Μελαχρινή γυναίκα σκυμένη στο παράθυρο αυτοκινήτου, οπτική από το εσωτερικό του αυτοκινήτου
Αυτοκινηση

Αφιέρωμα αυτοκίνητο: Μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εφευρέσεις

Το αυτοκίνητο παραμένει μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 827
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το έχουμε ξαναγράψει. Το γνωρίζουμε. Όλοι μας. Μα χρειάζεται να τονίζουμε διαρκώς τη σπανιότητα των αγαθών που έδωσε στην ανθρωπότητα η εφεύρεση του αυτοκινήτου. Όσο και να τη συγκρίνουμε με κορυφαίες εφευρέσεις, αυτή του αυτοκινήτου ξεχωρίζει ως προς τη διαχρονικότητα στον τομέα των χρηστικών εφευρέσεων. Στο διαρκές ανά τις γενιές ερώτημα: «Ποιες τεχνολογίες ή εφευρέσεις είναι οι πιο σημαντικές για την καθημερινότητά σας;» πάμπολλοι θα έλεγαν ότι το αυτοκίνητο είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές στην ανθρώπινη ιστορία.

Το αυτοκίνητο άλλαξε πολλά πράγματα σε ολόκληρο τον κόσμο – αλλαγές στη βιομηχανία, την τεχνολογία, την καθημερινή ζωή. Η αυτοκινητοβιομηχανία έγινε μία από τις πρώτες βιομηχανίες που χρησιμοποίησαν τη γραμμή συναρμολόγησης. Το αυτοκίνητο έδωσε στους ανθρώπους περισσότερη προσωπική ελευθερία και πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και υπηρεσίες. Οδήγησε στην ανάπτυξη καλύτερων δρόμων και συγκοινωνιών. Γραμμές παταγωγής και νέες θέσεις εργασίας αναπτύχθηκαν για να καλύψουν τη ζήτηση για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και καύσιμα. Αυτά περιελάμβαναν πετρέλαιο και βενζίνη, καουτσούκ και μετά πλαστικά. Υπηρεσίες όπως βενζινάδικα και μικρομάγαζα εμφανίστηκαν.

Το αυτοκίνητο έδωσε στους ανθρώπους πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, μέρη για να ζήσουν και υπηρεσίες. Συνέβαλε στην άνοδο των δραστηριοτήτων αναψυχής. Προσέφερε τη χαρά του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενώ με τον ελεύθερο χρόνο ήρθαν νέες υπηρεσίες που περιελάμβαναν μοτέλ, ξενοδοχεία, πάρκα αναψυχής, εστιατόρια και γρήγορο φαγητό. Το αυτοκίνητο έφερε επίσης νέους νόμους που αφορούσαν χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως ζώνες ασφαλείας, κανόνες αυτοκινητοδρόμων και άδειες οδήγησης. Και αν το αυτοκίνητο κατηγορήθηκε για το ότι μέσω των καυσαερίων προξένησε βλάβη στο περιβάλλον, σε μία εποχή εμπορευματοποίησης των ενοχών, και πριν «οι αναμάρτητοι πρώτοι τον λίθον βαλέτω», ας αναλογιστούμε τι έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα. Για αρχή, αυτό.

Ως συνειδητοποιημένος automobile aficionado, σας προσκαλώ να αξιοποιήσετε τις αρετές του αυτοκινήτου. Με σεβασμό, ασφάλεια, περιβαλλοντική υπευθυνότητα και όρεξη για ταξίδια. Γιατί εκεί κρύβεται το μυστικό του…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ

Δειτε περισσοτερα