TV & Media

Κυοφορείται mega-deal στο μίντια; Ο Mάικλ Μπλούμπεργκ θέλει την Washington Post ή την Wall Street Journal

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάικλ Μπλούμπεργκ, Εκλογές Δημοκρατικών, ΗΠΑ
© EPA/CRISTOBAL HERRERA

Mάικλ Μπλούμπεργκ: Ενδιαφέρεται για την αγορά της Washington Post ή της Wall Street Journal 

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδιοκτήτης της Bloomberg L.P., ενδιαφέρεται να αποκτήσει είτε τη μητρική εταιρεία της Wall Street Journal, την Dow Jones, είτε τη Washington Post, ανέφερε την Παρασκευή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Μια τέτοια συγχώνευση θα δημιουργούσε έναν γίγαντα οικονομικών δεδομένων και ειδήσεων, σταθεροποιώντας ακόμη περισσότερο την ισχυρή επιρροή του 12ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο και πιθανόν επιτρέποντας στην εταιρεία του να πουλήσει περισσότερα τερματικά Bloomberg – την κύρια πηγή των εσόδων της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios, το Bloomberg βλέπει την Dow Jones, που ανήκει στη News Corp η οποία είναι επίσης ο εκδότης των Barron's και MarketWatch, ως την ιδανική λύση, αλλά θα αγόραζε την Post αν ο ιδρυτής της Amazon, Tζεφ Μπέζος, ενδιαφερόταν να την πουλήσει. Ο Μπέζος εξαγόρασε την εφημερίδα προς 250 εκατ. δολάρια, αλλάζοντας την ιδιοκτησία του βαρύτιμου αμερικανικού τίτλου, που επί 80 χρόνια ανήκε στην οικογένεια Γκρέιαμ, το 2013.

Η Bloomberg L.P., η Washington Post και η Dow Jones δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Τον Οκτώβριο, ο Ρόυμπερτ Μέρντοχ είχε ξεκινήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε να επανενώσει την αυτοκρατορία του στα μέσα ενημέρωσης, News Corp και Fox Corp σχεδόν μια δεκαετία μετά τη διάσπαση των εταιρειών. Το 2007 η News Corp έδωσε 5 δισ. δολάρια για να αγοράσει την Dow Jones, την εταιρεία στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων η Wall Street Journal. 

Η πρόταση έχει, ωστόσο, συναντήσει την έντονη αντίδραση αρκετών μετόχων, οι οποίοι λένε ότι ένας συνδυασμός από μόνος του θα αποτύγχανε να αξιοποιήσει την πλήρη αξία της News Corp και αντ' αυτού πρότειναν την απόσχιση της επιχείρησης ψηφιακών ακινήτων της εταιρείας μέσων ενημέρωσης ή της Dow Jones ως εναλλακτική λύση στη συγχώνευση.

Αναλυτής μέσων ενημέρωσης στην Huber Research Partners, δήλωσε ότι θα ήταν σοκαρισμένος αν ο Μέρντοχ πουλούσε την Wall Street Journal και πιθανότατα έχει πει στην οικογένειά του να μην την πουλήσει ούτε αυτή.

«Η WSJ είναι ιδιοκτησία τρόπαιο για την οικογένεια Μέρντοχ» είπε, προσθέτοντας ότι οι εικασίες είναι πιθανότατα αποτέλεσμα του σχεδίου του να επανενώσει την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ