- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°


Την αγάπη μου για τα παλιά καφενεία τη γνωρίζετε. Τη συγκίνηση που νιώθω όταν τα βλέπω να κουβαλούν μνήμες και εικόνες από ένα κόσμο που χάνεται. Όπως και πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάμω για να εντοπίσω ένα από αυτά, ή και την λύπη μου, όταν φθάνοντας, περιχαρείς οι ιδιοκτήτες μου ανακοίνωναν: «Eίστε πολύ τυχερός κύριε Πίττα, μόλις ανακαινίσαμε το καφενείο», και ‘γω να μένω σύξυλος!

Τα λέω αυτά γιατί η χαρά που ένιωσα όταν ανακάλυψα το καφενείο της Χαράς στη Σχοινούσα δεν περιγράφεται. Κατ’ αρχάς γιατί τηρούσε όλες τις αισθητικές προδιαγραφές. Χώρος παλιός, κτίσμα αιγαιοπελαγίτικο, οι στρώσεις του ασβεστώματος δεκάδες, η λουλακί λαδομπογιά μέχρι τη μέση του ύψους των τοίχων σε ανάγλυφους σοβάδες. Δοκάρια φίδες κι αυτά λουλακί. Διαφημιστική ταμπέλα του Τam-tam και άλλες της εποχής, ανεμιστήρας παλιός στο ταβάνι και πυροφάνια για φωτιστικά. Θυμίσεις από τα καφενεία των μικρών Κυκλάδων προ του 1983, όταν επί Γεννηματά σε πανηγυρική τελετή τα νησάκια ηλεκτροδοτήθηκαν.
Η χαρά μου όμως για τη Χαρά πολλαπλασιάστηκε όταν είδα ότι οι «καφετζήδες» ήταν νέα παιδιά, ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λειτούργησε και τον χειμώνα κι ότι ο «κόσμος» του καφενείου ήταν αυτός που έπρεπε. Στέκι της νεολαίας, ντόπιων και παραθεριστών, ανθρώπων που αγαπούσαν τον τόπο. Και ιστορίες ατελείωτες, κουβέντες καθημερινότητας για τα πράγματα που συνέβησαν σε μας και τους γειτόνους. Ένας ροφός που ξέφυγε, η κατσίκα που γέννησε, ο τρύγος που αργεί, η φάβα που βγήκε φέτος πιο πρώιμα. Ιστορίες βιωμάτων.

Γύρω από ένα τραπέζι με ρακές και μεζέδες, ντόπια τοματάκια και ξινομυζήθρα, η Λίλα Κλαουδάτου και ο Θοδωρής Νομικός μας διηγούνται τις ιστορίες τους.
«Το κτίσμα ανήκει στον παππού μου Κλαουδάτο και στη γιαγιά μου, το γένος Μάνη, οικογένειες ντόπιες και οι δυο. Από το 1960 λειτουργούσε ως καφενείο-μπακάλικο και το 1971 φτιάχτηκαν και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσα στον κήπο. Εγώ ζούσα στην Αθήνα, πέρασα κάποια χρόνια στο χιονισμένο Καρπενήσι κάνοντας μαθήματα χειμερινού σκι σε νέα παιδιά και ξαφνικά μέσα μου είπα ότι έπρεπε να πάω στο νησί. Ήρθα το καλοκαίρι και κόλλησα. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δούλεψα το καφενείο χειμώνα και ήταν πολύ ανθρώπινο, ζεστό, εξομολογητικό». Περισσότερα.
*Για τη φάβα Σχοινούσας διαβάστε εδώ.
**Για την ταβέρνα η κυρά Ποθητή στη Σχοινούσα διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα από τα πιο γευστικά ταξίδια στην Ξάνθη
Παστουρμάς, σκόρδα τουρσί και κολόνιες με άρωμα λεμόνι στα στενά της πλατείας Αττικής
Κορυφαίος βοτανολόγος αναζητά σε απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου νέα είδη που θα μπορούσαν να κρατήσουν γεμάτες τις κούπες μας
Η πρωτοβουλία Plato's Plate φέρνει μια ξεχωριστή γαστρονομική πρόταση για τρία Σαββατοκύριακα
Το πατσατζίδικο θρύλος της Θεσσαλονίκης
«Ανυπομονούμε να συνδεθούμε με τους Έλληνες λάτρεις του street food»
Μια σειρά εντυπωσιακών Four Hands δείπνων μας περιμένει τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο
Ό,τι κι αν κάνετε, αντισταθείτε στην παρόρμηση να το «ντουλαπάρετε» σε πλαστικό
Έντονα χρώματα, ιδιαίτερες γεύσεις και πληθώρα θρεπτικών συστατικών
Έλληνες, Μικρασιάτες, Πομάκοι, Μουσουλμάνοι και οι αυθεντικές τους συνταγές
Crash test στα καλύτερα τσουρεκάδικα της πόλης
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.