Θεματα

Θεσσαλονικού- γεννα!

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316129-623589.jpg

Κάνε εγγραφή - κράτηση και καπάρωσε θέση στη λίστα παραγγελιών για το περίφημο γαλακτομπούρεκο του «Γαλυφιανάκη». Αλλιώς έχασες! Το μικρό πρατήριο-ζαχαροπλαστείο, στο 3 της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, την παραμονή των Χριστουγέννων μοιάζει να είναι το πιο πολυσύχναστο σποτ του κέντρου, καθώς ουρές «πιστών» περιμένουν υπομονετικά για το ταψί μποναμά. Από το μικρό των 6 κομματιών έως το γίγας με τα 12, το γαλακτομπούρεκο του «οίκου» με φύλλα κρούστας, βούτυρο γάλακτος και αρωματισμένη κρέμα ροδοψήνεται αργά, περιλούζεται με σιρόπι και αποτελεί ίσως το πιο φετίχ έδεσμα των ημερών. Αστική χριστουγεννιάτικη συνήθεια που κυριολεκτικά κρατάει δυο αιώνες και οι λόκαλς την τηρούν ευλαβικά, ίσως και γιατί είναι ο απόλυτος τρόπος για να ξεχωρίσεις τον βέρο Σαλονικιό από τον χριστουγεννιάτικο επισκέπτη!

«1975: Ευτυχείτε» του “Estrella”. Μετά τα θρυλικά πλέον Μπουγατσάν και Τσουρεκλέρ, η γλυκιά συμμορία του ευαγούς κοσμοπόπ εστιατορίου της Παύλου Μελά λανσάρει μια αμιγώς εορταστική γεύση, όπου κονιορτοποιημένα μελομακάρονα αναμειγμένα με κρέμα τριαντάφυλλο, ρόδι και ξηρούς καρπούς, σερβιρισμένα σε γυάλινο βαζάκι, παραπέμπουν σε αστικά σαλονάκια και γλυκίσματα που μέσα τους περιέκλειαν τη μεταφυσική της ευτυχίας και της ευημερίας. Όσο δύσκολες κι αν είναι οι μέρες που ζούμε, το «1975: Ευτυχείτε» μοιάζει να τις ειρωνεύεται γλυκά (κυριολεκτικά) και να αδημονεί σχεδόν για ένα μέλλον που η ζωή θα ξαναγίνει ανέμελη και ξέγνοιαστη με γεύση μπισκότο!

Κομμάτια να γίνουν κι η κρίση κι η ξεκρίση! Δήλωσε μεγαλόφωνο παρών στο πρωτοχρονιάτικο κάλεσμα του σεφ Γρηγόρη Καρακασίδη, που το signature μενού που έχει ετοιμάσει για το γκαλά του “Exelsior" στο εστιατόριο “Mezzazine", είναι ό,τι πιο γκουρμέ υπάρχει στα θεσσαλονικιώτικα πέριξ. Οκτώ πιάτα και αρχίζω να μετρώ: κονσομέ πάπιας με πέρλες λαχανικών, χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με φουά γκρα, μπεσαμέλ τρούφας και αυγά ορτυκιού ποσέ, άγριος σολομός Σκωτίας μαριναρισμένος με βότκα και γλυκά μπαχαρικά σε μους από φινόκιο, σαλάτα πράσινη με φιλέτα γκρέιπ φρουτ, σπαράγγια και ντρέσινγκ από φρούτα του δάσους, σορμπέ βατόμουρο, γουρουνόπουλο με ψητά κάστανα, σύκα σε αγιορείτικο κρασί με πουρέ γλυκοπατάτας ή στήθος πάπιας με καραμελωμένα λαχανικά και σάλτσα φραγκοστάφυλο, τριλογία σοκολάτας με μους βατόμουρο και φρεσκοψημένο μπισκότο! Τιμή 77 ευρώ κατ’ άτομο, κι από την επομένη ήδη μέρα, αρχίζεις και δίαιτα, μα και οικονομία! Εκείνη όμως τη νύχτα, πίστεψέ με, γευστικά θα τη θυμάσαι όλη τη χρονιά!

Πίτες από τη Βλάστη Κοζάνης για να κρύψεις μέσα τους το χριστουγεννιάτικο φλουρί, χωρίς απαραίτητα να ξενιτευτείς εκεί, μιας και η «Βλάστη» του κυρίου Κώστα, στο 221 της Παπάφη, φέρνει στη Θεσσαλονίκη χρόνια τώρα μια πανδαισία γεύσεων, από την περιοχή που κάθε της συνταγή είναι κι ένα… ωωω με το που θα τη δοκιμάσεις. Αλμυρές ή γλυκές, δεν έχει σημασία! Τυρόπιτες με κατσικίσιο τυρί, πράσα, ελιά, κασέρι, μανιτάρια, κρεατόπιτες με πολίτικη φέτα, αγριοκέρασο, μήλο, και… γεια σου, Βλάστη μου, με τις ομορφιές σου και τα ωραία σου!

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα από του «Ξάιδου» στην Τούμπα. Πλας και το περίφημο τσουρέκι της οικογενειακής φίρμας με τη μαστίχα μέσα του να κάνει παιχνίδι και να το καθαγιάζει ως την απόλυτη «περιφερειακή» γεύση της Θεσσαλονίκης. Λαϊκό προσκύνημα και λίγα λέω, σ' εκείνη τη διασταύρωση Γρ. Λαμπράκη (17η Νοεμβρίου) και Περιφερειακού, όπου το χριστουγεννιάτικο γκουρμέ αγγίζει τα όρια της μεγάλης συγκίνησης.

Με τον Βαρδάρη να περονιάζει και τον Χορτιάτη να εξαπολύει τόνους κρύο, το κρασί επιβάλλεται να είναι ρουμπινί, δυνατό και ξινόμαυρο όπως κατέχει τα μυστικά του και το διακονεί το ναουσαίικο κτήμα του Καρύδα. Μέσα του κάνει παιχνίδι μια γλυκιά πολυπλοκότητα από φύλλα σοκολάτας, κυδωνιού, ντομάτας, ελιάς, φραγκοστάφυλου και καρότου που απογειώσουν τις τανίνες του και του χαρίζουν μια μακριά αξέχαστη επίγευση, που με κάνει να παραληρώ και.. I' m dreaming of the red Christmas!

Σοκολατόπιτα από τον ξακουστό «Μπλάτσιο», άρχοντα και μετρ που τα ζαχαροπλαστεία του μονοπωλούν την περιοχή από Φίλυρο έως και Ασβεστοχώρι. Ένας εξπέρ που το ταψί του είναι το καλύτερο σβήσιμο-πρόταση για γλυκό, μετά δυνατού συνοδευτικού καφέ, μετά από λουκούλλειο γεύμα, ώστε η οικοδέσποινα να εντυπωσιάσει και να απογειώσει τη γιορτή. Θρυλικός.

Κεντρική φωτογραφία: «1975: Ευτυχείτε», Κρόνατ πειραγμένο χριστουγεννιάτικο γλυκό, από τη «συμμορία» του “Estrella”.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ