Κοσμος

Τσερνόμπιλ: Κάτι παράξενο συμβαίνει με τα σκυλιά της περιοχής

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια μετάλλαξη που προβληματίζει τους επιστήμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι συμβαίνει με τα σκυλιά του Τσερνόμπιλ
© Unsplash

Οι αδέσποτοι σκύλοι του Τσερνόμπιλ δείχνουν τον δρόμο για κάτι που ίσως έρχεται

Στις 28 Απριλίου 1986, ο ελαττωματικός αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία εξερράγη, απελευθερώνοντας τουλάχιστον το 5% του ραδιενεργού πυρήνα του αντιδραστήρα στο περιβάλλον. Μετά την καταστροφή, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έκρηξη και περίπου 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Παρόλο που η έκρηξη συνέβη δεκατίες πίσω, τα τραγικά γεγονότα εκείνης της ημέρας συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζωή όσων κατοικούν σε κοντινή απόσταση.

Για παράδειγμα, οι αδέσποτοι σκύλοι που ζουν στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ (CEZ) - η οποία είναι η ραδιενεργός περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο - μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν προσαρμοστεί στο τοξικό περιβάλλον.

Μια νέα μελέτη συνέλεξε δείγματα αίματος από 116 αδέσποτους σκύλους της περιοχής και διαπίστωσε ότι είχαν καταφέρει όχι μόνο να προσαρμοστούν στο περιβάλλον, αλλά και να ευδοκιμήσουν σε αυτό.

«Με κάποιο τρόπο, δύο μικροί πληθυσμοί σκύλων κατάφεραν να επιβιώσουν σε αυτό το εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον», δήλωσε ο Norman J. Kleiman, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Εκτός από την ταξινόμηση της δυναμικής των πληθυσμών μέσα σε αυτούς τους σκύλους... κάναμε τα πρώτα βήματα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η χρόνια έκθεση σε πολλαπλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους μπορεί να επηρέασε αυτούς τους πληθυσμούς».

Τι λέει η επιστήμη γι' αυτό που συμβαίνει τώρα στο Τσερνόμπιλ;

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Canine Medicine and Genetics τον Μάρτιο του 2023

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα οι αδέσποτοι σκύλοι είχαν ορισμένες γονιδιωματικές θέσεις - οι οποίες είναι ουσιαστικά οι θέσεις των γονιδίων μέσα στα χρωμοσώματα - που διέφεραν από το υπόλοιπο γονιδίωμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι 52 γονίδια «θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την έκθεση στη μόλυνση του περιβάλλοντος στον πυρηνικό σταθμό». Τα ευρήματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η μόλυνση προκάλεσε στους σκύλους - οι οποίοι είναι πιθανό να είναι απόγονοι σκύλων που έμειναν πίσω από την εκκένωση - να αναπτύξουν μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Η μελέτη είναι μόνο ένα μέρος της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με την περιοχή και το κατά πόσον τα ζώα και οι άνθρωποι θα μπορούσαν με ασφάλεια να επιστρέψουν εκεί κάποια στιγμή.

Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι λύκοι που ζούσαν στη ζώνη ήταν ανθεκτικοί στην ακτινοβολία που προκαλεί μια σειρά από διαφορετικούς καρκίνους. Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο, ειδικοί επισκέφθηκαν το Τσερνόμπιλ για να ερευνήσουν τους νηματώδεις, που είναι μικροσκοπικά σκουλήκια που ζουν στο έδαφος.

Παρά τα προφανώς υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, τα γονιδιώματα των σκουληκιών δεν υπέστησαν καμία απολύτως βλάβη.

Η Δρ Σοφία Τίντορ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το Τσερνόμπιλ ήταν μια τραγωδία ασύλληπτης κλίμακας, αλλά ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της καταστροφής στους τοπικούς πληθυσμούς. Μήπως η ξαφνική περιβαλλοντική αλλαγή επέλεξε είδη, ή ακόμη και άτομα εντός ενός είδους, που είναι από τη φύση τους πιο ανθεκτικά στην ιονίζουσα ακτινοβολία;»...

ΠΗΓΗ: cgejournal.biomedcentral.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.