Πολιτικη & Οικονομια

Σκηνικό «πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ με μπαράζ διαγραφών και κλιμάκωση της «αντιπολίτευσης»

«Ραντεβού» στα όργανα δίνουν οι «αντίπαλες» πλευρές

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνικό «πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ με μπαράζ διαγραφών και κλιμάκωση της «αντιπολίτευσης»
Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται την Πέμπτη, με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ ©EUROKINISSI/ ATHENS VOICE

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπόλεμη «ζώνη» το κόμμα, καθώς το μπαράζ καταγγελιών και διαγραφών οδηγεί τη σύγκρουση στα άκρα

Παρά κάποιες προσπάθειες να τηρηθούν οι ισορροπίες, που μοιάζουν με «ακροβατικά» πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το «σχοινί» έχει ήδη κοπεί μεταξύ της ηγεσίας και ορισμένων κορυφαίων στελεχών, με τις διαγραφές και τις αιχμηρές καταγγελίες να εναλλάσσονται σε καταιγιστικούς ρυθμούς και με απροκάλυπτους χαρακτηρισμούς, η κατάσταση στο κόμμα δείχνει να οδεύει αναπόφευκτα προς διάσπαση.

Κρίσιμες θα είναι πάντως οι επαφές που θα έχει ο Στέφανος Κασσελάκης που επιστρέφει την Πέμπτη για τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και αναμένεται να έχει τετ α τετ με την Έφη Αχτσιόγλου.

Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης: Όχι σε πρακτικές εκκαθαρίσεων

Το βράδυ της Τρίτης (24/10) η πλευρά των Έφη Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Αλέξη Χαρίτση που δεν είχε μιλήσει μέχρι στιγμής, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση για να χαρακτηρίσει την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ «διαλυτική», να ζητήσει σεβασμό στο καταστατικό, σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του Συνεδρίου, ενώ κάλεσε την ηγεσία να μην υιοθετεί «λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».

Οι τρεις ζητούν την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, προφανώς για να συζητηθεί το ζήτημα των διαγραφών, κάτι που είναι αίτημα και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

«Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού» αναφέρεται στην ανάρτηση της νεολαίας και καταγγέλλει πως «τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπαζόταν ιστορικά αλλά και αγωνιζόταν κοινωνικά».

Ωστόσο, εκ μέρους της Κουμουνδούρου η πρόταση για συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματατείας απορρίφθηκε, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί για την Πέμπτη (26/10) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που είναι ένα όργανο που ελέγχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει στις 11 - 12 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ εκκρεμεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπου έχει παραπεμφθεί -τυπικά- το θέμα των διαγραφών των: Στέφανου Τζουμάκα, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της.

Όπως, πάντως, επισήμανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος Αντώνης Κοτσακάς, η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το Συνέδριο και απολογείται μόνο στο Συνέδριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από τον πρόεδρο, ούτε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την απόφασή του. Πάντως, αν ένα όργανο του κόμματος αμφισβητούσε την εισήγηση του προέδρου, αυτό θα ήταν η πρώτη σοβαρή εσωκομματική ήττα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ποια είναι η θέση Τσακαλώτου

Με ένα σύντομο σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media επέλεξε να πάρει θέση για τις εξελίξεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή».

«Ίδωμεν», καταλήγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Προηγήθηκε κείμενο - «βόμβα» από την «Ομπρέλα» με το οποίο προτείνεται «διέξοδος Αριστερά», τονίζεται πως το κόμμα βρίσκεται σε αποδρομή και τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά, και εξαπολύεται σφοδρή επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη και της ηγετικής ομάδας.

Σκηνικό «πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ με μπαράζ διαγραφών και κλιμάκωση της «αντιπολίτευσης»
© Dimitris Kapantais / SOOC

Σκληροί χαρακτηρισμοί από Φίλη, Σκουρλέτη

Ο Νίκος Φίλης μετά τη διαγραφή του εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «από ό,τι φαίνεται, θα γίνει χωρίς τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης τους διασύρει και τους διαγράφει», ενώ τόνισε ότι «οι νέες εξελίξεις επιταχύνουν τα πράγματα, κόβουν δυνατότητες δεύτερων σκέψεων και δείχνουν ότι η αναβολή του Συνεδρίου ήταν για λόγους εκκαθάρισης του κόμματος».

Δεν δίστασε, δε, να επισημάνει ότι «υπάρχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες».

Παρομοίως ο Πάνος Σκουρλέτης κατήγγειλε «πορεία βίαιης μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ» και εκτίμησε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κεντροδεξιό, άνευρο κόμμα. Αν υπάρχει μια τέτοια πορεία, εμείς θα είμαστε απέναντι». Επιπλέον, χαρακτήρισε «κατάντια» την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και αναφέρθηκε και σε «παράκεντρα που βρίσκονταν γύρω από τον Τσίπρα τα οποία δουλέψαν υπόγεια με έναν στημένο μηχανισμό».

«Για να γίνει κάποιος μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας πρέπει να είναι μέλος 5 χρόνια. Ο Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος ενώ ήταν μέλος ένα μήνα» δήλωσε σε πιο ήπιους τόνους ο Δημήτρης Βίτσας. 

Αυγέρη: Η υπομονή Κασσελάκη εξαντλήθηκε

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, έκανε λόγο για εξάντληση της υπομονής και της ανοχής του προέδρου, ενώ υποστήριξε ότι «δεν έχουμε μόνο μια έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά έχουμε και μια έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο του προέδρου».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «μέχρι στιγμής, όσοι καμώνονται ότι ενδιαφέρονται για την πολιτική δεν επέτρεψαν να εφαρμοστεί πολιτική από τη νέα ηγεσία».

Η κ. Αυγέρη υπογράμμισε πως «δεν μπορείς να λες τη μια στιγμή ότι το κόμμα σου, το κόμμα στο οποίο ανήκεις, είναι διεφθαρμένο. Δεν μπορείς να αποκαλείς το κόμμα σου τσόντα. Τότε πώς παραμένεις σε αυτό το κόμμα και την ίδια στιγμή να προγράφεις τη δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα».

Πανηγυρισμοί από Πολάκη, Καρανίκα

«Επιτέλους Τέλος! Η Δημοκρατία εναντίον των βαρόνων της αριστερής ελίτ. Τελειώνουμε με τη νομενκλατούρα της ελίτ και των ιερών αγελάδων. Απαλλάσσεται το κόμμα από τα στελέχη της φράξιας που ταλαιπωρούν και συκοφαντούν τον Στέφανο Κασσελάκη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, ενώ ο Παύλος Πολάκης επαίνεσε τον Κασσελάκη για τις διαγραφές: «Προχωράμε πρόεδρε και θα αντέξουμε και θα ξανανικήσουμε».

Ασκήσεις ισορροπίας

Λίγα μόλις λεπτά μετά την κοινή δήλωση των Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Χαρίτση, οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης απάντησαν σε ενωτικό τόνο, λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, όχι με εσωστρέφεια, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Παραμερίζοντας τα "εγώ", για χάρη του συλλογικού "εμείς". Με αυτοσυγκράτηση, συλλογική συζήτηση, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με συντροφικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ