Life

Όλο και περισσότεροι γονείς απευθύνονται σε coach βρεφικού ύπνου. Αλλά έχουν αποτέλεσμα;

Χρεώνουν συνήθως 500 δολάρια για δυο εβδομάδες εκπαίδευσης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Έχουν αποτέλεσμα οι σύμβουλοι βρεφικού ύπνου;
© Unsplash

Παιδιά: Γονείς προσλαμβάνουν συμβούλους βρεφικού ύπνου στις ΗΠΑ

Από τότε που έγινε μητέρα, η Jenn Wong είχε ακολουθήσει όλες τις συνήθεις συμβουλές για τον ύπνο του γιου της. Κρατούσε το δωμάτιό του στο σκοτάδι και έβαζε ένα μηχάνημα με απαλό ήχο. Φρόντιζε ο γιος της να έχει μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Τον εκπαίδευσε μάλιστα με επιτυχία στον ύπνο -μια διαδικασία που βοηθά τα μωρά να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους- σε ηλικία 9 μηνών.

«Ήμασταν στα όρια μας»

Αλλά στους 18 μήνες, αφού ξεκίνησε παιδικό σταθμό, όλα κατέρρευσαν. Ξυπνούσε πολλές φορές τη νύχτα, μερικές φορές κάθε μία με δύο ώρες, και δεν ξανακοιμόταν χωρίς εκείνη. «Είχα επιστρέψει στη δουλειά εκείνη τη στιγμή και ήμουν έτοιμη να δοκιμάσω τα πάντα για να τον κάνω να κοιμάται μεγαλύτερα διαστήματα», δήλωσε η Wong. «Ο σύζυγός μου και εγώ ήμασταν στα όριά μας».

Έτσι, προσέλαβαν έναν σύμβουλο ύπνου με μεγάλο κοινό στο Instagram, ο οποίος χρέωσε 500 δολάρια για δύο εβδομάδες εικονικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένου ενός «εξατομικευμένου» σχεδίου εκπαίδευσης ύπνου που ήλπιζαν ότι θα έφερνε τα πράγματα ξανά σε καλό δρόμο.

«Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα»

Η Kasia Donohue πλήρωσε έναν coach ύπνου για να τη βοηθήσει όταν ο γιος της ήταν 4 μηνών. «Καυχιόμουν σε όλους ότι το παιδί μου κοιμόταν όλη τη νύχτα ... μέχρι που δεν το έκανε», δήλωσε η Donohue. «Η διαδικασία εκπαίδευσης ύπνου όσον αφορά την εμπειρία του συμβούλου ήταν πολύ θετική, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα».

Οι σύμβουλοι ύπνου, ή προπονητές ύπνου, είναι μια ομάδα μη αδειοδοτημένων παρόχων που προσφέρει εκπαίδευση, συμβουλές και υπηρεσίες υποστήριξης για να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου του παιδιού - και των γονέων. «Δεν θεραπεύουμε την επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά το να κοιμάστε λίγο, κάνει τεράστια διαφορά», δήλωσε η σύμβουλος ύπνου Mary Vaughn. «Εφόσον τα παιδιά σου κοιμούνται, είναι κάτι τόσο μαγικό - και θέλεις να το μοιραστείς με όλους τους άλλους».

Η Vaughn εκπαίδευσε τον γιο της στον ύπνο σε ηλικία 6 μηνών χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Ferber, η οποία καθοδηγεί τους γονείς να αφήνουν τα μωρά τους να κλαίνε μόνα τους για ένα σύντομο, προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, προτού πάνε για λίγο να τα παρηγορήσουν. Ο ύπνος τόσο της Vaughn όσο και του μωρού της βελτιώθηκε δραματικά μέσα σε τρεις νύχτες.

Η εμπειρία αυτή ενέπνευσε τη Vaughn, που είναι τώρα μητέρα τεσσάρων παιδιών, να πιστοποιηθεί ως σύμβουλος ύπνου και να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση, Mother Together, το 2019. Έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες πελάτες, χρεώνοντας συνήθως 400 έως 500 δολάρια για δύο εβδομάδες υποστήριξης μέσω κειμένου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Βρέφη: Δεν υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία στην βελτίωση του ύπνου

Η ζήτηση για τους coach ύπνου των μωρών μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στους γονείς που αναζητούν τεχνογνωσία σε έναν τομέα για τον οποίο οι παιδίατροι αναφέρουν ότι συχνά γνωρίζουν ελάχιστα. Από το 2007, το Αμερικανικό Συμβούλιο Παιδιατρικής έχει πιστοποιήσει 251 υποειδικούς για τον ύπνο και το Αμερικανικό Συμβούλιο Οικογενειακής Ιατρικής 138. Αυτό συμβαίνει σε περισσότερους από 100.000 γενικούς παιδιάτρους και περισσότερους από 75.000 γενικούς οικογενειακούς γιατρούς.

«Οι παιδίατροι δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι, οπότε οι γονείς μπορεί να μην έχουν πραγματικά κάπου να απευθυνθούν», δήλωσε η Jodi Mindell, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, η οποία ειδικεύεται στις παιδιατρικές διαταραχές ύπνου.

«Αλλά οι σύμβουλοι ύπνου καλύπτουν το φάσμα - από αδειοδοτημένους παρόχους μέχρι ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν καν λυκειακή εκπαίδευση - οπότε οι γονείς πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτικοί», δήλωσε η ίδια. Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός του «συμβούλου ύπνου» ή του «προπονητή ύπνου», ούτε υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις απαιτήσεις κατάρτισης ή το πεδίο άσκησης.

Πηγή: Washington Post

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ