- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
6 delicatessen που έχουν τη γεύση της γιορτής
Τυριά που κάνουν τη διαφορά, αλλαντικά που θα σε κάνουν να αδειάσεις την πιατέλα, ξηροκάρπια να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Τα έχουμε όλα εδώ.
Αυτές τις μέρες θα μαγειρέψεις πολύ και θα φας περισσότερο. Τι είναι αυτό το ξεχωριστό που φέτος θα κάνει το γιορτινό σου τραπέζι να μην έχει προηγούμενο; Τα delicatessen της πόλης έχουν την απάντηση. Τυριά που κάνουν τη διαφορά, αλλαντικά που θα σε κάνουν να αδειάσεις την πιατέλα και να αδιαφορήσεις για τη γαλοπούλα, ξηροκάρπια να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Τα έχουμε όλα εδώ.
Τα Καραμανλίδικα του Φάνη
Τι σου λείπει, πες μου; Θες παστουρμά από καμήλα; Σουτζούκι ωρίμανσης; Το φημισμένο παστράμι Δράμας; Το σαλτσίσι Τήνου; Τον πιο νόστιμο βοδινό καβουρμά (ή και κοτόπουλου, αν προτιμάς). Στο μεζετζίδικο του διάσημου Αραπιάν θα τα βρεις όλα. Δηλαδή όχι μόνο θα τα βρεις, αλλά θα τα απολαύσεις και επιτόπου σε αυθεντικούς καραμανλίδικους μεζέδες στο υπέροχο νεοκλασικό της οδού Σωκράτους. Έτσι, για να σου ανοίξει η όρεξη να μαγειρέψεις. Σωκράτους 1, 2103254184
Τυροκομείο Κωσταρέλου
Το καλύτερο στολίδι για το γιορτινό τραπέζι είναι μια πιατέλα εκλεκτών τυριών (με λίγο ρόδι από πάνω). Στο Τυροκομείο Κωσταρέλου, που μετά από 80 χρόνια έχει φτάσει στην τρίτη του γενιά, θα βρεις τα καλύτερα ελληνικά τυριά. Γραβιέρα, κατσικίσια ή παλαιωμένη αιγοπρόβεια, πινακωτύρι, παλαιωμένο κεφαλοτύρι, μαεστύρι και μελίπαστο, όλα παραγωγής τους. Με τίποτα μην παραλείψεις την ασυναγώνιστη βαρελίσια φέτα 12μηνης ωρίμανσης. Από τις καλύτερες που έχεις δοκιμάσει. Plus: Μπορείς όλα να τα δοκιμάσεις σε νόστιμα σαντουιτσάκια (τα ψώνια φέρνουν λιγούρα). Π. Ιωακείμ 30-32, Κολωνάκι, 2107259000
Carnicero
Στο πιο κομψό κρεοπωλείο της Αθήνας θα βρεις αμέτρητες λιμπιστικές εκδοχές που θα πλουτίσουν το τραπέζι σου, από σάλτσες και μουστάρδες μέχρι ζυμαρικά και σπάνια αλλαντικά. Εμείς όμως θα εστιάσουμε στη βολή σου και θα σου προτείνουμε τις έτοιμες προτάσεις, όπως τη γαλοπούλα (ολόκληρη ή ρολό) με γέμιση ρύζι, κιμά, κάστανα, σταφίδες, κουκουνάρι και βότανα, το γεμιστό baby γουρουνάκι γεμιστό με αποξηραμένα φρούτα, κιμά, μουστάρδα και καπνιστό τυρί ή το καρέ χοιρινό, μαριναρισμένο με Christmas spicy mix. Βάλ’ τα στο φούρνο και καθάρισες. Σόλωνος 9 (Yoleni’s), Κολωνάκι, 2122223629, Δημ. Βασιλείου 18, Ψυχικό, 2106770050, Λ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, 2108015100
Μαντινεία
Εδώ, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν τη γεύση που θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια. Η φέτα, το ανθότυρο, η ξερή μυζήθρα, το φρέσκο βούτυρο και γάλα (μόλις 7 ημερών, παρακαλώ!), αλλά και το γιαούρτι έρχονται κατευθείαν από το ομώνυμο τυροκομείο στην Τρίπολη. Εκτός από αυτά θα βρεις και πολλά προϊόντα μικρών παραγωγών από την Αρκαδία (όπως παξιμάδια, ζυμαρικά, λαλάγγια, παστό χοιρινό, παραδοσιακά μανιάτικα λουκάνικα κ.ά.). Ό,τι και να γίνει όμως μην παραλείψεις το γιαούρτι σε... ταψί! Μπορείς να το προμηθευτείς με το κομμάτι ή και να αγοράσεις ολόκληρο ταψί. Είναι πεντανόστιμο και πάρα πολύ πηχτό, ενώ με ένα γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα μετατρέπεται σε ωραίο και ελαφρύ γλυκό. Τρικάλων 25, Αμπελόκηποι, 2106984272
Ξηροί Καρποί Γεωργούση
Ε, ναι, κάθε γιορτινό συναπάντημα θέλει τους ξηρούς καρπούς του. Στον Γεωργούση θα βρεις μερικούς από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς, που καβουρδίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο στο κατάστημα. Φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο από τον Βόλο, καρύδι από τη Λαμία, φουντούκι από την Αγιά και ό,τι άλλο βάζει ο νους σου. Ανακάτεψέ τα σε μπολάκια με σύκα Κύμης, δικής τους παραγωγής που αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο. Λουκουμάκια! Διονύσου 10, Μαρούσι, 2108053953
Mr. Farmers
Αν θες να δώσεις στο φετινό τραπέζι μια πιο εξωτική νότα, χάζεψε λίγο μπροστά στα ράφια της μαναβικής του Mr. Farmers. Εκτός από τα φρέσκα οπωροκηπευτικά θα βρεις και σπάνιες εισαγωγές από όλο τον κόσμο, όπως blueberries, raspberries, ανανά και guarana! Χριστούγεννα αλά Άγιος Δομίνικος! 17ης Νοεμβρίου, Χολαργός, 2106521300
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.