Κινηματογραφος

«Τσερνόμπιλ» μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στον κόσμο

Εσύ πού ήσουν το Πάσχα του 1986;

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσέρνομπιλ 2019

Τι Να Δω Σήμερα: “Chernobyl” από το HBO - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει τη σειρά της ημέρας

Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου του 1986, ένα ατύχημα που έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχουν προκληθεί ποτέ από άνθρωπο και το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μέχρι στιγμής, καταγράφεται στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν»,  στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη, κάτι ως τότε αδιανόητο για τους επιστήμονες, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ως τότε, περιβαλλοντολογική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία τριάντα έξι χρόνια μετά, συνεχίζεται. Σήμερα βλέπουμε την σειρά «Τσερνόμπιλ», από το HBO.

Τσέρνομπιλ 2019

Ο Βαλερί (Τζάρεντ Χάρις) είναι επιστήμονας και μέλος της επιτροπής που μελέτησε το ατύχημα του Τσερνόμπιλ, αμέσως μετά την καταστροφή. Το 1988, στην επέτειο της 26ης Απριλίου, αυτοκτονεί στο διαμέρισμά του, αφού έχει ηχογραφήσει μια σειρά από κασέτες κατονομάζοντας τους υπεύθυνους και στη συνέχεια τις κρύβει. Δύο χρόνια νωρίτερα, μια μυστηριώδης λάμψη στην ατμόσφαιρα από τη φωτιά στον τοπικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, φαίνεται αχνή από το παράθυρο της Λουντμίλα (Τζέσι Μπάκλεϊ), η οποία είναι έγκυος και αποχαιρετά ανήσυχη τον πυροσβέστη σύζυγό της, που έχει κληθεί για να σβήσει τη φωτιά στον αντιδραστήρα.

Τσέρνομπιλ 2019

Πολύ γρήγορα και πολύ σωστά η αυτοκτονία του Βαλερί Λεγκάσοφ και το ατύχημα μπαίνουν στη δράση, προκαλώντας αυτομάτως το ερώτημα και τώρα τί (;), αλλά και την εύλογη προσδοκία πως αυτή εδώ, δεν είναι μια ιστορία μόνο για το ατύχημα, μα για πολύ περισσότερα. Τί είναι αλήθεια και τί είναι πραγματικότητα; Η  ερμηνεία των γεγονότων μπορούν και να τα αλλάξουν; Η συγκάλυψή τους είναι το ίδιο καταστροφική και εγκληματική όσο οι πράξεις που το προκάλεσαν; Ο παραλογισμός νομιμοποιείται όταν είναι επίσημη συμπεριφορά του κράτους; Μια συγκλονιστική ιστορία, θραύσματα της οποίας μερικοί θυμόμαστε αμυδρά, που με ευκολία εισχωρεί κάτω από το δέρμα του θεατή, ακόμη κι αν τριάντα πέντε και πλέον χρόνια μετά, είναι γνωστά τα γεγονότα και η εξέλιξη των πράξεων που οδήγησαν σε αυτά. Μία από τις αρτιότερες σειρές των τελευταίων ετών, από το πάντα συνεπές HBO.

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO

Η σειρά «Τσερνόμπιλ» είναι διαθέσιμη στη Vodafone TV.

Τσέρνομπιλ 2019

Τσερνόμπιλ (Chernobyl)

Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, 2019, Έγχρωμη

Τηλεοπτική Μίνι Σειρά / Δράμα / Ιστορική / Θρίλερ, 58’

Δημιουργός: Κρεγκ Μάζιν

Πρωταγωνιστούν: Τζάρεντ Χάρις, Τζέσι Μπάκλεϊ, Έμιλι Γουάτσον, Στέλαν Σκάρσγκαρντ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ