- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Στόλος ο πολεμικός είναι ένα μικρό, γλυκύτατο ταβερνάκι με εξαιρετικούς μεζέδες και πολύ χαμηλές τιμές. Έχει «αράξει» στα στενά της Δραπετσώνας, πίσω και σε απόσταση αναπνοής από τα πασίγνωστα κεμπαπτζίδικα του Καράμπαμπα. Με δυο πρασιές με λουλουδικά απ’ έξω, γλομπάκια κι ένα παλιό τρίκυκλο στολισμένο, σε φτιάχνει κιόλας από την είσοδο. Μέσα, έχει ζεστή, «παλιακιά» ατμόσφαιρα, απλό ντεκόρ και ήσυχα χρώματα, παλιές ταμπέλες (ντοματάκια Κύκνος και κονιάκ Βότρυς) να το στολίζουν.
Μια μεγάλη συλλογή από βαπόρια, φρεγάτες και θωρηκτά, φτιαγμένα στο χέρι από παλιούς ναυτόδικους, κρεμασμένα στους τοίχους δίνουν στο χώρο ταυτότητα ναυτική και χαρίζουν στη ταβέρνα το όνομά της. Το μεγάλο παλιό ψυγείο με τη τζαμαρία με το που μπαίνεις, κλέβει τις ματιές και δίνει μια πρώτη γεύση της κουζίνας, ο κατάλογος συμπληρώνει τα υπόλοιπα. Υπάρχουν πολλά ψαρικά αλλά και πολλά κρεατικά, οι παρέες πρέπει να πάνε πολλές φορές για να περάσουν στα μπιφτέκια, λουκάνικα, συκώτια σχάρας, παντσέτες, τηγανιές, οι περισσότεροι κολλάνε στους θαλασσινούς μεζέδες που και με την περιοχή «συνάδουν» αλλά είναι και εξαιρετικοί: ταραμοσαλάτα σε μεγάλο μπολ και στολισμένη με ροζ πιπέρια, γαύρος μαρινάτος, σαρδέλες σχάρας πάνω σε ψημένο ψωμί με ψιλοκομμένη ντοματούλα, γιουβέτσι θαλασσινών με σαφράν, εξαιρετικός μπακαλιάρος μετά ή άνευ σκορδαλιάς, γόνος καλαμαριού τηγανητός- ομοίως εξαιρετικός, μύδια αχνιστά, χοχλιούς γιαχνί, με μπόλικο κρεμμυδάκι και φρέσκια ντομάτα, αυτό το τελευταίο μην το παραλείψετε, είναι μεγάλης νοστιμιάς.
«Συγκινητική» στιγμή είναι ότι πολλά από τα εδέσματα, μεταξύ των οποίων και οι χοχλιοί αλλά και οι σπιτικές τηγανητές πατάτες έρχονται σε πιάτο βαθύ σούπας (παλιακού τύπου όπως και όλη η “art de la table”) και μάλιστα ξέχειλο, οι μερίδες χορταίνουν και τον ίδιο τον Στόλο τον Πολεμικό! Υπάρχει χύμα καλό κρασί, πολλά τσίπουρα και ούζα, για ετικέτες δεν ρώτησα καν. Το σέρβις είναι εξαιρετικό και…δραπετσωνίτικο, ο Γιώργος που είναι και ο ένας από τους ιδιοκτήτες, έχει τον τρόπο του να σε «ζεσταίνει» και να σε βάζει με τη μία στο κλίμα της χαλαρής, ανεπιτήδευτης ταβέρνας του. Στα γλυκά έχει κάτι επίσης καταπληκτικό, παγωτό καϊμάκι «όπως παλιά» που έρχεται με γλυκό βύσσινο και μπόλικα αμύγδαλα, έχω φίλη «γκουρμέ» και γλυκατζού που φτάνει μέχρι εδώ μόνο και μόνο γι αυτό. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα θα συναντήσεις και ορχήστρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς και τραγούδι σε ήπιους τόνους. Οι τιμές ακόμα και αν παραγγείλεις τα άπαντα δεν ξεπερνούν τα 15 άντε 20 ευρώ. Είναι ανοικτά κάθε μέρα, μεσημέρι βράδυ, και ναι, συστήνεται ανεπιφύλακτα. Κλειστά Δευτέρα, Κυριακή μόνο μεσημέρι.
Ο Στόλος ο Πολεμικός: Εθνικής Αντιστάσεως 29-31, Δραπετσώνα, 2104632597
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί εξηγούν το πότε, το γιατί και το πώς…
Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν των Κυκλάδων
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.