- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γευσιγνώστες, διεφθαρμένοι πολιτικοί και κατάσκοποι πίνουν κρασιά, μιλούν για μερλό, σιρά και μουρβέντρ, τρόπους εμφιάλωσης και αμπέλια όταν δεν κυνηγιούνται ή δεν σκοτώνονται στη Ρουμανία. Όλα αυτά στο βιβλίο του Πάουλ Γκρότε «Το κρασί της KGB» (εκδ. Καστανιώτης Noir, μτφ. Αρετή Κοντογιώργη). O ήρωας του βιβλίου Μάρτιν Μπόνγκερς είναι αμπελουργός στο Μπορντό και θεωρείται ειδήμονας στο κρασί. Μια γαλλική εταιρεία που ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί αμπελώνες στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης τον στέλνει εκεί για βιομηχανική κατασκοπία.
Ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήσει στο Βουκουρέστι είναι μια υπάλληλος στο Υπουργείο Γεωργίας, η Σοφία. Όταν η τελευταία θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει θα βρεθεί νεκρή μετά από ένα σκηνοθετημένο αυτοκινητικό δυστύχημα. Ο Μάρτιν θ’ αργήσει να συνειδητοποιήσει πως η ιδιωτικοποίηση των πάλαι ποτέ κρατικών οινοποιείων κρύβει κανονικό «βιομηχανικό» πόλεμο μεταξύ των ισχυρά οικονομικών κρατών, ενώ διασχίζει τους αμπελώνες αναζητώντας το ιδανικό κρασί.
Αν και η αστυνομική ίντριγκα δεν είναι τόσο προσεγμένη ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον στους λάτρεις των αστυνομικών, ωστόσο έχει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για όσους τους αρέσει η πολιτική, όσο και τους λάτρεις του κρασιού. Ο Γκρότε, μπορεί να είναι ειδικός στα κρασιά, αλλά φαίνεται πως έχει μελετήσει πάρα πολύ καλά τόσο την ιστορία της γειτονικής χώρας, όσο και τα πολιτικά σκηνικά που στήνονται στις πρώην ανατολικές χώρες μετά την είσοδό τους στο καπιταλιστικό σύστημα. (Το δυστύχημα είναι πως ανακαλύπτεις πολλά κοινά μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας και ας μην περάσαμε από το ίδιο σύστημα).

«Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση παραβιάζει τους νέους κανόνες. Τι νόημα έχει άλλωστε να είσαι στην εξουσία αν δεν έχεις κάποιο όφελος; Κάθε χρόνο μας διατίθενται σαράντα δύο εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή ένωση. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι η δημιουργία νέων αμπελώνων, αφού οι παλιοί είναι σε άθλια κατάσταση και κανονικά θα έπρεπε να ξεριζωθούν. Εμείς όμως χρησιμοποιούμε τα λεφτά για σαφέλειες – για τη χαλαζόπτωση, για τα ζιζάνια και τα λοιπά. Η χαρά των ασφαλιστικών…».
Όμως εκεί που δίνει ρέστα είναι σε ό,τι αφορά το κρασί. Είναι σαν να διαβάζεις στήλη κριτικής κρασιών: «Ήταν ένα πινό νουάρ, η ποικιλία σταφυλιού της Βουργουνδίας, δύσκολη στην καλλιέργειά της, ευαίσθητη και δύστροπη στην οινοποίηση. Το πινό νουάρ αποδείνυε τη μαεστρία του εκάστοτε οινοποιού – ή και το αντίθετο, όπως συνέβαινε με το συγκεκριμένο. Με το που άνοιξε το μπουκάλι και το μύρισε το έχυσε αμέσως στο νιπτήρα. Βρετανομύκητας. Ώστε υπήρχαν και άνθρωποι που εκτιμούσαν ιδιαίτερα την αλογίσια μυρωδιά ενός κρασιού, σκέφτηκε αηδιασμένος ο Μάρτιν και θυμήθηκε ένα μεγάλο οινοποιείο στη Ριόχα που είχε κάνει σήμα κατατεθέν του αυτή την οσμή που για τον Μάρτιν ήταν δυσωδία…»
«Το συγκεκριμένο ήταν αναμφισβήτητα ένα χαρμάνι καμπερνέ σοβινιόν και μερλό. Είχε την ένταση, τη δομή και τη στιβαρότητα, αλλά και τις τανίνες του καμπερνέ, καθώς και το άρωμα μαύρου φραγκοστάφυλου και ελαφριές νότες δέρματος και σοκολάτας. Ταυτόχρονα είχε τη βελούδινη υφή του μερλό, του σταφυλιού, του καρπού, το κεράσι, το πυκνό άρωμα των κόκκινων φρούτων, όλα δεμένα αρμονικά, μεστά και έντονα. Η οξύτητά του έδινε ζωή, η γλυκύτητα έδινε σπιρτάδα…»
«Ο Μάρτιν εντυπωσιάστηκε που για την παλαίωση χρησιμοποιούσαν μεγάλα βαρέλια αντί των γαλλικών μπαρίκ, με χωρητικότητα διακοσίων είκοσι πέντε λίτρων. Αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο φρουτώδη κρασιά. Ίσως να το κάνω κι εγώ αυτό, σκέφτηκε ο Μάρτιν, με το κρασί από τα καινούργια μου αμπέλια ή με ένα μέρος απ΄’ αυτό. Το κρασί γίνεται πολυεπίπεδο, πιο ισορροπημένο και πιο γεμάτο και διατηρεί τη φρεσκάδα του. Σκέφτηκε τα εξαιρετικά ρόσι ντε μονταλτσίνο που ωρίμαζαν σε βαρέλια των δύο χιλιάδων λίτρων, αλλά και τα μπρουνέλο και μπαρόλο, στα οποία προτιμούνταν πλέον τα μπαρίκ, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει αρνητικά τα υπέροχα αυτά κρασιά»…
Το να πω πως όταν το διαβάζεις θέλεις να έχεις δίπλα σου ένα μπουκάλι κρασί, μάλλον δεν χρειάζεται…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.