Θεματα

Άθενς Σπεσιάλ Λε τουρ

Ο Βασίλης Καλλίδης μαζεύει όλα τα νόστιμα της πόλης στο νέο του βιβλίο

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112851-223795.jpg

Πού θα φας τα καλύτερα σουβλάκια; Από πού ψωνίζεις ονειρεμένο προφιτερόλ και βουτυρένιο γαλακτομπούρεκο; Πού βρίσκεται το πιο καλά κρυμμένο λαχματζούν της Αιόλου; Το πιο μικροσκοπικό και πάμφθηνο take out κινέζικο της πόλης; Και στα αλήθεια, ξέρει κανείς να πει που έχει φάει πεϊνιρλί η Σαμάνθα Φοξ;

Υπάρχουν ακόμα μυστικά σε αυτή την πόλη που ξέρουμε σαν την παλάμη μας; Υπάρχουν. Μερικές φορές μάλιστα βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας. Το νέο βιβλίο του Βασίλη Καλλίδη «Άθενς Σπεσιάλ 2» μιλάει για όλα αυτά τα μικρά και ωραία που συναρμολογούν την πιο όμορφη και νόστιμη πόλη του κόσμου.

image

Το Άθενς Σπέσιαλ 2 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Τιμή: €17,50

Ξεπατικώνω από το οπισθόφυλλο: «Από το Παρίσι βρέθηκα στου Γκύζη με τα μπαγκάζια, τις χελώνες με τη γούρνα τους και ένα δυάρι ρετιρέ με γιγάντια κοινόχρηστα και χεσμένη, από τα περιστέρια, όλη τη βεράντα. Το ταξίδι της ανακάλυψης ξεκίνησε εκείνο το πρώτο βράδυ. “Πεινάω ∙ σουβλάκια” σκέφτηκα και πήρα τους δρόμους να βρω κάτι να φάω. Κάπως έτσι, από ανάγκη να στρώσω τη νέα μου ζωή, ξεκίνησα ένα ταξίδι στην πόλη που κρατάει χρόνια τώρα. Έχω πάει παντού, μα σαν την Αθήνα δεύτερη δεν έχει.

»Είναι σαν να κατοχύρωσε κάποιος τα δικαιώματα, να έχουμε εμείς μόνο τα κοπιράιτ. Πράσινες τέντες ντουμπλ φας με μπανανόφυλλα, περίπτερα, κίτρινα ταξί, πράσινα κάγκελα, στούντιο νέον, φωταγωγοί με μπαλκονάκια αντικρινά, ηλιακοί θερμοσίφωνες, είσοδοι φίφτιζ επικές, άχρηστα ξύλινα θυρωρεία, παντού γιούκες και μπέντζαμιν, αδέσποτα και νεράντζια. Γι’ αυτό μου αρέσει η Αθήνα και αγαπώ που μένω εδώ. Στην πιο κουλ οριεντάλ πρωτεύουσα της Δύσης».

Στο Άθενς Σπέσιαλ 2 θα βρεις πολλά ωραία-από εστιατόρια και κρυφά μαγέρικα μέχρι vintage ζαχαροπλαστεία και καντίνες στην άκρη του πουθενά. Κάποια από αυτά τα ξέρεις, κάποια άλλα όχι. Αυτά που δεν ξέρεις σε οδηγεί στο δρόμο τους η γραφή του Καλλίδη, σπιρτόζα, χιουμοριστική, πάντα ετοιμοπόλεμη και κατευναστική για την επόμενη λιγούρα σου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ