Πολιτικη & Οικονομια

Ο κορωνοϊός έβαλε «στην Εντατική» τα ασφαλιστικά ταμεία

Εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη θα έρθει από το 2023 και μετά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Μεγάλο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου επέφερε ο κορωνοϊός. Εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη θα έρθει από το 2023 και μετά.

Τα ασφαλιστικά ταμεία δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα στα έσοδα κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναστολής εκατοντάδων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΦΚΑ, Δημήτρη Αντωνακάκη.

Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση έχει δώσει παράταση στους φορολογουμένους να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του Απριλίου και του Μαΐου με έκπτωση 25%, ενώ παράλληλα έχει δοθεί παράταση και για τις εισφορές του Απριλίου, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 10/6 και του Μαΐου έως τις 3/7.

Το πραγματικό μέγεθος της ζημίας θα φανεί όταν ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, τονίζει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Αντωνακάκης ο οποίος επισημαίνει ότι το μόνο σίγουρο είναι πως οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν και ότι θα καταβληθούν κανονικά.

Για το επικουρικό ταμείο, υποστήριξε πως οι αυξήσεις δημιουργήθηκαν από την αποδέσμευση των 1300 ευρώ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για την έκδοση των συντάξεων είπε πως ακόμα ο νόμος Βρούτση δεν έχει εφαρμοστεί και είναι σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

Από την πλευρά του, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε πως θα υπάρξει απώλεια και από την πλευρά των εισφορών και από την πλευρά της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ συμμερίζεται την άποψη του κ. Αντωνακάκη ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν, καθώς ο ΕΦΚΑ έχει αποθεματικό κεφάλαιο 29 δισ.

Με βάση τους υπολογισμούς του, η Ελλάδα θα ανακάμψει το 2023.

Το σημαντικό υποστήριξε, είναι «να μη χαθεί η ευκαιρία για να έχουμε μια αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χωράς και να μην οδηγηθούμε, αντί σε στρατηγική αναδιάρθρωσης και λύσης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, σε  εκκαθάριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας».

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.