Θεματα

Sparoza, οι μάγισσες των βοτάνων

Σε μια γειτονιά των Εξαρχείων βρήκαμε τα ελιξίρια της κουζίνας

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
109720-217671.jpg

Την Παρασκευή το βράδυ στη Μαυρομιχάλη απλωνόταν μια μυρωδιά πανδαισίας. Τα βότανα έπαιζαν με τα μπαχάρια, οι σοκολάτες κυνήγαγαν τα εκλεκτά μέλια και τα μοσχομυριστά μπισκοτάκια και κάτι ντροπαλά χειροποίητα ζυμαρικά κρύβονταν πίσω από το ράφι όταν τα κοίταζαν οι σάλτσες. Η Sparoza γιόρταζε τα πρώτα της γενέθλια.

image

Αυτή η ιστορία όμως πιάνει την άκρη του νήματος στη μακρινή Καππαδοκία. Από εκεί κατάγεται η Έφη που μεγάλωσε ανάμεσα στα μυστικά μιας πληθωρικής κουζίνας. Λίγα χρόνια μετά ξεκίνησε και η ίδια τους γευστικούς πειραματισμούς. Για αλάτι και πιπέρι είχε δύο γνωρίσματα του χαρακτήρα της: το ανήσυχο πνεύμα της και την αγάπη για τη μαγειρική. Τίποτα δεν άφηνε στην τύχη, όλο έψαχνε, έβρισκε και έφτιαχνε τους δικούς της συνδυασμούς. Με τι πάει το κάρδαμο; Τι θα απογειώσει τη σάλτσα ντομάτας; Πώς θα κάνει το φαγητό να μυρίζει ακαταμάχητα; Όλα τα βρήκε η Έφη και η μικρή κουζίνα της σιγά-σιγά άρχισε να μεταμορφώνεται σε εργαστήρι. Οι πρώτοι τυχεροί που δοκίμασαν τις περίφημες βοτανουργίες της ήταν συγγενείς, γνωστοί και φίλοι.

image

image

Αυτό ήταν. Η Έφη κλείστηκε στην κουζίνα για μέρες και όταν βγήκε είχε έτοιμο το πρώτο θαύμα του Sparoza. Ένα μείγμα από 15 βότανα και μπαχαρικά της Μεσογείου, ικανό να μεταμορφώσει και το πιο άνοστο πιάτο σε κάτι που δεν μπορείς να του αντισταθείς. Σκέτη μαγεία. Με τη βοήθεια της κόρης της, Σοφίας, και της ανιψιάς της, Τίνας, άρχισε δειλά μια μικρή παραγωγή που αφού έκανε μια βόλτα στα delicatessen της πόλης, σταμάτησε μπροστά στον αριθμό 53 της Μαυρομιχάλη. Εδώ αποφάσισαν να στήσουν το μαγαζάκι που θα χώραγε τα μαγικά τους. Το είπανε «Sparoza». Λέξη που ο ήχος της φέρνει στο μυαλό το σπόρο που φυτρώνει, μεγαλώνει και δίνει καρπούς. Sparoza όμως, σημαίνει στ’ αλήθεια «τόπος γεμάτος πουλιά».

image

Κάθε εβδομάδα στο παρασκευαστήριο της Sparoza ετοιμάζονται μείγματα που κάνουν τους γείτονες να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους. Τα πιο αγνά βότανα της Ελλάδας μπλέκονται με τα εξωτικά μπαχαρικά της Ινδίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ. Δίπλα τους βιολογικά λεμόνια και πορτοκάλια γενναιόδωρα χαρίζουν το άρωμά τους καθώς αποξηραίνονται. Στο τέλος όλα μαζί, σε συνδυασμούς που μόνο οι τρεις γυναίκες γνωρίζουν, ανακατεύονται, αλέθονται και συσκευάζονται επί τόπου. Οι συσκευασίες πάλι, που σχεδιάστηκαν από την Ξένια Σπύρου και τον Νίκο Πεχλιβανίδη, είναι μικρές ιστορίες από μόνες τους. Πανέμορφες και σούπερ ντιζαϊνάτες, αν δεν ανυπομονούσες να γευτείς το εσωτερικό τους, θα λυπόσουν να τις ανοίξεις.

image

image

Εκτός από το μείγμα της Μεσογείου, υπάρχουν ακόμα ένα μείγμα με βότανα και μπαχαρικά για κοκκινιστά, ένα με ξύσμα λεμονιού που πάει τέλεια σε σούπες, όσπρια, μανιτάρια, πιλάφι, κοτόπουλο και θαλασσινά, ανθός αλατιού και ανθός αλατιού με μυρωδικά, μείγμα για κόκκινο κρασί με ξύσμα εσπεριδοειδών και μπαχαρικά και το δικό μου αγαπημένο, Shaman Tea. Το «τσάι του Σαμάνου» έχει μαύρο τσάι, κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, μαύρο πιπέρι, τσίλι και τζίντζερ. Το φτιάχνεις και νομίζεις ότι στο μπρίκι σου σιγοβράζει το ελιξίριο της ευτυχίας. Γλυκό και μυρωδάτο, αφήνει στο τέλος μια πιπεράτη γεύση, όλο χάρη. Ό,τι πιο ωραίο έχω πιει σε τσάι.

image

Δίπλα στα μαγικά αυτά, θα βρεις και άλλα ωραία… Χειροποίητα ζυμαρικά «Αριάδνη», σνακ με διατροφική μαγιά από τους troo food liberation, μέλι «Χρυσόμελο» (ανθέων, βελανιδιάς, πορτοκαλιάς και θυμαρίσιο με μύρτιλο), χειροποίητα μπισκότα και κριτσίνια «Royan Deli», μπάρες δημητριακών, τέσσερις σάλτσες που ο σεφ Δημήτρης Χωματάς έφτιαξε αποκλειστικά για τη Sparoza, σοκολάτες «Alexandros», fruitchips, κάπαρη από τη Σαντορίνη, αποξηραμένα μανιτάρια της «Δίρφυς», όπως και έτοιμο ριζότο, σούπες και μακαρόνια με μανιτάρια της ίδιας εταιρείας, αμύγδαλα από την Τζια, ό,τι πιο όμορφο έχουν να πουν οι Έλληνες παραγωγοί.

image

Το καταπληκτικό με τα μείγματα της Sparoza είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όποιο τρόπο θες. Νοστιμεύουν το φαγητό, δυναμώνουν τα αφεψήματα του χειμώνα, με λίγο γιαούρτι φτιάχνουν άπαιχτα ντιπ, μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις και σούπερ κοκτέιλ (η ιδέα αυτή ανήκει στους Bar Stories, που έφτιαξαν με το μείγμα λεμονιού απίστευτα κοκτέιλ στο γενέθλιο πάρτι της Sparoza). Κάθε συσκευασία σε καθοδηγεί, δίνοντάς σου ιδέες για το πώς μπορείς ιδανικά να χρησιμοποιήσεις το κάθε μείγμα. Πάρε έμπνευση και μια βαθιά εισπνοή από το αγαπημένο σου κουτάκι και ξεκίνα. Από εδώ και πέρα, το φαγητό δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Μαυρομιχάλη 53, Εξάρχεια, 211 4117777/8, Fb: SPAROZA

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ