Πολιτικη & Οικονομια

Απών ο Τσίπρας από τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις

Δεν βρίσκεται στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απών ο Τσίπρας από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή
Απών ο Τσίπρας - Στα μπροστινά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ οι Φάμελλος, Παππάς, Τσακαλώτος © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Βουλή: Απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας από τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Απουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας από το πρώτο επίσημο «ραντεβού» στη Βουλή για τη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα μπροστινά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ κάθονται ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είναι γνωστό, τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Φάμελλος, ο οποίος θα τοποθετηθεί μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Τσίπρας θα είναι παρών στη Βουλή το Σάββατο για τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση κατά την ορκωμοσία της νέας Βουλής τη Δευτέρα.

Πήρε τον λόγο ο Νίκος Παππάς

Στην έναρξη της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε κάποιες παρατηρήσεις για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η συζήτηση, ζητώντας αυστηρή τήρηση του χρόνου.

Τον λόγο ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. «Κάνετε εσείς την αρχή της επαναστάσεως της τηρήσεως του λόγου. Να δούμε αν είστε επαναστάτης....», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Υπόσχομαι να είμαι εντός των συμφωνηθέντων. Καλή δύναμη σε όλους σε αυτή τη νέα Βουλή. Είναι προφανές ότι το Προεδρείο καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση πολυκομματικής Βουλής και πολυπληθούς υπουργικού συμβουλίου. Συνήθως οι χρόνοι ξεφεύγουν από τις πάμπολλες τοποθετήσεις των υπουργών. Θα θέλαμε λοιπόν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, να δείξουν εγκράτεια και τα μέλη της κυβερνήσεως, για να μιλήσουν πολλοί βουλευτές και βεβαίως και ο κ. Βορίδης που τον βλέπω εδώ απέναντί μου και έχει τα ειδικά κοινοβουλευτικά καθήκοντα», είπε ο Νίκος Παππάς.

Και πρόσθεσε: «Παίρνουμε τοις μετρητοίς αυτό που είπατε για την τήρηση του χρόνου και θεωρούμε ότι κατά προτεραιότητα αφορά τα μέλη της κυβερνήσεως».

«Κατά προτεραιότητα, η τήρηση του χρόνου αφορά όλες και όλους», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής.

Το χρονοδιάγραμμα

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ακολουθήσουν με σειρά εδρών οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των υπόλοιπων κομμάτων: Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Ανδρουλάκης (στην πρώτη του εμφάνιση στο βήμα της Βουλής), Δημήτρης Κουτσούμπας, Βασίλης Στίγκας, Κυριάκος Βελόπουλος, Δημήτρης Νατσιός και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η Παρασκευή είναι η ημέρα των υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι - από τις 9 το πρωί έως μετά τα μεσάνυχτα - θα αναλύσουν τις προτεραιότητες των χαρτοφυλακίων τους την επόμενη τετραετία. Μεταξύ αυτών, θα παρεμβαίνουν κύκλοι ομιλητών από τα υπόλοιπα κόμματα.

Το Σάββατο θα συνεχιστεί η παραπάνω διαδικασία από τις 9 το πρωί. Τον λόγο θα πάρουν και πάλι οι πολιτικοί αρχηγοί με την αντίστροφή δύναμη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Θα ξεκινήσει δηλαδή η Ζωή Κωνσταντοπούλου και θα ολοκληρώσει ο πρωθυπουργός με την δική του δευτερολογία.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία - εκτός απροόπτου - ορίστηκε να διεξαχθεί στις 20:00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ