Πολιτικη & Οικονομια

Γιάννης Μεϊμάρογλου: Η κεντροαριστερά δεν έχει ανάγκη από γέφυρες με τον λαϊκισμό

Γνωστός και πολύ ενεργός στον χώρο της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και του εκσυγχρονισμού, δοκιμάζει τις δυνάμεις του στις ευρωκάλπες με το Κίνημα Αλλαγής

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 702
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Μεϊμάρογλου
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, μιλάει στην ATHENS VOICE για τα σχέδιά του.

Εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση», του σάιτ - «συνείσδηση» της Κεντροαριστεράς, γνωστός επιχειρηματίας στο διεθνές εμπόριο και τις κατασκευές, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακά στην Ecole Nationale des Ponts et Chaussées (DES υδραυλικά έργα) και στο Institut National Informatique de Gestion (INIG) στο Παρίσι, δοκιμάζει αυτή τη φορά τις δυνάμεις του στις ευρωκάλπες με το Κίνημα Αλλαγής.

Τι σημαίνουν για το Κίνημα Αλλαγής αυτές οι εκλογές;
Το Κίνημα Αλλαγής καλεί τους πολίτες να στείλουν, μέσα από τις κάλπες της 26ης Μαΐου, διπλό μήνυμα αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Περισσότερο ενωμένη, περισσότερο δημοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη κοινωνική ευαισθησία. Χρειάζεται, την ίδια στιγμή να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση, αν δεν ακολουθήσει μια διαφορετική κυβερνητική πολιτική που θα σταθεί απέναντι στον λαϊκισμό και θα προχωρήσει στις αναγκαίες ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει ν’ αποτελέσουν οι ευρωεκλογές την αφετηρία επανασυσπείρωσης της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης ως υπεύθυνης πολιτικής δύναμης της χώρας.

Πρώτη φορά που εκτίθεστε στην ψήφο των πολιτών, αν και πολύ γνωστός και πολύ ενεργός όλα τα χρόνια στον χώρο της κεντροαριστεράς, της αριστεράς και του εκσυγχρονισμού. Τι άλλαξε και βγαίνετε μπροστά; Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή σας; 
Η συμμετοχή μου στις ευρωεκλογές σηματοδοτεί την αγωνία μου για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Έχοντας βιώσει από δεκαετίες τη σημασία της ταυτότητας του ευρωπαίου πολίτη, διαπιστώνω ότι για πρώτη φορά από τότε που θεσπίστηκαν οι ευρωεκλογές τίθεται σε αμφισβήτηση το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης από τις ευρωσκεπτικιστικές και τις ακροδεξιές αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Οι τύχες της Ευρώπης πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος για την Ευρωβουλή;
Γιατί στην Ευρωβουλή πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω με τις δυνάμεις μου για να διατηρηθεί ζωντανό το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και να προχωρήσει προς την ολοκλήρωσή του.

Κατά τη γνώμη σας, τι θα «μετρήσει» περισσότερο ως κριτήριο για την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές;
Οι ευρωεκλογές που θα γίνουν σε μερικές μέρες είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Στην ελληνική προεκλογική περίοδο όμως δεν το βλέπουμε αυτό να αποτυπώνεται στο δημόσιο λόγο. Μέσα στην «ομίχλη» με τις τριπλές εκλογές και τις τέσσερις διαφορετικές κάλπες, η πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον της Ευρώπης έχει ξεθωριάσει. Η συχνή ταύτιση της ψήφου των ευρωεκλογών με ψήφο διαμαρτυρίας προς τα εθνικά κόμματα φαίνεται να είναι κυρίαρχη και πάλι. Η ακραία πόλωση και ρητορική της εσωτερικής πολιτικής σκηνής φαίνεται πως θα είναι το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής των πολιτών. Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από τους πολίτες να το ενισχύσουν με την ψήφο τους ώστε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το επικίνδυνο διχαστικό κλίμα που καλλιεργεί ο σημερινός δικομματισμός.

Ειδικότερα, θα είναι η ευρω-κάλπη προμήνυμα για τις εθνικές εκλογές;
Εκ των πραγμάτων θα ερμηνευτεί ως προμήνυμα για τις εθνικές εκλογές καθότι ο κ. Τσίπρας ζητά να αποσπάσει έμμεσα ψήφο εμπιστοσύνης για τη διακυβέρνησή του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα με στόχο την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.

 Πόσο καθοριστικό θα είναι για την ψήφο για το ευρωκοινοβούλιο το μεταναστευτικό ζήτημα;
Μετά από χρόνια προσπαθειών της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την ασταμάτητη είσοδο μεταναστών στους κόλπους της και κυρίως μετά από τις εμφανώς αποτυχημένες προσπάθειες της να ενσωματώσει ομαλά στις κοινωνίες των χωρών-μελών την είσοδο του νέου πληθυσμού, το μεταναστευτικό αναγνωρίζεται σήμερα ως το μείζον πρόβλημα. Οι πολίτες, στην Ευρώπη της κρίσης, βλέπουν ότι παρά τα πολλά χρήματα που επενδύονται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν αποτρέπουν το αίσθημα κινδύνου και ανασφάλειας που έχει εγκαθιδρυθεί. Σε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων η ψήφος στις ευρωεκλογές θα είναι απάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

 Σχετικά με την Ελλάδα, ποια προβλήματα θεωρείτε ότι πρέπει να προταχθούν;
Προτεραιότητα για την Ελλάδα αποτελεί η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και η αποκατάσταση της κοινωνικής της ισορροπίας, ιδιαίτερα η αναζωογόνηση της μεσαίας τάξης που πλήρωσε περισσότερο τα σπασμένα της κρίσης. Χρειάζεται ωστόσο την αρωγή της Ευρώπης και για την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων που είναι περισσότερο ευρωπαϊκά, αλλά καλείται να τα αντιμετωπίσει σχεδον μόνη της. Η ενιαία μεταναστευτική πολιτική, η κοινή αντιμετώπιση θέματων ασφάλειας συνόρων και η συνδιαμόρφωση κοινών πλαισίων σε θέματα εκπαίδευσης και εργασίας θα βοηθήσουν στην συνοχή της Ευρώπης και ταυτόχρονα στην ανάκαμψη της χώρας.

Πώς σχολιάζετε τις μετακινήσεις συναδέλφων σας από την κεντροαριστερά στον Σύριζα μέσω γεφυρών; 
Οι γέφυρες έχουν αξία στην πολιτική, όταν συνδέουν πόλους με συναφείς ιδεολογικές αξίες και πολιτικούς στόχους. Οι γέφυρες που επιχειρήθηκε να στηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την εξάγνισή του από τη λαϊκιστική διακυβέρνηση με την ακροδεξιά δεν εξυπηρετούν παρά τις μικροκομματικές του εκλογικές σκοπιμότητες. Η κεντροαριστερά δεν έχει ανάγκη από γέφυρες με τον λαϊκισμό και η απροκάλυπτη συναλλαγή ορισμένων δεν αρκεί για να τις στηρίξει.

Η χώρα μας έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, από έναν ισχυρό και υπεύθυνο σοσιαλδημοκρατικό εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό πόλο.

Πολλοί πολίτες είναι διστακτικοί με τον χώρο σας γιατί η φιλολογία όλων αυτών των χρόνων και οι διάφορες μεταγραφές, τους κάνουν να φοβούνται μήπως ψηφίσουν στην κάλπη ΚΙΝΑΛ και τελικά τους βγει κάτι άλλο. Πώς απαντάτε σ’ αυτή την κριτική;
Οι αποστάσεις που διατηρούν αρκετοί προοδευτικοί πολίτες από το Κίνημα Αλλαγής είναι κατανοητές. Η μεγάλη –περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις– αύξηση της αποχής είναι ενδεικτική του δισταγμού αυτού. Η χώρα μας ωστόσο έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, από έναν ισχυρό και υπεύθυνο σοσιαλδημοκρατικό εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό πόλο. Έχει ανάγκη από τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών πολιτών που συνειδητοποιούν ότι ο διχασμός και η ακραία δικομματική πόλωση απειλούν να τη βάλουν σε νέες περιπέτειες.

Η ευρεία συμμετοχή στη συγκρότηση της προοδευτικής παράταξης αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι το στοίχημα του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να κερδηθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ