- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εσύ ξέρεις να φτιάχνεις σφακιανή πίτα;
Γεννημένη στη Χώρα Σφακίων, ξακουστή στα πέρατα του κόσμου!
Η Κρήτη έχει τις πίτες της, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις πίτες άλλων περιοχών της Ελλάδας. Με βάση το ζυμάρι, τα τυροκομικά -κυρίως τα μαλακά λευκά (μυζήθρες, ξινομυζήθρες, ανθότυρα, πηχτόγαλο)-, τα χόρτα της κρητικής γης (μάραθα κλπ) και τα μυρωδικά όπως ο δυόσμος, η μαστίχα, το κύμινο, η δάφνη, η κανέλα, δημιουργούνται πίτες και πιτάκια διαφορετικών σχημάτων (τετράγωνοι κλειστοί φάκελοι, ανοικτοί φάκελοι, σχήμα λουλουδιού όπως τα τσιμπητά των Κυκλάδων, κλειστά μισοφέγγαρα). Η πιο δημοφιλής πίτα πάντως – μαζί με τα καλτσούνια – είναι η σφακιανή πίτα.
Η σφακιανή πίτα είναι γέννημα της Χώρας των Σφακίων και η φήμη της και η χρήση της έχει εξαπλωθεί σ’ όλη την Κρήτη. Παραλλαγές της, η νεράτη μυζηθρόπιτα της νοτιο-ανατολικής Κρήτης και η αγνόπιτα στον Ψηλορείτη και στη Σητεία. Η σφακιανή πίτα είναι μια λεπτή πίτα, σαν κρέπα, γεμιστή με μαλακό τυρί.
Όπως αναφέρει ο Ν. Ψιλάκης στο εξαιρετικό βιβλίο του «Κρητική Κουζίνα», όταν το 1919 ο καθηγητής Δέφνερ δοκίμασε τις σφακιανόπιτες σε περιήγησή του στην Κρήτη, αναφώνησε: «Θεέ μου τι ήταν αυτό! Κανένας βασιλιάς του κόσμου δεν έφαγε ποτέ καλύτερη πίτα».
Υλικά για Σφακιανή Πίτα:
- 1 φλυτζάνα αλεύρι
- Ισόποση ποσότητα φρέσκιας μυζήθρας
- 1 κουταλιά λάδι
- ¼ κουταλάκι αλάτι
- ¼ φλυτζάνα νερό
- Μισό σφηνάκι ρακή
Παρασκευή Σφακιανής Πίτας
Σε μια λεκάνη αναμειγνύονται το αλεύρι, το λάδι, η ρακή, το αλάτι και το νερό και ζυμώνονται μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που σκεπάζεται καλά για να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
Κατόπιν η ζύμη κόβεται σε κομμάτια μιας φούχτας και τοποθετούμε μέσα στο καθένα απ’ αυτά μια κουταλιά μυζήθρας. Τα αφήνουμε και αυτά λίγο να ξεκουραστούν και μετά παίρνουμε την μπάλα ζύμης και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλο όσο πιο λεπτό μπορούμε, με ιδανική διάμετρο τους 20 πόντους.
Ρίχνουμε σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι μία κουταλιά λάδι, για να μην κολλήσουν οι πίτες, και τις ψήνουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά και τις σερβίρουμε ζεστές, περιχυμένες με μέλι – ενίοτε και με σουσάμι – και συνοδεία παγωμένης ρακής. Η σφακιανή πίτα μας είναι έτοιμη!
*Για το οινοποιείο Μπουτάρη στο Σκαλάνι διαβάστε εδώ.
** Για το πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους στα Σφακιά διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.