Πολιτικη & Οικονομια

«Σκηνοθετημένο φιλότιμο» και μια λακούβα

«Η έπαρση είναι εμπόδιο της προκοπής»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι αστυνομικοί που βοήθησαν τους συμπολίτες τους

Η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς στην Κω που επισκεύασαν μόνοι τους μια λακούβα και η αντίδραση του Περιφερειάρχη Γιάννη Χατζημάρκου

Το κλισέ λέει ότι καμία φορά η ζωή γράφει τα πλέον ευφάνταστα σενάρια και κάπως έτσι συνέβη στην Κω, όπου κάποιοι αστυνομικοί απηύδησαν με την κωλυσιεργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και με προτεσταντική λογική πήραν ένα φτυάρι και επιχείρησαν να επισκευάσουν μόνοι τους μια λακούβα. Ο περιφερειάρχης Γιάννης Χατζημάρκος εξεμάνη με τους αστυνομικούς και χαρακτήρισε την πράξη τους «αυτοδικία». Στη συνέχεια οι αστυνομικοί βρήκαν τον μπελά τους καθώς διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για την πράξη τους.

Η «αυτοδικία» βεβαίως είναι ένας νομικός όρος που σημαίνει την «επιδίωξη αποκατάστασης του άδικου παρακάμπτοντας τη νομική οδό». Ακριβώς αυτή η άγνοια του νομικού όρου δικαιώνει τον εκλεγμένο με 66,3% περιφερειάρχη (Περιφερειάρχης 66%®), υπό την έννοια ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να προσφύγεις στη δικαιοσύνη μήπως και φτιάξουν οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί μια λακούβα. Μια δουλειά που είναι υποχρεωμένοι κανονικά να κάνουν αλλά η αλαζονεία δεν τους επιτρέπει -ολόκληρους περιφερειάρχες- να ασχολούνται με τα μικρά και τα ασήμαντα.

Θα μπορούσε φυσικά κανείς να πει ότι ο ίδιος ο «Περιφερειάρχης 66%®» δεν γνώριζε για το περιστατικό. Γεγονός πολύ πιθανό. Τότε όμως ο πολύ θεσμικός «Περιφερειάρχης 66%®» θα μπορούσε απλώς να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες-αστυνομικούς και να δώσει εντολή στις υπηρεσίες να την επισκευάσουν. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα παραδέχονταν την ευθύνη του. Προτίμησε να χρησιμοποιήσει την ευφυΐα του αλλά και το θηριώδες ποσοστό που του έδωσε η κάλπη για να βάλει τα όργανα στη θέση τους.

Έγραψε λοιπόν μια πολύ διδακτική ανάρτηση. [Αναρωτιέμαι όμως, μια πράξη αυτοδικίας, μπορεί ποτέ να είναι μία πράξη ευθύνης; Και μάλιστα από ένστολους δημόσιους λειτουργούς ; Όταν οι αστυνομικοί κλείνουν λακκούβες με φτυάρια, πρόχειρα και αυθαίρετα και χωρίς καμία σήμανση στο οδικό δίκτυο, οι πολίτες θύματα ληστείας τι πρέπει να κάνουν; Να πάρουν και αυτοί το «φτυάρι» στα χέρια τους]; Με λίγα λόγια ο περιφερειάρχης μας λέει ότι οι αστυνομικοί εξέθεσαν τον ίδιο και τις αρμόδιες αρχές. Παραβλέπω το ασήμαντο γεγονός ότι συγκρίνει το κλείσιμο μιας λακούβας με το κυνήγι ενός ληστή.

Δεν έχει σημασία που οι αρχές δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν κλείνουν άμεσα τη λακούβα. Κανείς δεν μπορεί να εκθέτει τον ίδιο και το «κράτος». Καλύτερα οι αστυνομικοί να έβρισκαν ένα κανάλι για να πουν τον πόνο τους αλλά και την κλισέ φράση «τι κάνει το κράτος».

Μπορεί να σας φαίνεται θρασεία η ενέργεια του «Περιφερειάρχη 66%®». Όμως δεν είναι. Είναι παράγωγο της απόλυτης θεσμικότητάς του. Ο άνθρωπος είναι τόσο θεσμικός που αρνείται να δεχτεί ότι κάποιος άλλος κάνει τη δουλειά του. Ακόμη και όταν ο ίδιος δεν την κάνει όπως πρέπει.

Αυτό βεβαίως δεν ισχύει όταν ο ίδιος παρακάμπτει τους κανόνες. Όπως είχε συμβεί όταν παρέκαμψε την ουρά για τα εμβόλια και είχε μεταβεί στη Χάλκη για να εμβολιαστεί εκτός σειράς και ενώ δεν το δικαιούνταν, όπως είχε καταγγείλει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είναι «Περιφερειάρχης 66%®» και ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει για το καλό των υπηκόων του.

Μάλιστα για να μην μείνουν υπόνοιες, ο «Περιφερειάρχης 66», μετά το περιστατικό πήρε σβάρνα τα κανάλια για να εξηγήσει τη θέση του. Σε μία από τις συνεντεύξεις χαρακτήρισε την πράξη των αστυνομικών ως «σκηνοθετημένο φιλότιμο». Απλώς επιβεβαίωσε τη φράση του Ηρακλείτου κατά την οποία «Η έπαρση είναι εμπόδιο της προκοπής».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ