Όσο εύκολο κι αν ακούγεται ως «φαγητό», το βραστό αυγό είναι λίγο μπελάς να το πετύχεις. Αν το παραβράσεις, κάνει αυτή την «ύποπτη» σκουροπράσινη γραμμή γύρω από τον κρόκο. Αν το βγάλεις από τη φωτιά νωρίτερα, μπορεί και να το διαλύσεις στην προσπάθειά σου να το ξεφλουδίσεις. Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείς τον τρόπο που μπορείς να μαγειρέψεις ένα αυγό για να το απολαύσεις τέλεια σφικτό. Στον ατμό.

Το αυγό γίνεται περισσότερο τρυφερό γιατί ο ατμός το ψήνει ομαλότερα. Είναι επίσης σχεδόν αδύνατον να ραγίσει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος γιατί δεν «χτυπάει» δεξιά αριστερά στη δίνη του νερού που κοχλάζει στην κατσαρόλα (ή το μπρίκι). Και απ’ τη στιγμή που βάζεις το αυγό όταν ήδη έχει ζεσταθεί το σκεύος και έχει ατμό – χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσεις τη θερμοκρασία όπως θα έκανες όταν άρχιζε να βράζει το νερό – είναι πιο εύκολο να το καθαρίσεις (τα αυγά που μαγειρεύονται σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες, καθαρίζονται ευκολότερα). Επίσης, το αυγό μαγειρεύεται πιο γρήγορα αφού δεν χρειάζεται να περιμένεις να βράσει πρώτα η γεμάτη νερό κατσαρόλα.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις ελάχιστο νερό στον πάτο της κατσαρόλας, να βάλεις μέσα μια σχάρα ατμού, να κλείσεις το καπάκι και να τη βάλεις στο μάτι. Μόλις ζεσταθεί και αρχίσει το νερό να εξατμίζεται μέσα στην κατσαρόλα, βάζεις απαλά το αυγό στη σχάρα (με μια κουτάλα ή δαγκάνα, καίει και ο ατμός) και το αφήνεις μέσα για περίπου 6 λεπτά αν θέλεις να είναι μελάτο, ή 11-12 λεπτά αν το θέλεις σφιχτότερο (ο χρόνος είναι και ανάλογα με τα πόσα αυγά έχεις στην κατσαρόλα). Ύστερα το βγάζεις και το βυθίζεις σε κρύο νερό για να «διακόψεις» τη διαδικασία μαγειρέματος.

Bonus tip: Τα αυγά που έχουν περάσει οι μέρες τους ξεφλουδίζονται πιο εύκολα από τα φρέσκα. Εάν, τώρα το Πάσχα για παράδειγμα, θέλετε τα βαμμένα αυγά σας να ξεφλουδίζονται εύκολα και ομοιόμορφα, αγοράστε τα τουλάχιστον 1-2 βδομάδες νωρίτερα (διατηρούνται μια χαρά στο ψυγείο).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.