- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το κουτούκι της Ελένης στην Τήνο
Με τη γεύση των παλιών μαγέρικων θα σου θυμίσει την κουζίνα των παιδικών σου χρόνων
Σ’ ένα οινομαγειρείο του 1812 γεμάτο αναμνήσεις ήλθε το 1995 η Ελένη Θεοδώρου, -Τηνιακή στην καταγωγή- από την Αθήνα στην Τήνο με την οικογένειά της για να φτιάξει τη φωλιά της.
Αυτό το κουτούκι, που κάποτε ήταν στέκι φαγητού και έμπνευσης περιηγητών, συγγραφέων και καλλιτεχνών, που τη δεκαετία του 60-70 ήταν πατσατζίδικο, ένα μαγαζί με ιστορία και αναμνήσεις – που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες στον τοίχο από παρέες που την εποχή του Μεσοπόλεμου έπιναν το κρασάκι τους ή από φιγούρες γερόντων με τραγιασκάκια που κρατούν καλαθάκια με ντόπια υλικά -, εδώ λοιπόν έστησε το Κουτούκι της Ελένης, έναν χώρο μαγικό!
Το μαγαζί, δύο μακρόστενα δωμάτια που ενώνονται αναμεταξύ τους με μια καμάρα, οι τοίχοι από τηνιακή πέτρα με τις εσωτερικές παραθύρες, ιστορικές μαρτυρίες και αντικείμενα (πιπεριές και μπαχαρικά, κουτάλες και κατσαρολικά κρεμασμένα από το ταβάνι, μουσικά όργανα και πυροφάνια) με το προσωπικό γούστο της Ελένης δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα. Κι ανάμεσά τους, εδώ και 20 χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι (πάντα εκτιμώ ιδιαιτέρως τα μαγαζιά που δεν απευθύνονται μόνο στους τουρίστες του καλοκαιριού) η Ελένη με το χαμόγελο πάντα στα χείλη να εξυπηρετήσει και να μοιραστεί τις εμπειρίες της.

Αλλά και στο κατηφορικό σοκάκι μπροστά στο μαγαζί της το περιβάλλον είναι πανέμορφο χάρη στις ορτανσίες και τα λουλούδια που στολίζουν τα πεζούλια και τις γωνιές.
Από μεζέδες και φαγητά σερβίρονται αυτά που θυμίζουν την κουζίνα της επαρχίας, την κουζίνα των παιδικών μας χρόνων, τις γεύσεις των παλιών μαγέρικων. Λαχανοντολμάδες (η Ελένη περηφανεύεται για αυτούς), κουνελάκι στιφάδο, πιτσουνάκια με πιλάφι, αρνάκι με θυμάρι, μοσχάρι λεμονάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά. Δεν λείπουν βέβαια και οι ντόπιες συνταγές με τις μαραθοτηγανίτες, τις τηγανητές λιαστές ντομάτες, τις αρναδκιές (άγρια μανιτάρια), την αγκιναρόπιτα, τις λαδερές αγκινάρες (κλασική γεύση να γλείφεις τα δάχτυλά σου!), φρουτάλιες, τηνιακιά λούζα και σαλτσίσι, λουκάνικο ντόπιο, μελιτζάνα γεμιστή, και ντόπια τυράκια. Αν βοηθήσει ο καιρός, σερβίρονται μπαρμπουνάκια ή ό,τι άλλο θαλασσινό προκύψει. Ο ιστορικός πατσάς και η ψαρόσουπα παραμένουν τα εμβληματικά σπεσιαλιτέ του καταστήματος! Περισσότερα.
*Για την αγκινάρα Τήνου διαβάστε εδώ.
**Για τα τσιμπητά και άλλα γλυκά της Τήνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
