Θεματα

Σφουγγαρίστρα ή κιμάς;

«Great Minds Eat Alike». Η έκθεση που μπλέκει το φαγητό με αντικείμενα καθημερινής χρήσης

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128280-289370.jpg

Το φαγητό είναι το πιο οικείο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Τα τελευταία χρόνια όμως παίζει και έναν άλλον, τελείως διαφορετικό ρόλο στην καθημερινή ζωή. Αμέτρητες οι εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, βιντεάκια στο facebook με εύκολες και γρήγορες συνταγές που κάνουν τα σάλια σου να τρέχουν, φωτογραφίες τόσο λιγουρευτικές που σχεδόν έχουν κάτι το αισθησιακό. Κάθε κοντινή φωτογραφία ρευστής σοκολάτας που ρέει πάνω σε αφράτα pancakes ή τυριού που λιώνει πάνω στο μπιφτέκι του burger, προκαλεί ένα είδος ηδονής. Πλέον ένας άτυπος κανόνας κυκλοφορεί στα τραπέζια των εστιατορίων: όταν έρχεται το φαγητό, πρώτα το φωτογραφίζουμε και μετά το τρώμε. Γιατί;

image

Soap in your mouth

Η φωτογράφος Σοφία Γκααφάρ πιστεύει ότι τρώμε πρώτα με τα μάτια. Κι αν αυτό είναι αλήθεια, η πρώτη προσωπική της έκθεση «Great Minds Eat alike» στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας θα μας κάνει να δούμε το φαγητό με άλλο μάτι. Η έκθεση, που αρχίζει από σήμερα 12 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τη 1η Αυγούστου, αποτελείται από εγκαταστάσεις και φωτογραφίες με επίκεντρο το φαγητό, πολύ διαφορετικές όμως από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

image

Fish and Chips

Η φωτογραφική ματιά της Σοφίας μπλέκει διάφορα υλικά φαγητού με άλλα αντικείμενα που συναντάμε στην καθημερινή ζωή. Κάπως έτσι προέκυψαν μια σφουγγαρίστρα από κιμά, ένα κομμάτι φέτας που βρήκε τη θέση του στη σαπουνοθήκη, hot dogs με μαγιονέζα που έχει επικίνδυνη ομοιότητα με κρέμα ενυδάτωσης, και άλλα τόσα περίεργα και αστεία. Νέες μορφές σύνθεσης, σχημάτων επιφανειών, ποικιλίες διαφόρων μέσω παρουσιάζονται σαν ένα σύνολο μιας προσωπικής και όχι τυποποιημένης συνταγής. Η Σοφία κατάφερε να φωτογραφίσει μια σχέση ψευδαίσθησης, αποτυπώνοντας τη φαντασία με μια μοναδική αίσθηση χιούμορ.

image

Marble Tomatoes

Info

Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, Αγίου Δημητρίου 13, Ψυρρή, 210 3211311

Διάρκεια Έκθεσης: 12 Μαΐου – 1 Αυγούστου 2016

Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 12.00 –20.00

Ελεύθερη είσοδος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ