- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το καφενείο της κυρά Ρήνης στη Μυτιλήνη
Ίσως το πιο όμορφο καφενεδάκι του Αιγαίου Αρχιπέλαγους
Στο μέσο της διαδρομής Πολιχνίτος-Μυτιλήνη στο ύψος της διασταύρωσης προς Αγιάσο, βρίσκεται το καφενεδάκι της κυρά Ρήνης στη Λέσβο, ίσως το πιο όμορφο καφενεδάκι του Αιγαίου Αρχιπέλαγους.
Εδώ, τα παλιά χρόνια, οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να ξεζέψουν τα ζώα τους, να ξαποστάσουν, να φάνε, να ξεδιψάσουν, αλλά και να διανυκτερεύσουν στα ντιβάνια του καφενείου ή στο παρακείμενο πανδοχείο.


Η κυρά Ρήνη, η πρώην «χρυσοχέρα» του καφενείου, έχει περάσει τα 95 χρόνια ζωής. Την τέχνη της στα γλυκά του κουταλιού και στον καφέ, συνεχίζει πλέον η κόρη της, η κ. Αφροδίτη Ακαμάτου και ο εγγονός της.
«Μέχρι και ο Θεόφιλος, ο ζωγράφος, ερχόταν εδώ. Ο παππούς μου τον τάιζε και αυτός ζωγράφιζε…», λέει η κ. Αφροδίτη, μιλώντας για την ιστορικότητα του μαγαζιού. Μπορεί τα έργα του Θεόφιλου, να χάθηκαν από την πολυκαιρία και την υγρασία, η ατμόσφαιρα ωστόσο του καφενείου παραμένει «θεοφιλική». Ξύλινα ξεχαρβαλωμένα πατώματα, όμορφο γαλάζιο ξύλινο ταβάνι, πολλά χρώματα, φωτεινές τζαμαρίες, η μυρωδιά του πεύκου και του ρετσινιού που καίγεται στη σόμπα.

Η κ. Αφροδίτη και η κόρη της, Χρυσούλα, η οποία τη βοηθάει όταν έρχεται πολύς κόσμος, προσφέρουν καφέ και αναψυκτικά στους επισκέπτες. Η σπεσιαλιτέ τους όμως, είναι τα γλυκά του κουταλιού, φτιαγμένα πάντα από φρούτα και λαχανικά εποχής, χωρίς συντηρητικά. Αλλά και το λικέρ τσέρι, που φτιάχνουν από φρέσκα βύσσινα τον Ιούλιο. Τότε, το μαγαζί «κοκκινίζει» από τα βύσσινα που αφήνονται στον ήλιο. «Τα γλυκά μας δεν έχουν συντηρητικά και έτσι ανάλογα την εποχή προσφέρουμε διαφορετικά». Είχα την τύχη να δοκιμάσω μανταρινάκι, πορτοκάλι, φράπα, μηλαράκι, κυδώνι και κολοκύθα! Ήταν εκτός εποχής το ντοματάκι, το σύκο, το μελιτζανάκι, το κεράσι, το σταφύλι, το καρύδι!

Έφυγα καταγοητευμένος από το περιβάλλον και τη φιλοξενία. Η οικογένεια όλη μαζεμένη γύρω από το τζάκι και οι νέες γενιές έτοιμες να παραλάβουν τη σκυτάλη.
Ξαναπέρασα το 2016, η γιαγιά Ρήνη πλησιάζει τα 100. Μια μικρή ανακαίνιση που έκανε ο εγγονός, αφαίρεσε το γαλάζιο χρώμα στην οροφή και τα παράθυρα, βάφοντάς τα μ’ ένα άτονο πράσινο χρώμα και το μαγαζί έχασε λίγο από τη λάμψη του. Αλλά είναι από τα πιο εύκολα να αποκατασταθεί -πέντε έξι μεροκάματα δουλειάς- και πιστεύω ότι θα εισακουσθώ.
Αγιάσος, Αγ. Δημήτριος Λέσβου
*Για τον Πύργο Μυτιλήνης διαβάστε εδώ.
**Για το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
