- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Την Κυριακή, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, η Βαρβάκειος Αγορά έχει ολονυχτία! Έθιμο παλιό επιβάλλει η ψαραγορά να ανοίγει κατά τις 10 η ώρα τη νύχτα και να μένει ανοιχτή συνεχώς ως το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας για να προμηθεύσει στους Αθηναίους και τις Αθηναίες φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τα κούλουμα. Μαζί της ανοίγουν και ξενυχτούν όλα τα μαγαζιά της περιοχής που πουλάνε τρόφιμα, εφοδιασμένα με όλα τα αναγκαία σαρακοστιανά.
Το έθιμο πρέπει να προέκυψε από την ανάγκη των εκδρομέων να φύγουν νωρίς τη Δευτέρα το πρωί για τις εξοχές, σε συνδυασμό με την ευκολία που έδινε στους ξενύχτηδες και τις ξενύχτισσες που αποχωρούσαν από μπαλ μασκέ, πάρτι και μπαρ αργά τη νύχτα να περάσουν από την Αγορά και να προμηθευτούν τα αναγκαία για την τελευταία ημέρα του αποκριάτικου ξεφαντώματος, χωρίς να χρειάζεται να ξαναπηγαίνουν αγουροξυπνημένοι το πρωί.
Το «Παντοπωλείο της Στοάς Αθανάτων», εξειδικευμένο σε ελιές, τουρσιά, παστά, χαλβάδες και ταραμάδες, θα ξενυχτήσει και αυτό ξεκινώντας μάλιστα από νωρίς: 7 το απόγευμα της Κυριακής το μαγαζί θα ανοίξει και θα εξυπηρετεί τους μερακλήδες ως τις 4 το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας.
Με χαλβάδες «Μακεδονικό» και «Τασελαρίδη» από την Ξάνθη, την πατρίδα του σουσαμιού που είναι η πρώτη ύλη τους, όπως και για το ταχίνι και τα παστέλια. Με ταραμάδες λευκό γνήσιο Lybe και τον κλασικό κόκκινο – και ταραμόγλωσσα! Με όλα τα είδη των τουρσιών, παστών, με ούζα και τσίπουρα, και όπως πάντα με τις καλύτερες ελιές από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Ο Σταμάτης και η Λουίζα εμπλούτισαν πρόσφατα το παντοπωλείο τους και με κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα: αγνό παρθένο λάδι δικής τους παραγωγής, από τον ελαιώνα που είχε φυτέψει ο προπάππους στην Κυλλήνη. Οξύτητας μόλις 0,23% και με όλα τα ευγενικά χαρακτηριστικά της «κορωνέικης» ελιάς από την οποία παρασκευάζεται. Εξαιρετικό για σαρακοστιανή ταραμοσαλάτα.
Η νύχτα περνάει όμορφα και εύκολα στη Βαρβάκειο Αγορά, τη νύχτα της Κυριακής χιλιάδες Αθηναίοι θα περάσουν για τα ψώνια τους, για να πιουν ένα τσίπουρο ή ούζο στα ουζερί της περιοχής, για να αγοράσουν καυτές λαγάνες από τους φούρνους, που θα διανυκτερεύουν και αυτοί. Αν θέλετε να αποφύγετε την τρομερή κοσμοπλημμύρα της Καθαρής Δευτέρας και ταυτόχρονα να απολαύσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία μεταμεσονύχτιου Mardi Gras shopping, περάστε τη νύχτα της Κυριακής από τη Βαρβάκειο και τη Στοά Αθανάτων.
Παντοπωλείο Στοάς Αθανάτων, Αρμοδίου 2
(η Στοά Αθανάτων έχει είσοδο και από Σοφοκλέους 1), 210 3219.855, pantopoleio@stistoa.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.