TV & Media

O Κωνσταντίνος Δασκαλάκης για τον κορωνοϊό στο pod.gr

Μιλάει για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την εφαρμογή των κινητών που θα εντοπίζουν τη νόσο COVID-19

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
konstantinos-daskalakis-koronoios.jpg
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης / © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τι αποκαλύπτει μιλώντας στο podcast–Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Έρχονται νέες εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα τα οποία θα «καταγράφουν» κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια θα μας «ενημερώνουν» αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα κορωνοϊού.

Αυτό αποκαλύπτει μιλώντας στο podcast–Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Ο καθηγητής του ΜΙΤ τονίζει μάλιστα ότι συνάδελφοι του κρυπτογράφοι δουλεύουν στο σχεδιασμό τέτοιων εφαρμογών, με κύριο γνώμονα να προασπίσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και να μην μπορεί κάποιος τρίτος – «όπως CIA, NSA» αναφέρει χαρακτηριστικά - να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις νέες βάσεις δεδομένων που θα δημιουργηθούν.

Ως γνωστόν ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που στα μέσα Μαρτίου υπερασπίσθηκε με πάθος από την Αμερική όπου βρίσκεται την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι. Σήμερα όμως εκφράζει τον φόβο του ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό και δεν έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης, πράγμα που σημαίνει ότι αν αρχίσουμε να ανοίγουμε σιγά - σιγά θα υπάρξουν και αλλά κύματα, ειδικά από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Ο κ. Δασκαλάκης επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός χώρισε σε στρατόπεδα την επιστημονική κοινότητα και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένα πάρτι συνωμοσιολόγων και τρόλ στο οποίο συμμετείχαν ανά στιγμές και ηγέτες όπως ο Τράμπ και ο Μπόρις Τζόνσον. «Το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο για αρκετές εβδομάδες, μέχρι πλέον η εκθετική αύξηση να κάνει τόσο εμφανή την παρουσία της επιδημίας με τους πολλαπλούς θανάτους» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ καταφέρεται ιδιαίτερα εναντίον του Τράμπ λέγοντας «είναι προφανές για εμένα ότι ο Τραμπ ήταν ξεφτιλισμένος από πριν, αλλά τώρα μπήκε και ένα πιστοποιητικό ξεφτίλας».

Μια σημαντική επίπτωση για τον σπουδαίο Έλληνα καθηγητή είναι ότι η επιδημία θα αφήσει πίσω της εκατομμύρια ανέργους και ανασφάλιστους και κάνει την επισήμανση: «Αυτοί οι άνθρωποιήτανε χρήσιμοι για εμάς όσο δεν υπήρχε ο κορωνοιος. Τώρα που έκλεισαν τα εστιατόρια και έκλεισαν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσανε, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε και να πούμε "τώρα που είμαστε όλοι on line και δεν μας είστε χρήσιμοι ας βάλετε ένα pause στη ζωή σας, μια παύση, και όταν σας ξαναχρειαστούμε θα σας ξαναχρησιμοποιήσουμε". Πρέπει συλλογικά να μοιραστούμε το κόστος ζωής αυτών των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μειωθεί ο δικός μας μισθός».

Απαντώντας στα ερωτήματα του Σταύρου Θεοδωράκη για την χειραγώγηση των πολιτών μέσω των socialmedia από μυστικές υπηρεσίες και άλλα κέντρα, παραδέχεται ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα καθότι «στην ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες, να κρύψεις μέσα στο προϊόν άλφα και το προϊόν βήτα και το γάμα και το δέλτα και ούτω καθεξής». Και προσθέτει ότι πλέον στο ΜΙΤ προσπαθούνε όλοι οι φοιτητές, της πληροφορικής, της επιστήμης των υπολογιστών, να παίρνουν και μαθήματα ηθικής και να γνωρίζουν τις πιθανές κακές χρήσεις της τεχνολογίας.

Ακούστε εδώ το podcast και διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης.

Η επιδημία ήταν η αφορμή να ζήσουμε μια καινούργια επίθεση συνωμοσιολόγων, τρολ, fakenews, όλα μαζεμένα.
Ναι. Είναι ένα τεράστιο θέμα δημοκρατίας και ασφάλειας. Ξέρεις, fakenews ανέκαθεν υπήρχαν έτσι δεν είναι; Δεν είναι καινούριο θέμα μόνο, αλλά πλέον έχουν αποκτήσει μια ξεχωριστή δύναμη

Τώρα υπάρχει ο επιταχυντής των social media
Υπάρχει ναι.

Ο παππούς έλεγε μια τρελαμάρα στο χωριό αλλά άντε, έμενε στο χωριό. Ενώ τώρα… ο παππούς έχει τη δυνατότητα να πει την τρελαμάρα και να την ακούσει και η Αθήνα και να σκεφτεί κάτι πολύ διαφορετικό από την πραγματικότητα.
Ναι, είχαμε και την επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται σε αντιπαραθέσεις…Ξέρεις μερικές φορές και η επιστήμη μπορεί να έχει, διαφορετικά στρατόπεδα και σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση το κάθε στρατόπεδο να υποστηρίζει τη γνώμη του μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Τώρα, πάνω στους επιστήμονες στήθηκαν και οι συνωμοσιολογοι,οι άσχετοι οι οποίοι ο καθένας, όποτε υπήρξαν πολλά επίπεδα διαφορετικών απόψεων αναπαραγωγής μέσα στα social media κι έτσι βρέθηκε κάπως ακυβέρνητο το σκάφος για αρκετές εβδομάδες, μέχρι πλέον η εκθετική αύξηση να κάνει τόσο εμφανή την παρουσία της με τους πολλαπλούς θανάτους που νομίζω ότι -και ελπίζω-ότι πολλές από αυτές τις φωνές που αρχικά αναπαρήγαγαν νέα ότι ο ιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος ότι..,

Είναι μια γρίπη
Ναι είναι μια γρίπη κτλ, αυτές νομίζω κάπως ασθένησαν τελικά. Ωστόσο είχε γίνει ένα μεγάλο κακό μέχρι τότε.

Γιατί από τις 14 Μαρτίου δεν έχεις κάνει άλλη ανάρτηση στο Facebook; Η κάνω λάθος;
Νομίζω έχεις δίκιο. Εφόσον έβλεπα ότι οι περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα το αντιμετώπισαν σοβαρά, θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος έτσι να συνεχίσω να την παραφιλολογία.

Ε καλά τα δικά σου κείμενα δεν είναι ποτέ παραφιλολογία. Τελοσπάντων. Έχεις εκτίμηση ποτέ θα αγκαλιαστούμε ξανά; Τι λένε τα μαθηματικά γι αυτό.
Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα Σταύρο και για να το απαντήσω θα ήθελα δεδομένα και έτσι όπως έχει πάει η κατάσταση δεν έχουμε δεδομένα. Αυτό που ξέρουμε είναι τα περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία και ξέρουμε τους επιβεβαιωμένους θανάτους από τον κορωνοϊό. Ωστόσο δεν ξέρουμε ποσό έχει εξαπλωθεί στη βάση του πληθυσμού. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να κάνουμε τεστ, γενικά τεστ στον πληθυσμό για να δούμε την ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.

Αυτά τα τεστ, δυστυχώς, δεν τα έχουμε κάνει και επιπλέον τα τεστ που υπάρχουν δεν είναι αξιόπιστα.

Προτού λοιπόν λυθούν όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορώ να πω με ασφάλεια το τι θα γίνει. Εγώ αυτό που φοβάμαι είναι ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί αρκετά στον κοινωνικό ιστό για να έχουμε αυτή την ανοσία της αγέλης για την οποία, έχει μιλήσει πολύς κόσμος και επομένως φοβάμαι ότι ακόμα και δειλά-δειλά να αρχίσουμε να ανοίγουμε θα υπάρξουν και αλλά κύματα φοβάμαι, ειδικά από Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Σε αλλά τμήματα του πληθυσμού, λες, που δεν είχαν καμία επαφή με την ασθένεια και τώρα την αποκτούν.
Ναι, υπάρχει,όπως έλεγα, ένα σενάριο που έχουμε δει την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει ένα σενάριο που λέει ότι μπορεί ο ιός να έχει εξαπλωθεί παρά πολύ στον πληθυσμό, να έχει δημιουργηθεί ήδη η ανοσία της αγέλης. Υπάρχει αυτή η θεωρία. Δεν την πιστεύω. Αν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι ο ιός δεν έχει εξαπλωθεί σε βαθμό που να έχουμε ανοσία της αγέλης, τότε θα ξανά αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι είτε να έχουμε κάποια καλή θεραπεία, είτε να έχουμε εμβόλιο. Όποτε στην καλύτερη περίπτωση θα ανοιγοκλείνουμε μέχρι να εμφανιστεί εμβόλιο, θεωρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ