Πολιτικη & Οικονομια

Με αποστάσεις στην οικογενειακή φωτογραφία στην Πράγα Μητσοτάκης και Ερντογάν

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα © EUROKINISSI/POOL PHOTO/ European Union

Ελληνοτουρκικά - Σύνοδος Κορυφής: Η οικογενειακή φωτογραφία με αποστάσεις για Μητσοτάκη - Ερντογάν. 

Αποστάσεις κράτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που λαμβάνει χώρα στην Τσεχία. Χαρακτηριστικό του «παγωμένου» κλίματος ανάμεσα στους δύο άντρες ήταν πως και στην οικογενειακή φωτογραφία της άτυπης Συνόδου της Πράγας, ήταν αρκετά μακριά ο ένας από τον άλλον. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε κοντά στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας και μακριά από τον Ερντογάν, πάνω αριστερά στη γωνία. Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στο κέντρο προς τα δεξιά και τέσσερις θέσεις δίπλα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, μολονότι κάποια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε μπροστά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα © EUROKINISSI/POOL PHOTO/ European Union

Άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση σχετική με πιθανό τετ α τετ των δύο ηγετών στη Σύνοδο στην Πράγα, είχε πει πως «αν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα με τις δηλώσεις του, επιδιώξει συνάντηση η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά». Και όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν έγινε, άρα συνάντηση δεν υπήρξε σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως, σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο, Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο τους 27 ηγέτες της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις και εν προκειμένω για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.

Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Ακρογωνιαίος λίθος ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μήνυμα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε, δε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού στο φόντο μίας ακόμα τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.

Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό

Η Ελλάδα δεν μπορεί από θέση αρχής να δεχθεί καμία παραβίαση συνόρων με τη βία, είπε ο πρωθυπουργός στον Ουκρανό ομόλογο του, Denys Shmyhal, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες:

Denys Shmyhal: Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ, συνάδελφοι. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που έχουμε αυτή τη συνάντηση και συζήτηση μαζί σας. Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξή σας, τη στήριξη της χώρας και του λαού σας. Η στήριξη που λαμβάνουμε είναι κάθε μορφής: σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, στο μέτωπο των κυρώσεων, στήριξη σε επίπεδο κοινωνικό και ανθρωπιστικό.

Το εκτιμούμε πραγματικά και θέλουμε να ευχαριστήσουμε εσάς και τη χώρα σας, την κυβέρνηση και το επιτελείο σας. Ευελπιστούμε πως αυτό θα συνεχιστεί. Γνωρίζουμε πως πλέον έχουν υιοθετηθεί οκτώ πακέτα κυρώσεων. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι κυρώσεις θα αποφέρουν όλο και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Γιατί από αυτό εξαρτάται το μέγεθος του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η Ρωσία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόν τον τρομοκρατικό πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας, σε βάρος της χώρας μου.

Πιστεύω πως μόνο ενωμένοι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση. Σας ευχαριστώ και πάλι, ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη σας. Σας ευχαριστούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω. Θα ήθελα να απευθύνω και πάλι χαιρετισμούς στον Πρόεδρο Zelenskyy. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε πολλές φορές και η ηγεσία του έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους μας. Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και προσφέροντας στη χώρα σας ενεργή υποστήριξη.

Και καταστήσαμε πολύ σαφές ότι, ως θέμα αρχής, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία παραβίαση συνόρων με τη βία. Αυτό αντιβαίνει σε όλα όσα γνωρίζαμε και όλα όσα πιστεύαμε ότι είχαμε συμφωνήσει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σας στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε διμερές επίπεδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ