Πολιτικη & Οικονομια

Σε ισχύ οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Μόσχα απειλεί με αντίμετρα όπως μπλόκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
76220-153574.jpg

Σε ισχύ τίθενται οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας ως μέσο πίεσης για άμεση αλλαγή της ρωσικής πολιτικής στην κρίση της Ουκρανίας. Η Ε.Ε. μπλοκάρει τη χορήγηση δανείων από πέντε κρατικούς τραπεζικούς ομίλους και κόβει τη χρηματοδότηση του χρέους και τις εμπορικές συναλλαγές με αμυντικές και πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας. Οι 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν 24 προσωπικότητες, «μεταξύ των οποίων οι νέοι ηγέτες του Ντονμπάς, τα μέλη της κυβέρνησης της Κριμαίας καθώς και Ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες», στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις.

Η Ρωσία από την πλευρά της ετοιμάζεται να απαντήσει με αντίμετρα και ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος υπαινίχθηκε ότι θα μπει στο στόχαστρο η αυτοκινητοβιομηχανία με μπλόκο των εισαγωγών ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στη χώρα.

Την επιβολή των νέων οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα προανήγγειλε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Τα μέτρα αυτά θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου και κυρίως αν, όπως συνόψισε ο Μπαράκ Ομπάμα, «η Ρωσία τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της», μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης πως 1.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία ενώ 20.000 άλλοι παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των συνόρων. Η συμμαχία διαβεβαίωσε πως «η Ρωσία συνεχίζει να παρέχει στους αυτονομιστές εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό».

Η Μόσχα υποστηρίζει πως «η Ε.Ε. έκανε ουσιαστικά μια επιλογή εναντίον της διαδικασίας ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης». «Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μια ευκαιρία για την ειρήνη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που η ουκρανική κρίση έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ