Resto

Osteria Greca, το ολοκαίνουργιο εστιατόριο του οινοποιού Γιάννη Παπαργυρίου στην Κορινθία

Μόλις άνοιξε με καταπληκτική κάβα και κουζίνα και είναι ένας καλός λόγος για μικρή εκδρομή

giannis-korovesis.jpg
Γιάννης Κοροβέσης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Osteria Greca

Η Osteria Greca είναι το καινούργιο εστιατόριο του Κτήματος Παπαργυρίου, μαγειρεύει «αληθινή» ελληνική κουζίνα και έχει κάβα που θα λατρέψουν όλοι οι οινόφιλοι

Λίγοι μπορούν να διαφωνήσουν στο αξίωμα που τοποθετεί πλάι σε ένα καλό κρασί, ένα καλομαγειρεμένο πιάτο φαγητού ως αναπόσπαστο κομμάτι αξιομνημόνευτων εμπειριών απόλαυσης. Ο Γιάννης Παπαργυρίου, του ομώνυμου οινοποιείου στο Λαλιώτη Κορινθίας, έχει συνεισφέρει επί χρόνια στην οινική παράδοση της χώρας από τη θέση του παραγωγού με τα κρασιά του. Τώρα λοιπόν αποφάσισε να αναλάβει έναν ακόμη ρόλο, αυτόν του restaurateur/οικοδεσπότη στο νεότευκτο εστιατόριο Osteria Greca, που ανοίγει τις πόρτες του τις επόμενες ημέρες. Βρέθηκα εκεί λίγο πριν την επίσημη πρώτη, και συζητώντας μαζί του είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πως θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο εστιατόριο οινοποιείου.

«Όταν, το 2020, ετοιμάστηκε το νέο οινοποιείο, είπα πως έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσω ένα όνειρο χρόνων. Να ενσωματώσω σ’ αυτό ένα ανεξάρτητο εστιατόριο». Κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον Γιάννη Παπαργυρίου, δεύτερης γενιάς οινοποιό, μέλος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, με κρασιά που φιγουράρουν σε μερικές από τις πιο προσεγμένες λίστες σε εστιατόρια της χώρας αλλά και με εξαγωγές στο εξωτερικό. Είχα, αρκετά χρόνια πριν, επισκεφθεί ξανά το οινοποιείο τους, όταν μαζί με την ξενάγηση στον αμπελώνα και στο κελάρι, μας είχε κάνει το τραπέζι στο ίδιο του το σπίτι. Ποιος θα φανταζόταν τότε πως θα έφθανε κάποτε η ώρα να με υποδεχθεί στο εστιατόριό του…

Γιώργος Αντωνέλλος
Γιώργος Αντωνέλλος

Ο πατέρας του, ο Αριστείδης, ήταν οινοποιός, η οικογένεια όμως της μητέρας του διαχειριζόταν εστιατόρια. Και μπορεί η επαγγελματική κλίση να μην περνά γονιδιακά στις επόμενες γενιές, όμως ο Γιάννης Παπαργυρίου ήρθε από πολύ μικρός σε επαφή με τις σάλες και τις κουζίνες, ενώ μεγαλώνοντας, ως οινοποιός πλέον και ο ίδιος, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί εκατοντάδες εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην αγαπημένη του Ιταλία. Δεν παραξενεύθηκε λοιπόν κανείς όταν αποκάλυψε το όνομα Osteria Greca για το εστιατόριό του.

«Το όνομα Osteria αποτελεί ξεκάθαρη αναφορά στην Ιταλία, όχι όμως και στις ίδιες τις συνταγές της γείτονος, παρά στην προσέγγισή της στο φαγητό. Στην Osteria Greca οι συνταγές είναι απλές και ανεπιτήδευτες, αγκαλιάζουν την cucina povera της Ελλάδας, άρα βασίζονται στην εντοπιότητα και την εποχικότητα, έχοντας λίγες διεθνείς επιρροές. Χωριάτικη, comfort κουζίνα, με σύγχρονη αντίληψη, πρώτες ύλες από την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, με την επιμέλεια ενός εξαιρετικού σεφ».  Ο Γιώργος Αντωνέλλος που επιμελείται την κάρτα της Osteria Greca, χαρακτηρίζεται κι εκείνος από την αγάπη του για το αληθινό φαγητό, με τα πιάτα του να αναδίδουν νοστιμιά, χαρακτήρα και πληθωρικότητα γεύσης, χωρίς όμως να υστερούν σε κομψότητα. Δεν ήταν τυχαίος ο γαστρονομικός αυτός γάμος.

Osteria Greca

Το στοιχείο που διαφοροποιεί την Osteria Greca από τα υπόλοιπα εστιατόρια ελληνικών οινοποιείων και που την ανεβάζει στις πιο ψηλές θέσεις των φετινών, γαστρονομικών opening, είναι η λίστα κρασιών. Την Osteria Greca δε θα την επισκεφθεί μόνο αυτός που θέλει να συνοδεύσει με φαγητό τα κρασιά του οινοποιείου, αλλά κι εκείνος που θέλει να γευματίσει συνοδεία κρασιών από όλη την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Σε όλα τα άλλα εστιατόρια οινοποιείων της χώρας, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει μόνο δικά τους κρασιά. Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από 120 ετικέτες, με έμφαση στον ξένο αμπελώνα, ενώ 32 από αυτές προέρχονται από τον ελληνικό, συνθέτοντας έτσι μια πλήρη εστιατορική λίστα. Για τους πιο ψαγμένους οινόφιλους, η Osteria Greca θα αποτελέσει έναν εξαιρετικό προορισμό, καθώς, λόγω προσωπικής προτίμησης του Γιάννη Παπαργυρίου, θα συναντήσει και μια μεγάλη ποικιλία από Riesling και Barolo/Barbaresco. Με προσοχή, σαφέστατα, στο σέρβις, στα ποτήρια και… στην τιμολόγηση, η οποία βρίσκεται στα σωστά επίπεδα.

Ο ίδιος ο οινοποιός/restaurateur δεν μένει στον ρόλο του επιχειρηματία. Πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, με μια τόσο αλέγκρα προσωπικότητα... Μπορεί μεσοβδόμαδα να ασχολείται με τα του οινοποιείου, από την Παρασκευή όμως έως και την Κυριακή, (ημέρες που προς το παρόν θα λειτουργεί η Osteria Greca), θα τον βρείτε στη σάλα, παρέα με την Ελένη και την Ελπίδα, την σύζυγο δηλαδή και την αδερφή του, να υποδέχονται τους επισκέπτες τους ως οικοδεσπότες, φροντίζοντας να νιώσουν άνετα σε ένα από τα 14 τραπέζια μιλώντας τους παράλληλα για το κρασί, το φαγητό και την Κορινθία.

Osteria Greca

Τι θα φάτε όμως στην Osteria Greca; Πώς ορίζεται, από τον Γιάννη Παπαργυρίου και τον Γιώργο Αντωνέλλο, η ελληνική Cucina Povera εν έτει 2022; Αρχικά, υπάρχει εστιατόριο με ειδίκευση στο κρασί που να σέβεται τον εαυτό του και να μην σερβίρει πλατό αλλαντικών τυριών; Στην Osteria Greca παντρεύουν τα κρασιά που σερβίρουν με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια καθοδηγούμενη –ή και όχι- γευσιγνωσία πρόκληση. Ό,τι πιο κατάλληλο για τους απανταχού οινόφιλους.

Εν είδει ορεκτικών θα βρείτε ένα χειροποίητο tortello με κρέμα ανθότυρου και ένα ολόκληρο αυγό που σας καλεί να το χαράξετε με το πιρούνι σας για να χυθεί ηδονικά ο χρυσαφένιος του κρόκος. Οι κανθαρέλες, που βρίσκονται στην εποχή τους, συνοδεύουν ένα φιλέτο πάπιας επάνω σε μπρουσκετάκια, ενώ οι πιο μερακλήδες θα απολαύσουν τις φετούλες μοσχαρίσιας γλώσσας -ένα delicacy που πολύ αγαπώ- παρέα με σαλάτα φινόκιο. Το sneak peak στα ορεκτικά κλείνει με ένα ριζότο κουνουπιδιού με φιλέ αμυγδάλου και αχλάδι.

Στα κυρίως, θα συναντήσετε ένα κλασικό, βιενέζικο σνίτσελ -«αυτί ελέφαντα, το ζητούσαμε μικροί από τη μαμά μας», μου λέει ο Γιάννης-, αγριογούρουνο κρασάτο με γλυκό και ξινό τραχανά, κοκκινιστά μοσχαρίσια μάγουλα με τουτουμάκια (χυλοπίτες) και πάπια ραγού με λιγκουίνι.

Osteria Greca

«Από ψάρι, τίποτα;», τον ρωτώ. «Αμέ, αμέ και ψάρι έχουμε!» Πιάτο ψαροφαγίας που θα βρείτε στον κατάλογο είναι ο παστός μπακαλιάρος με χόρτα, ένα πιάτο που έφτιαχνε η γιαγιά του Γιάννη και που είναι το αγαπημένο του, όπως εξομολογείται.

Στα γλυκά θα δοκιμάσετε μια Μαρκίζ σοκολάτας, μια Πάβλοβα to-die-for με μανταρίνι και ένα κραμπλ από μήλα Μάννας Κορινθίας ή Μαρκασίου, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το χωριό που φημολογείται πως έχει την πιο ποιοτική παραγωγή. Το εν λόγω κραμπλ σερβίρεται με καρύδια από το ίδιο χωριό και σταφίδες από την ευρύτερη περιοχή. 

Η Κορινθία φαίνεται πως ζει τα τελευταία χρόνια έναν γαστρονομικό οργασμό. Μετά τα εξαιρετικά Αλμυρίκι και Εβίβα, αλλά και τη σταθερή αξία του Κάβου -τρία εστιατόρια που όχι μόνο ξεχωρίζουν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά έχουν πατήσει και τη δική τους πινέζα στον γαστρονομικό χάρτη με τα πλέον αξιομνημόνευτα της χώρας- η Osteria Greca, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει μια ακόμη καλή αφορμή για εξόρμηση των Αθηναίων λίγο έξω από την Αττική και ένα μόνιμο στέκι για τους δημότες της.

Osteria Greca

Ο Γιάννης Παπαργυρίου, λίγα 24ωρα πριν την επίσημη πρώτη της Osteria Greca (Σ.Σ επίσημη πρώτη η Παρασκευή 4/11) κοιτά προς το μέλλον: «Επόμενος στόχος μας είναι ένας ξενώνας, ώστε κάποιος που θα έρχεται από μακριά, να μπορεί να μείνει για το βράδυ ή και μερικές μέρες παραπάνω για τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή». 

Επαρχιακή οδός Κιάτου – Μάννας, Οινοποιείο Παπαργυρίου, τηλέφωνο κρατήσεων: 6944511107

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 19.00 – 23.00, Σάββατο: 13.00 – 17.00 & 19.00 – 23.00, Κυριακή: 13.00 – 17.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ