Ο φούρνος του Στρατή στην Πάρο δεν είναι ένας οποιοσδήποτε φούρνος
Με ιστορία πάνω από έναν αιώνα δίνει ψωμί σε όλα τα γύρω χωριά
Ο φούρνος του Στρατή στην κεντρική πλατεία του χωριού Λεύκες της Πάρου δεν είναι ένας οποιοσδήποτε φούρνος. Με μια ιστορία ενός και παραπάνω αιώνα πίσω του, έχει περάσει πλέον στα χέρια της νέας γενιάς, του 26χρονου Στρατή και του 21χρονου αδελφού του Δημήτρη, να ζυμώνουν και να ψήνουν, με τη μεγάλη αδελφή τους Μαρία να βοηθά κι εκείνη στο ταμείο.
«Το 1904 είχε πρωτανοίξει στις Λεύκες φούρνο ο παππούς του παππού μου», μάς λέει ο Στρατής. «Τότε ο φούρνος στεγαζόταν σε ένα στενό, δίπλα στο κουρείο. Έπειτα, ο παππούς μου ο Στρατής Κρητικός από το 1971 και έως το 1999 είχε τον φούρνο στην είσοδο του χωριού, πλάι στην καμάρα. Εκεί θυμάμαι πήγαινα παιδί όταν σχόλαγα από το σχολείο και έφτιαχνα τα ψωμάκια που με έβαζε η γιαγιά μου να πλάσω και τα έψηνα και τα έπαιρνα να τα φάω στο σπίτι. Όταν ξαναμπήκα στον φούρνο τον καινούριο, μου ήρθαν οι μυρωδιές και μου θύμισαν όλες τις παλιές μυρωδιές του φούρνου του παππού μου!».
Από το Λύκειο ο Στρατής είχε σκεφτεί να ασxοληθεί με τον φούρνο. Και δεν είναι μια δουλειά εύκολη. Πρέπει να σηκωθείς αξημέρωτα για να είσαι στο πόστο σου από τις 4 το πρωί. «Έχω 5 ξυπνητήρια!», λέει ο Στρατής και γελάει.
Θα βάλουν τα ζυμωτήρια μπροστά, μετά θα πλάσουν το ψωμί, θα το αφήσουν να φουσκώσει, θέλει δυο-τρεις ώρες για να γίνει. Ο φούρνος, εκτός από ψωμιά (άσπρο, ζυμωτό ολικής αλέσεως, πολύσπορο, πολυτελείας) βγάζει και παξιμάδια, κουλούρια, κριτσίνια, τσουρέκια, πάστα φλώρα κλπ. που τα διανέμει σε όλη την Πάρο, σε ξενοδοχεία και πρατήρια με τα οποία συνεργάζεται.
«Δίνουμε ψωμί και στα χωριά τριγύρω, στον Κώστο, στον Πρόδρομο, στη Μάρπησα και στην Παροικιά. Τις διανομές έχει αναλάβει ο Νίκος, συνομήλικος και κολλητός μου φίλος. Από μωρά ήμαστε μαζί». Περισσότερα.
*Για τον αμπελώνα της Πάρου διαβάσατε εδώ.
**Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.