Πολιτικη & Οικονομια

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για την αλλαγή προσώπων στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κρίσεις Αστυνομίας 2024: Στις 12:30 η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τα νέα πρόσωπα σε Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστική

Στις 12:30 το μεσημέρι συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι αλλαγές στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Η αλλαγή προσώπων στην ΕΛ.ΑΣ. έρχεται λίγες ημέρες μετά το νέο μαφιόζικο χτύπημα στο Νέο Κόσμο, αλλά και τα περιστατικά οπαδικής βίας που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχωρά σε αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. έχοντας ήδη δώσει εντολή για «πάγωμα» των αποσπάσεων αστυνομικών και επιστροφή τους στις περιπολίες. 

ΕΛ.ΑΣ.: Το Σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, για την αντιμετώπιση της «ανήλικης παραβατικότητας», καταρτίζουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, με εντολή του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που είχε προαναγγείλει ουσιαστικά ο υπουργός από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, κάνοντας λόγο για άμεσες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ταυτόχρονα, προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς η επιστροφή αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί από την Άμεση Δράση, την Ομάδα ΔΙΑΣ και την Τροχαία, σε άλλες υπηρεσίες, ακόμα και για την φύλαξη προσώπων ή την επαρχία, για τους οποίους είχε ζητήσει την άμεση ανάκληση των αποσπάσεων τους ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου, μέχρι προχθές είχαν επιστρέψει στην ομάδα ΔΙΑΣ περισσότεροι από τους μισούς, για τους οποίους ανακλήθηκε η απόσπαση τους και περίπου 80% των εκπαιδευμένων για το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, οι οποίοι επίσης είχαν μετακινηθεί.

Σε ότι αφορά την παραβατικότητα ανηλίκων, με αφορμή τα συνεχή περιστατικά βίας που έχουν δημιουργήσει δυσφορία και ανησυχία στην κοινή γνώμη, οι δράσεις του υπουργείου θα κινηθούν στους εξής άξονες:

Πρώτον, χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν διαπιστωθεί επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες που συμβάλουν στην ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Δεύτερον, ενίσχυση των περιπολιών στις περιοχές αυτές, παράλληλα με τη γενική αύξηση των δυνάμεων «πρώτης γραμμής», καθώς και ενίσχυση των υπηρεσιών ανηλίκων της Ασφάλειας, προκειμένου να βγουν άτομα στο δρόμο και να συγκεντρώνονται χωρίς καθυστέρηση στοιχεία για κάθε υπόθεση.

Και τρίτον, συνεργασία με δήμους και άλλους αρμόδιους φορείς, την κοινωνική υπηρεσία και τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αναλυθεί το φαινόμενο και να μπουν οι βάσεις για μια ολιστική αντιμετώπιση του.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων που έχει βάλει ο υπουργός, καθώς μιλάμε για παιδιά και είναι λάθος να τα αντιμετωπίσουμε όπως το κοινό και οργανωμένο έγκλημα και δεν είναι μόνο αστυνομικό ζήτημα», δήλωσε στο ΑΠΕ συνεργάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και σημείωσε ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες δουλεύουν το θέμα, με την υποχρέωση να υποβάλουν το γρηγορότερο μια ολοκληρωμένη πρόταση χειρισμού του.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε ο Αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, Διοικητής Ειδικού Πολέμου, ενώ παράλληλα αποφασίστηκαν νέοι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποκειμενική και η αντικειμενική φτώχεια των Ελλήνων
Η υποκειμενική και η αντικειμενική φτώχεια των Ελλήνων

Η Ελλάδα κατέχει μία θλιβερή πρωτιά: ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που βρίκεται στο στατιστικό όριο της φτώχειας υπολογίζεται στο 18,9 για το 2023, το 67% των ερωτηθέντων θεωρούν εαυτούς φτωχούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.