- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πώς ο Μητσοτάκης έβαλε «φρένο» στα σχέδια Ερντογάν στην Πράγα
Ο εκνευρισμός του Τούρκου προέδρου και το ξεκάθαρο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα - Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τουρκικές προκλήσεις
Διπλό μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήνει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις, όπου και εάν αυτές εκδηλώνονται, αλλά και ότι η Αθήνα παραμένει πάντοτε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εφόσον η τουρκική ηγεσία εγκαταλείψει την ακραία ρητορική κατά της χώρας μας εξέπεμψε την Παρασκευή από την Πράγα και την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο φόντο ενός διημέρου, που επισκιάστηκε από την απρόκλητη επίθεση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως «εάν η Τουρκία επιθυμεί, όπως η ίδια δηλώνει, μία παραγωγική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιληφθεί πως πρέπει να αλλάξει πορεία, ειδάλλως δεν θα βρει κανένα σύμμαχο εντός της Ε.Ε.».
Εν όψει, δε, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι πάντοτε πάνω στο τραπέζι, αλλά διευκρίνισε πως «ελπίζουμε να μην χρειαστεί να το εφαρμόσουμε».
Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να δώσει μία επιπλέον διάσταση, αφουγκραζόμενος και το βαρύ, όπως χαρακτηρίζεται, κλίμα για την Τουρκία στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών για την απροθυμία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Παράλληλα, άνοιξε τη συζήτηση περί επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα, που συνεχίζουν να κάνουν εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων προς τη Ρωσία μέσω Τουρκίας κατά παράβαση των εν ισχύ δυτικών κυρώσεων.
Ο εκνευρισμός Ερντογάν στην Πράγα
Κατά τα λοιπά από την ελληνική αποστολή κάνουν λόγο για εκνευρισμό και αμηχανία της Τουρκίας και χαρακτηρίζουν το εν λόγω περιστατικό ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενδεικτικό των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει καθημερινά η χώρα μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, κάνουν λόγο για μια «χρήσιμη» εξέλιξη, καθώς 42 ηγέτες κρατών μελών της Ένωσης και μη, είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ιδίοις όμμασι την τουρκική προκλητικότητα και την απόπειρα της τουρκικής ηγεσίας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.
Η Ελλάδα συνεχίζει τις πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση
Στο μέτωπο της ενέργειας, στην Αθήνα πολλαπλασιάζονται οι ελπίδες για μία ουσιαστική, όσο και δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση με στόχο τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
«Διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή, δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
» Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, θα μπορούμε να αποφασίσουμε μία τέτοια παρέμβαση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός πως οι ελληνικές προτάσεις για επιβολή πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της επεξεργασίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.