1821 Digital Gallery

Ποιοι είναι πίσω από την αφίσα στο Μετρό και την «εκστρατεία» «Αφήστε με να ζήσω»

Ποιοι είναι πίσω από την αφίσα στο Μετρό και την «εκστρατεία» «Αφήστε με να ζήσω»
Αφίσα - Μετρό © EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σφοδρές αντιδράσεις για την καμπάνια
  • A-
  • A+
0
19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών και ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού» πίσω από την καμπάνια «Αφήστε με να ζήσω».

Σωρεία αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αφίσες στο μετρό του «κινήματος» «Αφήστε με να ζήσω», που μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου περί καθιέρωσης «Ημέρας αφιερωμένης εις την προστασίαν του Αγέννητου Παιδιού», έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά της νομιμοποίησης του δικαιώματος των γυναικών στην επιλογή της μητρότητας.

Στην αφίσα που προκάλεσε τις αντιδράσεις παρουσιάζεται φωτογραφία εμβρύου.

Στο μήνυμα της διαφήμισης αναφέρεται: «Ήξερες ότι στο αγέννητο παιδί από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο;».

Το «Αφήστε με να ζήσω» στηρίζεται από 19 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών και τον ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Π., τον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού» που επιμένει πως το να γίνει κάποιος γονιός δεν είναι επιλογή, αλλά θέλημα Θεού.

Σχετικα
Διαμαρτυρίες α λα Λυσιστράτη για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ
Διαμαρτυρίες α λα Λυσιστράτη για την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Τα σωματεία είναι τα εξής:

Ενωμένη Ρωμηοσύνη (Ε.ΡΩ.)
Ένωση Επιστημόνων Γυναικών
Εστία Πατερικών Μελετών
Μητέρες Επιστήμονες Πολύτεκνες
Μουσική Συντροφιά
Πανελλήνια Ένωση Γυναικών
Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.)
Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.)
Πανελλήνιος Ένωσις Γονέων «Ἡ Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ)
Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωση (Π.Ο.Ε.)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)
Σύλλογος «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης»
Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»
Σύνδεσμος Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης
Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.)
Χριστιανική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Χ.Ε.Ε.Λ.)
Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων (Χ.Ε.Ε.)
Χριστιανική Φοιτητική Δράση (Χ.Φ.Δ.)
Χριστιανική Φοιτητική Ένωση (Χ.Φ.Ε.)

Σύλλογοι που υποστηρίζουν:

Σχετικα
Η διαφαινόμενη ολική επαναφορά του αμερικανικού συντηρητισμού
Η διαφαινόμενη ολική επαναφορά του αμερικανικού συντηρητισμού

Aνωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδο

Το υπουργείο μεταφορών ζήτησε να αποσυρθεί η επίμαχη αφίσα

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό και κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ σε εξηγήσεις. Όπως έγινε γνωστό η αφίσες θα αποσυρθούν το βράδυ μετά το πέρας της λειτουργίας του μέσου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση.

Η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων για την οποία το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό.»

Σημειώνεται, πως νωρίτερα για το θέμα απάντησε η ΣΤΑΣΥ, με πηγές να αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για μια διαφήμιση όπως όλες οι άλλες που μπαίνουν σε χώρους του Μετρό».

Η απάντηση της ΣΤΑΣΥ μετά τις αντιδράσεις:

«Εν προκειμένω ζητήθηκε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση να μπει η εν λόγω διαφήμιση, με τον φορέα αυτόν να καταβάλλει κανονικά το προβλεπόμενο ποσό για τη φιλοξενία του πόστερ. Πρόκειται για φορέα βραβευμένο που δημιουργήθηκε από πολυτέκνους. Στην αφίσα δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στις αμβλώσεις, έτσι κρίθηκε πως δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Πράγματι, μπορεί κανείς να διαφωνεί με το περιεχόμενο του προβαλλόμενου μηνύματος αλλά κατά τη γνώμη μας δε στοιχειοθετείται λόγος για να μην υπάρχει η διαφήμιση. Να θυμίσουμε πως προσφάτως φιλοξενήθηκε αφίσα και του vegan κινήματος όπου και είχαμε αντιδράσεις από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε πως οι αντιδράσεις είναι θεμιτές, ωστόσο, δεν υπήρχε λόγος αποκλεισμού. Συνέβη ο,τι γίνεται και με τις υπόλοιπες διαφημίσεις που φιλοξενούμε», τονίζεται στην απάντηση.

Αντιδράσεις για την αφίσα κατά των αμβλώσεων

Από το πρωί, οπότε και έγινε αντιληπτή η καμπάνια, σημειώθηκε πλήθος αντιδράσεων στα social media με τους χρήστες να εκφράζουν αντιρρήσεις.

«Μεσαίωνας» και «καθυστέρηση» ήταν οι χαρακτηρισμοί που περιλαμβάνονταν στα περισσότερα σχόλια κατά της αφίσας και της καμπάνιας ενάντια στις αμβλώσεις.

Μεταξύ εκείνων που αντέδρασαν ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης που σε ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε ότι η μητρότητα «αποτελεί ελεύθερη επιλογή, όχι επιβολή», ενώ υπενθυμίζει ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ελλάδα κατοχυρώθηκε με τον N. 1609 του 1986 του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έκανε παρέμβαση στο Μετρό

Εξάλλου, μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν παρέμβαση για τις αφίσες στο μετρό για το αγέννητο παιδί και τις αμβλώσεις. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στη σελίδα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook δείχνουν νεαρούς να τοποθετούν αφίσες πάνω στις διαφημιστικές καταχωρήσεις για τις αμβλώσεις στον σταθμό του μετρό στο Μεταξουργείο.

«Τα σώματά μας, μας ανήκουν» αναφέρεται στην αφίσα που τοποθετήθηκε πάνω στη διαφημιστική καταχώρηση και φέρει την υπογραφή της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5