- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στην Κρήτη μαζεύουν ελιές για την Athens Voice!
H Eva in Tasteland μας στέλνει ένα video από το λιομάζωμα. Στο νησί είναι γιορτή για όλους, μικρούς και μεγάλους
Η Εύα Παρακεντάκη ή blogger Eva in Tasteland, είναι μια παθιασμένη βέρα Κρητικιά! Αγαπάει το νησί της, το γυρίζει απ’ άκρη σε άκρη, ξέρει και εμπιστεύεται τα προϊόντα του τόπου της, γνωρίζει τους παραγωγούς, ψάχνει τις αυθεντικές συνταγές, μαγειρεύει υπέροχα για τα παιδιά της (δυο αγόρια και τη μικρή νεραϊδούλα Τζέλα που θα δείτε στο video να μαζεύει ελιές), αλλά και για την εκπομπή της Mama Mia που παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης. Είναι και η ίδια μαζί με τον άντρα της Νίκο Κισσανδράκη παραγωγός ελαιολάδου και από το φετινό (τώρα τον Νοέμβρη) μάζεμα των ελιών τους στο Σφακάκι Ρεθύμνου, μας στέλνει εικόνες, έτσι… για να πάρουμε μια μυρωδιά Κρήτης. Μαζί, μας δίνει πληροφορίες και συνταγές: η μία τρώγεται και οι άλλες μας κάνουν όμορφες. Την ευχαριστούμε πολύ!
Η ελιά σε νούμερα στην Κρήτη
100.000 οικογένειες δραστηριοποιούνται στην Κρήτη με την καλλιέργεια της ελιάς.
Υπολογίζεται ότι 2.350.000 στρέμματα καταλαμβάνονται από ελαιώνες.
Στους Κρητικούς ελαιώνες υπάρχουν 35.000.000 ελαιόδεντρα.
Αντιστοιχούν αναλογικά 200 δέντρα ανά οικογένεια.
Τρεις ποικιλίες καλλιεργούνται επί το πλείστον στην Κρήτη:
- Τσουνάτη ή μουρατολιά
- Χοντρολιά ή θρουμπολιά
- Κορωνέικη ή ψιλολιά.
Στο νησί έχουμε την αρχαιότερη ελιά του πλανήτη!
Είναι η Ελιά Βουβών Κισσάμου, έχει ηλικία 3.000-5.000 ετών, θεωρείται το αρχαιότερο δένδρο στον κόσμο, και ακόμη καρποφορεί. Ο κορμός του δέντρου έχει ιδιαίτερη ομορφιά. Η επιφάνεια του είναι ένα πραγματικό έργο γλυπτικής που παρουσιάζει διαφορά σχήματα που μοιάζουν με αλλόκοτες μορφές προσώπων και πραγμάτων!
Το δέντρο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο της Φύσης και με ένα υπέροχο στεφάνι από την συγκεκριμένη ελιά, που κόπηκε με ειδικές τελετές, στέφθηκε ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ανδρών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.
Η ελιά και τα οφέλη της
- Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
- Συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Λόγω των πλούσιων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που περιέχει μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο κατάθλιψης.
- Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ λόγω της ολεοκανθάλης, της φυσικής φαινόλης που περιέχεται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο.
- Είναι μεγάλη πηγή βιταμίνης Ε.
- Έχει αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν προληπτικά σε κάποιες μορφές καρκίνου.
- Βοηθάει την οστεοπόρωση και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
- Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ελιά, το καλύτερο καλλυντικό!
Κρέμα νυκτός προσώπου
- Σε ένα μπουκαλάκι βάζουμε 4 κ. σ ελαιόλαδο, 2 κ. σ ξίδι και 4 κ. σ νερό. Βρέξτε το πρόσωπό σας με νερό προτού την απλώσετε. Η κρέμα της γιαγιάς μου!
- Μέλι και ελαιόλαδο για ενυδάτωση. Το μέλι και το ελαιόλαδο φτιάχνουν μία υπέροχη κρέμα ενυδάτωσης. 1 κ. σ ελαιόλαδο-1 κ. γ μέλι!
- Μαλλιά : Αν τα μαλλιά σου είναι θαμπά, ξηρά ή ατίθασα, απλώνεις λίγο λάδι από τη ρίζα έως τις άκρες δύο ώρες πριν λουστείς. Μετά λούζεσαι καλά με 3 σαπουνάδες και καθόλου μαλακτική. Μια φορά την εβδομάδα.
- Φτιάξε μόνος/ η αρωματικά έλαια για το μπάνιο σου με ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.