- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
5 πράγματα που (ίσως) δεν σου έχουν πει για το μπέικον
Το μπέικον δεν ήταν πάντα αυτό που είναι σήμερα
Το μπέικον καταναλώνεται «ευλαβικά» εδώ και αιώνες από πάαααρα πολλούς ανθρώπους. Αυτό όμως που ονόμαζαν «μπέικον» κι αυτό που εμείς θεωρούμε «μπέικον» σήμερα, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στην αρχή της ιστορίας του, η λέξη «bacon» (μπέικον) - ή «bakkun», «baken» ή «bacon» ανάλογα ποια περιοχή της Ευρώπης κοιτούσες – προσδιόριζε οποιοδήποτε κομμάτι αλατισμένου χοιρινού κρέατος. Μόλις τον 17ο αιώνα οι Εγγλέζοι καθιέρωσαν τη λέξη «μπέικον» αποκλειστικά για το μέρος του χοιρινού που θεωρείται η αληθινή πηγή του - τα πλαϊνά απ’ όπου αφαιρούνται και οι μπριζόλες - και η οποία ισχύει σήμερα.
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες
Αν και η αγάπη μας για το μπέικον ξεπερνάει τις όποιες «διαφορές» που μπορεί να συναντήσουμε στο προϊόν, το μπέικον ποικίλει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν 43 ποικιλίες μπέικον σε 13 διαφορετικές χώρες. Το κλασσικό «American style-τραγανό» μπέικον με τις χαρακτηριστικές κόκκινες και λευκές γραμμές λίπους πάνω του προέρχεται από την κοιλιά του γουρουνιού. Το Καναδικό, αρκετά δημοφιλές στην Ιρλανδία και τη Βρετανία, προέρχεται από τη «νεφραμιά», έχει λιγότερο λίπος, είναι πιο λεπτό και πιο υγιεινό. Στην Ιταλία το ονομάζουν «πανσέτα» (pancetta σημαίνει κοιλίτσα – κρέας που προέρχεται από την κοιλιά). Το φτιάχνουν με αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά αλλά δεν το καπνίζουν. Στην Κίνα το μπέικον αποξηραίνεται με σάλτα σόγιας, καστανή ζάχαρη και μπαχαρικά, ενώ στην Αυστραλία περιλαμβάνει το λιπαρός μέρος της κοιλιάς, μαζί με ένα κομμάτι από νεφραμιά στη μία πλευρά και πωλείται σε ψημένες χοντρές φέτες ή σε μεγάλα κομμάτια.
Είναι πιο υγιεινό απ’ ότι πίστευες
Ο γενικός κανόνας λέει «ό,τι τρώμε και είναι πεντανόστιμο, είναι βλαβερό για την υγεία μας» και το μπέικον, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει πολύ αλάτι, πολύ λίπος και το πρόσθετο νιτρώδες νάτριο που θεωρείται καρκινογόνο. Ποσώς αυτά πτοούν τους φανατικούς του μπέικον και μια αλήθεια που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι ότι το μπέικον δεν παύει να είναι «κόκκινο» κρέας, σημαντική πηγή πρωτεϊνών – βασικό δομικό στοιχείο του οργανισμού. Το θέμα είναι πόσο συχνά το καταναλώνουμε και με ποιο τρόπο το μαγειρεύουμε. Πάντως, καλό είναι να προτιμούμε την «Καναδική» εκδοχή ή παρόμοιες αυτής, δηλαδή λεπτότερες φέτες με λιγότερα λίπη.
Κάποτε κάθε οικογένεια έφτιαχνε το δικό της απόθεμα
Πολύ πριν βιομηχανοποιηθεί η παρασκευή του, οι οικογένειες φρόντιζαν να το φτιάχνουν και να το αποθηκεύουν σπίτι τους. Εξυπακούεται πως τότε οι άνθρωποι ήταν «αναγκαστικά» αυτάρκεις, είχαν φάρμες και οικόσιτα ζωντανά που τους παρείχαν όλα τα αγαθά που χρειαζόντουσαν. Σήμερα η νοοτροπία του «κατοικίδιου» έχει αλλάξει και δύσκολα οι άνθρωποι δέχονται να αποχωριστούν τα ζώα τους, πόσο μάλλον με τους αιμοσταγείς τρόπους που αυτό συνεπάγεται. Αφήνουν τη «βιομηχανία» να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Επίσης, δεν έχουν και όλοι μια φάρμα στην εξοχή.
Η βιομηχανία του μπέικον παρουσιάζει απεριόριστες «προοπτικές»
Έχει υπέροχη γεύση που δεν αφήνει σχεδόν κανέναν ασυγκίνητο: μπέικον-τσίζμπεργκερ, μπέικον χοτ ντογκ, παραδοσιακά τηγανιτά αυγά με μπέικον. Η εμμονή των ανθρώπων με το «ριγέ» αυτό αλλαντικό αποτελεί πηγή έμπνευσης για μια ολοκαίνουργια βιομηχανία που αναζητά να εντάξει το μπέικον σε όσα περισσότερα πράγματα μπορεί – τρόφιμα και μη. Τα πάντα γίνονται «μπέικον». Έχουμε «αλάτι μπέικον», ένα βετζετέριαν καρύκευμα με μηδέν θερμίδες και λιπαρά που δίνει σε αυγά, πατάτες, λαχανικά, ποπκορν, μια λαχταριστή νότα μπέικον. Υπάρχει σαπούνι-μπέικον και ενυδατικό χειλιών με γεύση μπέικον και όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχουν προφυλακτικά και ερωτικά «λιπαντικά» με γεύση και άρωμα μπέικον, για να μην πούμε για το φέρετρο-μπέικον (για εκείνους που η αγάπη τους για αυτό κυριολεκτικά τους σκότωσε!).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.