- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ποια είναι τα ελληνικά και ξένα Π.Ο.Π τυριά;
Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα τυρί να ξεχωρίσει και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μιας περιοχής;
Περιοδικό Μίξερ #1: Ελληνικά και ξένα Π.Ο.Π τυριά και η περιοχή προέλευσής τους
Όταν ακούμε τη λέξη Π.Ο.Π. –και δεν τη βλέπουμε γραμμένη– πιθανότατα μας έρχεται στο μυαλό στιγμιαία η βασίλισσα της μουσικής βιομηχανίας. Ωστόσο στον κόσμο της γαστρονομίας, η λέξη αφορά την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. O όρος χρησιμοποιείται για την περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από συγκεκριμένη περιοχή, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον, και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και ηN επεξεργασία λαμβάνουν χώρα σε μία οροθετημένη γεωγραφική περιοχή με αναγνωρισμένη τεχνογνωσία. Ποια είναι όμως αυτά τα στοιχεία που κάνουν ένα τυρί να ξεχωρίσει και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης μιας περιοχής; Οι φυλές των αγροτικών ζώων, ο τρόπος διαχείρισης και εκτροφής των ζώων, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, μαζί με τη μέθοδο παρασκευής και ωρίμανσης των τυριών αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες. Στα πολύ θετικά, η προστασία των ονομασιών προέλευσης (Π.Ο.Π) και η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (Π.Γ.Ε) λειτουργούν ως μέσα ανάδειξεις απομακρυσμένων περιοχών, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων και κατά συνέπεια τα εισοδήματα των παραγωγών. Παρακάτω, θα βρείτε όλα τα ελληνικά και κάποια δημοφιλή ξένα τυριά αυτών των κατηγοριών.
Ελληνικά και Ξένα Π.Ο.Π τυριά
Τυριά Άλμης
Φέτα Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Λέσβος
Καλαθάκι Λήμνου Λήμνος
Σφέλλα Μεσσηνία και Λακωνία
Μπάτζος Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Σκληρά Τυριά
Κεφαλογραβιέρα Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Αιτωλοκαρνανία, Ευρυτανία
Γραφιέρα Αγράφων Περιοχή Αγράφων
Γραβιέρα Κρήτης Κρήτη
Γραβιέρα Νάξου Νάξος
Αρσενικό Νάξου Νάξος
Λαδοτύρι Μυτιλήνης Λέσβος
Μετσοβόνε Επαρχία Μετσόβου
Σαν Μιχάλη Σύρος
Φορμαέλλα Παρνασσού Δήμος Αράχωβας
Παρμεζάνα Ρετζιάνο Εμίλια Ρομάνα, Λομβαρδία
Πεκορίνο Ρομάνο Λάτσιο, Τοσκάνη, Σαρδηνία
Ημίσκληρα Τυριά
Κασέρι Μακεδονία, Θεσσαλία, Λέσβος και νομός Ξάνθης
Danablu μπλε τυρί (Π.Γ.Ε) Δανία
Ροκφόρ Μέσα Πυρηναία
Havarti (Π.Γ.Ε) Δανία
Μαλακά Τυριά
Γαλοτύρι Ήπειρος, Θεσσαλία
Κατίκι Δομοκού Περιοχή Δομοκού
Πηχτόγαλα Χανίων Νομός Χανίων
Ανεβατό Νομός Γρεβενών και Κοζάνη
Τσαλαφούτι Τζουμέρκα, Ευρυτανία
Κοπανιστή Κυκλάδες (κυρίως Μύκονο)
Γκοργκοντζόλα Λομβαρδία, Πεδεμόντιο
Μοτσαρέλα Μπούφαλα Πούλια, Καμπανία, Λάτσιο, Μολίζ
Καμαμπέρ Νορμανδία
Μπρι Ιλ Ντε Φρανς
Τυριά Τυρογάλακτος
Μανούρι Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Ξινομυζήθρα Κρήτης Κρήτη
Ξύγαλο Σητείας Περιοχή Σητείας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για να συνδυάσεις τη σαμπάνια με τα ψώνια στην Ερμού
Με σεφ την Κυριακή Φωτοπούλου και πιάτα ελληνικά
Η πιο ζεστή γωνιά των γιορτών βρίσκεται στο Βραστό
Κοίτα να δεις που η Βενιζέλου έγινε Τραστέβερε
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Οχτώ ερυθρές ετικέτες για ζεστές βραδιές
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Με μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών, οίνων και ζύθων χωρίς αλκοόλ
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Ο Θωμάς και ο Βαγγέλης Γάτσιος ακολουθούν ακόμα κατά γράμμα τη συνταγή του προπάππου τους για το τέλεια ισορροπημένο ούζο
Οι άνθρωποι του οινοποιείου είναι παραγωγοί με πραγματικό πάθος για τη γη
Ένα οινοποιείο που ενώνει τον μύθο με τη γεύση, την παράδοση με τη διεθνή αναγνώριση
Η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα μέσα από μία δημοπρασία
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.