- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σάντουιτς - ποιήματα και σουβλάκια - αριστουργήματα πέριξ της Κλαυθμώνος
Τα καλύτερα σουβλάκια και τα καλυτερότερα σάντουιτς με φόντο πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι: φάε τη σκόνη μας, Νέα Υόρκη!
Μια φίλη πήγε στη Νέα Υόρκη μετά από χρόνια άσβεστης επιθυμίας, που ειλικρινά μας φαινότανε λίγο 80s, βαριά 90s – τότε ήτανε στη μόδα η Νέα Υόρκη, αν εξαιρέσουμε τα 60s και 70ς που δεν μετράνε επειδή φορούσαμε κοντά καλτσάκια. Το να ψοφάς δηλαδή σήμερα να πας στη Νέα Υόρκη είναι υπερβολή, επίσης δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ το ταξίδι, εδώ μια Πάτρα πηγαίνω και γίνομαι κουρούμπελο. Η Καβάλα-πατρίδα είναι εξωτικός προορισμός πια, όσο περνάει ο καιρός τόσο χειρότερα το διαχειρίζομαι το τζετ λαγκ – με πιάνει μερικές φορές και στο Αμπελόκηποι - Πατήσια.
Πάμε στη Νέα Υόρκη, που δεν πάμε, αλλά έχουμε πληροφόρηση: τα σάντουιτς λέει δεν είναι τόσο ουάου όσο φημίζονται, για την ακρίβεια είναι μεγάλα, μπουχτιστικά, με πολλά πράγματα μέσα και με ενισχυτικά γεύσης από μπανάλ (μουστάρδα-κέτσαπ) μέχρι πρωτοποριακά (σίγουρα υπάρχει ενισχυτικό γεύσης που ανοίγει το δρόμο ή νέους δρόμους κ.λπ. αλλά δεν μου έρχεται κανένα αυτή τη στιγμή). «Τα σάντουιτς του Νίκου είναι καλύτερα!» κατέληξε η φίλη, τζετλαγκιασμένη από το ταξίδι αλλά με σώας τας φρένας: η Νέα Υόρκη δεν έχει πια «Στούντιο 54» να λιώσει ο προχώ τουρίστας, να γίνει ένα με το παρκέ, και ενώ διαθέτει πολύ αλκοολικό κόσμο σε μπαρ, κλαμπ, ξενυχτάδικα κ.λπ. δεν σε ζμπρώχνει στις καταχρήσεις. Κάποτε το έκανε, σύμφωνα με τον μύθο της, αλλά όχι πια.

Ο Νίκος όμως, που φτιάχνει τα καταπληκτικότερα σάντουιτς, είναι στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και μάλιστα στο «2 γουλιές & 2 μπουκιές»: καφε-σαντουιτσάδικο νεο-υορκέζικων προδιαγραφών, ΕΚΑΤΟ φορές καλύτερο από τα νεο-υορκέζικα, με τη σπεσιαλίστα του καφέ Τάνια να σχεδιάζει πάνω στα φλιτζάνια με τον αφρό του καπουτσίνο(υ), να διαλέγει καφέδες και να σερβίρει τον καλύτερο (καφέ), όπως μου λένε αυτοί που ξέρουν, μια κι εγώ πραγματικά δεν το έχω με τον καφέ ντιπ καθόλου και είναι κρίμα. Επειδή όμως ζω με σάντουιτς... όντως τα σάντουιτς του Νίκου είναι ποιήματα: το ψωμί νόστιμο, τα τυριά και ζαμπονο-ειδή ιδιαίτερα, οι ελιές, ντομάτες, τα λαχανικά υπέροχα… και ούτε σταγόνα μαγιονέζας, μαργαρίνης ή ενισχυτικών γεύσης! Όλα είναι απλά, στρέιτ ελληνικά πράγματα, απλώς καλύτερα από αυτά που έχουμε στο σπίτι μας και σίγουρα καλύτερα από αυτά που έχει σπίτι της η Νέα Υόρκη.
Ο χώρος είναι φωτεινός, με μια επίσης στρέιτ απλότητα και φιλικότητα που σε κερδίζει. Οι κάρτες με τα ονόματα και τα νούμερα στο πλάι είναι των τακτικών πελατών (στους πέντε καφέδες, ο έκτος είναι κερασμένος από το κατάστημα), που έρχονται κάθε μέρα για καφέ και πρωινό. Όλα είναι φτιαγμένα με μεράκι: οι κανάτες με το νερό αρωματισμένες με δυόσμο ή λεμόνι, η ροζ σπιτική λεμονάδα, το (σπιτικό λέμε) κέικ λεμόνι που μοσχοβολάει… σε περίπτωση που δεν ξέρει κάποιος από καλό καφέ, δηλαδή, έχει χίλια πράγματα να διαλέξει για παρηγοριά. Το μόνο κακό είναι ότι το «2 γουλιές & 2 μπουκιές» κλείνει στις 6.00 μ.μ. Επίσης, δεν βολεύει τους θεριακλήδες (που απλώς παίρνουν τον καφέ και το σνακ στο χέρι) μια και απαγορεύεται το κάπνισμα, αλήθεια και όχι φο – επηρεάζει τη γεύση και το άρωμα του καφέ, ακόμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το «2 γουλιές & 2 μπουκιές», μπάι δε γουέι, αναφέρεται στην ικανότητα του ανθρώπου να εκτιμάει τις γεύσεις των ποτών με δύο γουλιές, και των τροφίμων με δύο μπουκιές...

Λίγο πιο κάτω, στην Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, είναι το «Pili Pili», σουβλακερί ποιότητας, με σπεσιαλιτέ το μπιφτεκάκι που συνοδεύεται από πικάντικη υπερ-νόστιμη σάλτσα και λέγεται «Μίτσι». Τα σουβλάκια, παραδοσιακά χοιρινά-μοσχαρίσια-κοτοπουλίσια ΚΑΙ με ψητά λαχανικά, είναι πολύ νόστιμα, αλλά στο «Pili Pili» πας για το σούπερ-σπέσιαλ «Μίτσι», όπως λένε όλοι οι γευσιγνώστες φίλοι που δεν σε αφήνουν να αγιάσεις. Το οποίο είναι ρουμάνικης προέλευσης και τη συνταγή υπογράφουν η Μάγδα και ο Νίκος (άλλος, όχι αυτός με τα σάντουιτς). Η Πλατεία είναι κάτω από την Κλαυθμώνος, με το σαν-βουλιαγμένο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Αθήνας: ο δίστηλος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός χτίστηκε στα μέσα του 11ου μ.Χ. αιώνα, πάνω σε έναν από τους δώδεκα ναούς που είχε χτίσει η αυτοκράτειρα Ευδοκία – κάπου ανάμεσα στο 430-450 μ.Χ. Μιλάμε για πολύ πολύ παλιά ιστορία. Η Νέα Υόρκη τότε δεν είχε βγει καν από το αυγό...
«2 γουλιές & 2 μπουκιές», Δραγατσανίου 8, Πλατεία Κλαυθμώνος, 2103473444
«Pili Pili», Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, 2103210310
Ναός Αγίων Θεοδώρων, 2103247170
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.