- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η Δική μας Μεταπολίτευση: Πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 για τη σειρά ντοκιμαντέρ των Στάθη Καλύβα - Παναγή Παναγιωτόπουλου
Συζήτηση - παρουσίαση της σειράς το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
«Η Δική μας Μεταπολίτευση» στην ΕΡΤ1: Ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ των Στάθη Καλύβα, Παναγή Παναγιωτόπουλου - Παρουσίαση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 κάνει η νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ του Στάθη Καλύβα και του Παναγή Παναγιωτόπουλου «Η Δική μας Μεταπολίτευση», παραγωγής ERTFLIX, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 στις 21:00, η οποία θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή την ίδια ώρα.
Η σειρά ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, που αποτελείται από πέντε επεισόδια, πιάνει το νήμα της ελληνικής Ιστορίας από τον Ιούλιο του 1974 φθάνοντας στο σήμερα. Καλύπτει τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση της Δικτατορίας και τη δημιουργία νέων πολιτικών θεσμών που εξακολουθούν να ρυθμίζουν τον πολιτικό μας βίο.
Το πρώτο επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο μετά τη μετάδοσή του στο ERTFLIX.
«Η Δική μας Μεταπολίτευση» στην ΕΡΤ με τους Στάθη Καλύβα - Παναγή Παναγιωτόπουλο
Με αφορμή την πρεμιέρα της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ, ο πολιτικός επιστήμονας Στάθης Καλύβας και ο κοινωνιολόγος Παναγής Παναγιωτόπουλος θα παρουσιάσουν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου το «Η δική μας μεταπολίτευση».
Η συζήτηση-παρουσίαση της σειράς ντοκιμαντέρ θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι, στον Πύργο Βιβλίων ΕΒΕ, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Βασισμένη στον πλούτο των οπτικοακουστικών αρχείων της ΕΡΤ, η σειρά ντοκιμαντέρ αποτυπώνει με πρωτότυπο τρόπο τα καθοριστικά γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής. Αφηγείται, αλλά και ερμηνεύει ολόκληρη την ιστορική περίοδο που αποκαλούμε Μεταπολίτευση.
Στόχος της σειράς δεν είναι η πλήρης, λεπτομερειακή και εγκυκλοπαιδική καταγραφή μιας σύνθετης ιστορικής πορείας μισού αιώνα, αλλά η ανάδειξη και ο σχολιασμός του στίγματος και της αίσθησης που δημιούργησαν οι πέντε αυτές δεκαετίες, έτσι όπως αποτυπώθηκαν τότε και ερμηνεύονται σήμερα.
Πώς, δηλαδή, έζησαν και κατανόησαν οι άνθρωποι τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα την στιγμή ακριβώς που διαδραματίζονταν; Πώς τα μεταβόλισαν μέσα από την καθημερινότητά τους, αλλά και την κουλτούρα που κατασκεύασαν; Και πώς τα ερμηνεύουμε από την σκοπιά του σήμερα, με τη γνώση δηλαδή των γεγονότων που μεσολάβησαν;
Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση προέκυψε μέσα από την συνεργασία ενός πολιτικού επιστήμονα, του Στάθη Καλύβα και ενός κοινωνιολόγου, του Παναγή Παναγιωτόπουλου. Το αφήγημά τους, καρπός εξαντλητικής έρευνας στα Αρχεία της ΕΡΤ, που αποτελούν μοναδική και σπάνια ιστορική παρακαταθήκη, ανατρέχει στις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και αξιακές τομές που προκάλεσε η Μεταπολίτευση, κυρίως μέσα από την αμεσότητα της πρωτότυπης εικόνας και του λόγου των ανθρώπων-πρωταγωνιστών, αλλά και ανωνύμων.
Κάθε επεισόδιο αποτελεί ένα ζωντανό, βιωματικό, συναρπαστικό και συχνά αναπάντεχο πορτρέτο της εποχής που πραγματεύεται. Πυροδοτεί, με τον τρόπο αυτό, τις αναμνήσεις των παλαιότερων και τη φαντασία των νεότερων, επιδιώκοντας να προκαλέσει ένα διαγενεακό διάλογο για το περιεχόμενο και τη σημασία των τελευταίων 50 ετών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αγαπημένη σειρά ξανά στις οθόνες 20 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο
Ποιο μοντέλο είχε τη χειρότερη φωτογραφία
Ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε παράνομα κλεμμένο υλικό - Τι απαντά ο 50 Cent
Το παρασκήνιο της υπόθεσης που οδήγησε τον ράπερ στη φυλακή, στο ντοκιμαντέρ «Sean Combs: The Reckoning»
Ο ηθοποιός μίλησε για τη συμμετοχή του στη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά»
Το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν οι τεχνικοί
Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για τη δημιουργία σειράς ή ντοκιμαντέρ
«Δεν θα επιτρέψω να με θέσει σε κίνδυνο στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου»
Μαζική διάδοση παραπληροφόρησης από το δίκτυο Pravda - Αυξανόμενη επιρροή σε μηχανές αναζήτησης
Η ηθοποιός που πάνω της στηρίχθηκε ένας ολόκληρος τηλεοπτικός σταθμός μιλάει για το όργιο φημών με πρωταγωνίστρια την ίδια
Όσα είπε η δημοσιογράφος για το περιστατικό ανάμεσα στον Απόστολο Γκλέτσο και τη Σοφία Μουτίδου
Τα ανοιχτά μικρόφωνα τη λάθος στιγμή στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»
Οι εξελίξεις, πέρα από εξαιρετικά απογοητευτικές για την ακεραιότητα της mainstream δημοσιογραφίας, θα πρέπει να είναι και πηγή προβληματισμού
Ο παρουσιαστής ξέσπασε εναντίον της ηθοποιού
Οι πέντε πρωταγωνιστές και η «Αμαλία» στα παρασκήνια 20 χρόνια μετά
Το άγνωστο περιστατικό για το οποίο ο τραγουδιστής έχει μετανιώσει
Τι είπε ο ηθοποιός για την επιτυχία της σειράς
«Αν θες να με πας στα δικαστήρια, ο δρόμος ανοιχτός» - Η αντίδραση του παρουσιαστή
Η περίπτωση του BBC, η ακραία πόλωση των ΜΜΕ και η δημοσιογραφική αντικειμενικότητα στα σκουπίδια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.