Κοσμος

Ο Ερντογάν για το «επεισόδιο» με τον Μητσοτάκη: «Εγώ δεν θα πέσω στο επίπεδό του»

Τι είπε σε δημοσιογράφους για όσα έγιναν στο δείπνο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA / FILIP SINGER

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος για το δείπνο στην Πράγα και τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε εκνευρισμένος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά το «επεισόδιο» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα

«Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης. Ήμουν ένας από τους κυρίους ομιλητές, ολοκλήρωσα την ομιλία μου, εκείνος σηκώθηκε και επιχείρησε να μού απαντήσει. Εγώ να απαντήσω σε αυτά που είπε; Ο πρόεδρος της Τουρκίας να πέσει σε αυτό το επίπεδο; Κάθισα και άκουσα κάποια λόγια που είπε. Λίγοι τον χειροκρότησαν, κανένας δεν χειροκρότησε» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη. 

Μάλιστα, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον δημοσιογράφο του Channel 4, Georg von Harrch, διακρίνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να περιγράφει πώς αντέδρασε στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Σηκώθηκα και του είπα πως ό,τι έχω θα στο πω κατά πρόσωπο...», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα στην Τουρκία μετά το «επεισόδιο» με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμερα (7/10) νέο μήνυμα στην Τουρκία, μετά το «επεισόδιο» που καταγράφηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά με αυτοπεποίθηση, απαντά κάθε φορά που προκαλείται. Με την ευκαιρία αυτή, ενώπιον των 43 ηγετών που παραβρέθηκαν στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, επανέλαβα αυτά που είπα στον ΟΗΕ: δεν νοείται να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία θέτει ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε νέες του δηλώσεις και πρόσθεσε: «Είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μια εκτόνωση των σχέσεων των δυο χωρών, όταν συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, μέσα από τον διάλογο όπως έγινε μπροστά στους ηγέτες, και αντιλήφθηκαν όλοι ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια είναι η χώρα που με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χωρίς να κλείνει την πόρτα του διάλογου. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».

Εξηγώντας όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν, ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα, ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά της».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το «επεισόδιο» στο δείπνο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Μάλιστα, κάθισαν σε χωριστά τραπέζια στο δείπνο. Προς το τέλος του δείπνου, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο και ενώπιον 43 ηγετών και είπε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί ένταση, ενώ η Τουρκία είναι αυτή που θέλει την καλή γειτονία και είναι μάλιστα έτοιμη για διάλογο.

Λίγο αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως εκείνος είναι που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των νησιών και πρέπει να σταματήσει άμεσα, ενώ πρόσθεσε ότι αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ