπια, εικόνα Νουβέλ Μεντιτερανέ, σεφ ο ακαταμάχητος Λουκάς Μάιλερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.