Πολιτικη & Οικονομια

«Μητέρα των μαχών» στον ΣΥΡΙΖΑ η Κεντρική Επιτροπή - Μπορεί να παραιτηθεί ο Στ. Κασσελάκης;

Στάση αναμονής για την αντίδραση Τσακαλώτου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος
© ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα κρίσιμα ραντεβού Κασσελάκη μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα - Το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή

Ολοένα και περισσότερα είναι τα μηνύματα διάλυσης που έρχονται από την Κουμουνδούρου, σχεδόν έναν μήνα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και μετά τις ραγδαίες εξελίξεις της περασμένης Δευτέρας, όταν ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τρία ιστορικά στελέχη του κόμματος, τον Δημήτρη Βίτσα, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη, αλλά και νωρίτερα στον Στέφανο Τζουμάκα. Το ραντεβού του Νοέμβρη στην Κεντρική Επιτροπή φαίνεται ότι θα είναι καθοριστικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αναμένεται να προηγηθούν εξίσου κρίσιμες συναντήσεις, με την επιστροφή του προέδρου από τις ΗΠΑ το βράδυ. 

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αύριο Πέμπτη (25.10) θα υπάρξει το πρώτο τετ - α - τετ Στέφανου Κασσελάκη και Έφη Αχτσιόγλου, μετά τη χθεσινή παρέμβαση της βουλεύτριας, του Νάσου Ηλιόπουλου, αλλά και του Αλέξη Χαρίτση για τα δεδομένα στο κόμμα. Σε αυτή την κοινή ανακοίνωση - παρέμβαση, χαρακτηρίζουν την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «διαλυτική», ζητούν σεβασμό στο καταστατικό, σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του Συνεδρίου, ενώ καλούν την ηγεσία να μην υιοθετεί «λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων». Ωστόσο, εκ μέρους της Κουμουνδούρου η πρόταση για συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματατείας απορρίφθηκε, καθώς ανακοινώθηκε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί για την Πέμπτη (26/10) συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που είναι ένα όργανο που ελέγχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται -την ίδια ώρα- και η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπου έχει παραπεμφθεί το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της. Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας μένει να αποδειχθεί αν θα επικυρώσει την ύπαρξη γενικευμένης αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη ή αν θα ταχθεί στην ίδια πλευρά με τον πρόεδρο, οδηγώντας στις διαγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, Αντώνης Κοτσακάς, σημειώσε σε δηλώσεις του ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το Συνέδριο και απολογείται μόνο στο Συνέδριο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από τον πρόεδρο, ούτε είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την απόφασή του.

Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης
Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης θα συναντηθούν ξανά μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στο Εκτελεστικό Γραφείο © EUROKINISSI

Ημέρα εξελίξεων η Πέμπτη

Στην αυριανή ημέρα, την Πέμπτη, στρέφουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, φίλοι του κόμματος, αλλά και δημοσιογράφοι το ενδιαφέρον τους, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφει στην Ελλαδα και θα βρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ημέρα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μιλήσει στο συνέδριο του Economist. Στις 16:30 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει στο Εκτελεστικό Γραφείο με τα οκτώ άλλα μέλη του: τους γραμματείς Σβίγκου και Βασιλειάδη, τον επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, τη γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Τύπου Δώρα Αυγέρη, την Έφη Αχτσιόγλου, τη Ρένα Δούρου και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Μένει να φανεί αν οι τόνοι μεταξύ Αχτσιόγλου και Κασσελάκη ανέβουν, αλλά και το ποιες τοποθετήσεις θα επιλέξουν να κάνουν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. 

Υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης;

Την ώρα που οι φωνές αμφισβήτισης για τον Στέφανο Κασσελάκη πληθαίνουν, τίθεται το ερώτημα: «Υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις έναν μήνα μετά τις εσωκομματικές εκλογές;». Το ρεπορτάζ του «ΒΗΜΑτοδότη» δίνει την απάντηση και αυτή είναι αρνητική. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο «ΒΗΜΑτοδότης» ρώτησε έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εάν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί ο κ. Κασσελάκης και η απάντηση ήταν «ούτε για πλάκα». 

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ