- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ταβέρνα Τσικάλι, ίσως η καλύτερη της Σίφνου
Πάνω στην αμμουδιά, κάτω από την παχιά σκιά των αλμυρικιών σε περιμένουν όλες οι νοστιμιές της σιφνέικης κουζίνας
Η οικογενειακή ταβέρνα Τσικάλι λειτουργεί από το 1983 στο Βαθύ της Σίφνου, πάνε τώρα 35 χρόνια. Ήταν μια εποχή που δεν υπήρχε δρόμος στο Βαθύ και οι επισκέπτες του ερχόντουσαν με λάντζες είτε από τις Καμάρες είτε από τον Πλατύ Γιαλό.
Εκείνη την εποχή ο Νίκος Φραζέσκαρος γεννημένος στη Σίφνο αλλά με μακρινή καταγωγή από την Κρήτη, μπαρκαρισμένος 5-6 χρόνια ηλεκτρολόγος στα καράβια του Μάρκου Νομικού, και αφού είχε γυρίσει τον κόσμο, Αργεντίνα, Μεξικό, Κούβα πήρε την απόφαση να στεριώξει στο νησί του. Παρέλαβε ένα μικρό καφενεδάκι, με τηλεφωνείο της εποχής στη μέση της αμμουδιάς χωρίς να ξέρει γρι από μαγειρική και ανάμεσα στις δυο ταβέρνες που βρισκόταν στις δυο άκρες της παραλίας, έφτιαξε ταβέρνα. Φώναξε τον Νικηφόρο έναν μάγειρα φίλο του με γνώσεις και με τη μάνα του στην κουζίνα ξεκίνησε τη νέα του ζωή. Από τότε οι τρεις γενιές της οικογένειας Φραζέσκαρου με αγάπη, μεράκι και πολλή φροντίδα δημιούργησαν τη φήμη της ίσως καλύτερης ταβέρνας της Σίφνου.
Το Τσικάλι είναι κτισμένο πάνω στην αμμουδιά, δυο βήματα από το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών. Εδώ, κάτω από την παχιά σκιά των αλμυρικιών και της ξύλινης πέργκολας, μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα της γαλήνιας θάλασσας και να γευθεί τις συνταγές την εποχή που αυτό ήταν προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα. Ξέρουν ότι εδώ θα γευτούν το υπέροχο κατσικάκι κατσαρόλας με κρασί σιφνέικο και άνηθο, το ριγανάτο κουνέλι, το γεμιστό χοιρινό φούρνου με τυρί, ντομάτα και πιπεριά και τους παραδοσιακούς ρεβιθοκεφτέδες, τυροκεφτέδες (από ντόπιο τυροβόλι), καπαροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ρεβιθάδα ξυλόφουρνου. Οι λάτρεις του ψαριού θα το γευτούν μόνο φρέσκο (όταν είναι διαθέσιμο), θα φάνε ακόμη και τη σάλτσα από τον πεντανόστιμο φρέσκο μπακαλιάρο με σάλτσα λεμονιού στον ταβά. Μεγάλα σουξέ έχουν οι πίτες της κυρά Φλώρας, της γυναίκας του, με το χειροποίητο φύλλο, όπως η σπανακόπιτα –με τυροβόλι- και οι υπέροχες λεμονόπιτες και αμαυγδαλόπιτες της.
Η εμμονή του Νίκου στα αγνά υλικά τον οδήγησε να δημιουργήσει μια φάρμα στις κατάφυτες με θυμάρι, σχοίνα και ελιές πλαγιές του Βαθιού, στην περιοχή Βουνάκι, με τροφοδοσία νερού από την περιοχή Χοχλάκι. Ο κυρ-Νίκος μπορεί να έγινε ταβερνιάρης δεν ξέχασε και την τέχνη του. Ως ηλεκτρολόγος έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και έτσι έχει εξασφαλίσει ενέργεια για τις παγολεκάνες του γάλακτος αλλά και τις μηχανές του αρμεκτηρίου. Όχι παίζουμε. Έτσι με εξασφαλισμένη την ποιότητα των δικών του ζώων, χοιρινών, εριφίων και κουνελιών μπορεί να χρησιμοποιεί στην κουζίνα του ό,τι πιο βιολογικό και αγνό. Περισσότερα.
*Για τους ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου διαβάστε εδώ.
**Για τα κεραμικά Ατσόνιος διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.