- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τα κεραμικά κανάτια της Λέσβου
Οι λεσβιακοί αμφορείς μετέφεραν το λάδι και το κρασί της Λέσβου σε όλο το Αιγαίο
Η κεραμική παράδοση στη Λέσβο έχει ιστορία πέντε χιλιάδων ετών, όπως φαίνεται από τα αγγεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον προϊστορικό οικισμό της Λουτρόπολης Θερμής. Στους χρόνους της κλασσικής αρχαιότητας, οι λεσβιακοί αμφορείς μετέφεραν το λάδι και το κρασί της Λέσβου σε όλο το Αιγαίο. Κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, τα εφυαλωμένα λαγήνια και κανάτια αποτελούν πρώτης τάξεως χρηστικά αντικείμενα, στοιχεία των οποίων βρίσκουμε στη σύγχρονη παραγωγή της Αγιάσου και του Μανταμάδου. Τον 19ο και τον 20ο αιώνα, με τις μετακινήσεις και επιστροφές πληθυσμού από τη Μ. Ασία σε διάφορα μέρη του νησιού, οι μάστορες της τέχνης ιδρύουν εργαστήρια ανάλογα με τις ανάγκες τους και το πηλώδες χώμα που υπήρχε εκεί κοντά.

Το πλήθος των εργαστηρίων, τα οποία συναντά κανείς σήμερα εγκαταλελειμμένα στις παραλιακές κυρίως περιοχές, στην Πεδή, στον Ασπροπόταμο, το Κουλοστάσι, τον Άγιο Στέφανο και βεβαίως στο Μανταμάδο, αποτελούν ακόμη τους αδιάψευστους μάρτυρες της δραστηριότητας. Στο Μανταμάδο πρέπει να υπήρχαν 20 τουλάχιστον εργαστήρια που παρήγαν κυρίως κουμάρια, υδροφόρα αγγεία, για επιτραπέζια κυρίως χρήση. Από το 1950 περίπου και μετά, ο ρυθμός και ο τρόπος ζωής αλλάζουν κυρίως με τη χρήση του πλαστικού, ως νέου χρηστικού υλικού, των φτηνών γυάλινων αντικειμένων, αλλά και με τη χρήση των ψυγείων και των δικτύων ύδρευσης.
Όμως η κεραμική ως γνήσια τέχνη δεν υποτάσσεται. Τα επιδέξια χέρια των μαστόρων συνεχίζουν την παράδοση χρησιμοποιώντας νέα έντονα χρώματα και λαμπερά υαλώματα για τη διακόσμηση των έργων τους.

Τα κεραμικά Λέσβου ως τα μέσα τού 20ου αιώνα, ανήκουν σε δυο κατηγορίες: 1) Τα κλασικά λειτουργικά Λεσβιακά (σταμνιά, κουμάρια, κανάτια, λαδικά, καπνιστήρια μελισσών). 2) Τα Τσανακαλιώτικα (επηρεασμένα από την περιοχή Τσανάκ-Καλέ της Τουρκίας, όπου παράγονταν πολυτελή κεραμικά επιγιαλωμένα με εξαιρετικά χρώματα και σχήματα).
Τα σπουδαιότερα εργαστήρια στη Λέσβο ήταν των Κουρτζήδων και των Χατζηγιάννηδων. Το εργαστήρι των Κουρτζήδων εδώ και διακόσια περίπου χρόνια έδωσε περισσότερους από σαράντα τεχνίτες και μαστόρους στην τέχνη της κεραμικής, της αγγειοπλαστικής, της κατασκευής και διακόσμησης αγγείων. Πολλοί απ’ αυτούς έκαναν δικό τους εργαστήριο.

Ο Δημήτρης Χατζηγιάννης είναι γιος του Γιάννη και τελευταίος συνεχιστής μιας μακρόχρονης κεραμικής παράδοσης των εργαστηρίων των Χατζηγιάννηδων. Το 2003, βραβεύτηκε ως η καλύτερη νέα επιχείρηση του Νομού Λέσβου. Διατηρεί από το 1995, παραδοσιακό εργαστήριο στην είσοδο της Αγιάσου, όπου ο επισκέπτης, μπορεί να θαυμάσει κεραμικά με απαράμιλλες ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες συνθέσεις, καθώς και καθημερινά αντικείμενα ευρείας χρήσης, όπως ποτήρια, πυρίμαχα σκεύη πιάτα κτλ.
*Για το λάδι Λέσβου διαβάστε εδώ.
*Για τα Πυργόσπιτα Μυτιλήνης διαβάστε εδώ.
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
